Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Έχει μπει στον σωστό δρόμο μετά από χρόνια
i

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ/Photo by Michael Regan/Getty Images/Ideal Images

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Έχει μπει στον σωστό δρόμο μετά από χρόνια

Sportal newsroom 16:29 - 14.01.2023 / Ανανεώθηκε: 17:20 - 14.01.2023

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη φετινή χρονιά έχει αλλάξει χαρακτήρα και εικόνα, κάνοντας τους οπαδούς της να πιστεύουν, ότι οι παλιές-κακές εποχές έχουν φύγει.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη νίκη στο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι για τη Πρέμιερ Λιγκ πέτυχε την 21η φετινή νίκης της, ξεπερνώντας όσες είχε συνολικά πέρσι σε όλες τις διοργανώσεις. Την ευθύνη για την αλλαγή αυτή την έχει ο Ολλανδός τεχνικός, Έρικ Τεν Χαχ, ο οποίος έχει μεταμορφώσει τους «κόκκινους διαβόλους» και έχει κάνει τους οπαδούς της να πιστεύουν, ότι οι παλιές-κακές εποχές έχουν φύγει.

Δεν είναι απλό στο ποδόσφαιρο το να «βγεις από τον βούρκο» και να μπεις στο σωστό δρόμο. Ο Ολλανδός προπονητής όμως το έχει πετύχει μέχρι στιγμής. Προφανώς ακόμα είμαστε στα μισά της σεζόν και οι χρονιές συνήθως κρίνονται από τους τίτλους. Αλλά όταν πρόκειται για μια ομάδα όπως η Γιουνάιτεντ, η οποία έχει να δει τίτλο από το 2017 και πρωτάθλημα από το 2013, τότε δε μπορεί κανείς να απαιτεί πολλά.

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ

Τα δύο πρώτα παιχνίδια στην Τεν Χαχ εποχή για την ομάδα του Ολντ Τράφορντ ξεκίνησαν με το χειρότερο τρόπο. Ήττα εντός έδρας από τη Μπράιτον με 1-2, ήττα με 0-4 στο Λονδίνο από τη Μπρέντοφορντ. Η γκρίνια έχει ξεκινήσει ήδη για τον Ολλανδό και όχι άδικα, καθώς οι οπαδοί των «κόκκινων διαβόλων», είχαν μπουχτίσει από τις ήττες και τα άσχημα αποτελέσματα. Αρκετοί αν και νωρίς είχαν ήδη χαρακτηρίσει τον Τεν Χαχ, ακόμα μια λάθος επιλογή, από την διοίκησή τους, που... τόσο αγαπούν. 

Ο πρώην τεχνικός του Άγιαξ όμως τους διέψευσε γρήγορα. Με αρκετούς παίχτες από τη προηγούμενη χρονιά και με τις προσθήκες των Λισάντρο Μαρτίνες, Κρίστιαν Έρικσεν, Ταϊρέλ Μαλάσια, Άντονι και Κασεμίρο, άλλαξε κατά πολύ την εικόνα της ομάδας. Η συνέχεια εντυπωσιάζει και αφήνει πίσω το κακό ξεκίνημα, καθώς θα κάνει τέσσερις σερί νίκες, ενώ η εικόνα της ομάδας συνεχώς βελτιώνεται. Προφανώς υπάρχουν και οι παραφωνίες, όπως η ήττα της Γιουνάιτεντ από τη Σίτυ με 6-3 και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που θα τη κάνει να αγωνιστεί με τη Μπαρτσελόνα για τα play-off της διοργάνωσης.

Η ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΝ ΧΑΧ

Ο Ολλανδός τεχνικός έδειξε από νωρίς ότι δεν «σηκώνει» και πολλά, ενώ δε δέχεται «βεντέτες» στα αποδυτήριά του. Στην αρχή δεν σχολιάζει τα καμώματα του Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά μετά από λίγο καιρό και με κοινή απόφαση ο Πορτογάλος θα αποχωρήσει από το Ολντ Τράφορντ. «Μας είπε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Μας έδειξε ότι είναι ηγέτης και μας πιστεύει και στις πιο δύσκολες στιγμές μας», ήταν τα λόγια ενός παίχτη της Γιουνάιτεντ μετά τη συντριβή από τη Σίτι με 6-3. 

Γενικά ο Ολλανδός τεχνικός είναι προπονητής ψυχολογίας, προπονητής που δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό. Λέγεται ότι ακόμα και μετά τις νίκες επί της Λίβερπουλ και της Άρσεναλ, οι συναντήσεις που έγιναν, είχα κατά κύριο λόγο τη ψυχολογία των παιχτών. Και όπως φαίνεται πετυχαίνει. Μετά την ήττα από τη Σίτι λοιπόν ακολουθούν εφτά νίκες και δύο ισοπαλίες, έχοντας μέσα παιχνίδια με Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ, αλλά και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ για το Γιουρόπα Λιγκ. Η επόμενη ήττα ήρθε από την Άστον Βίλα, αλλά και πάλι μετά η Γιουνάιτεντ έκανε εννιά σερί νίκες. Αποκορύφωμα η νίκη με ανατροπή απέναντι στη μισητή «γειτόνισσα», Μάντσεστερ Σίτι.

Όπως φαίνεται η λογική του Τεν Χαχ να δίνει μεγάλη σημασία στην ψυχολογία των παιχτών πιάνει τόπο. Δεν είναι απλό για καμία ομάδα μετά από ήττα να αντιδράει με τέτοιο τρόπο. Σε κάποια άλλη σεζόν οι «κόκκινοι διάβολοι» μετά από ήττα και βαριά δε, θα είχε καταρρεύσει. 

«Μετά από χρόνια η Γιουνάιτεντ έχει σοβαρό προπονητή»

Αυτά ήταν τα λόγια πολλών αναλυτών και πολλών οπαδών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει καιρό να δει προπονητή που να προπονεί σοβαρά και να το νιώθουν και οι παίχτες του αυτό. Ενδεικτικό είναι ότι στη μετά-Φέργκιουσον εποχή (2013) οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν αλλάξει εφτά προπονητές. Από τον Ντέιβιντ Μόγιες και τον Ράιαν Γκιγκς, που είχε αναλάβει ως υπηρεσιακός, έως τον Ζοσέ Μουρίνιο και τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. 

Η ομάδα του Ολντ Τράφορντ έχει να κατακτήσει πρωτάθλημα από το 2013, ενώ έναν τίτλο από το 2017. Ο τίτλος δε μπορεί και δε πρέπει να απαιτηθεί από τους φίλους της Γιουνάιτεντ, αλλά η ρεαλιστική τέταρτη θέση είναι μια καλή νέα αρχή. Παρόλα αυτά αν καταφέρει και κατακτήσει ένα εκ των δύο κυπέλλων ( FA Cup, Καραμπάο Καπ), θα είναι ακόμα πιο πετυχημένη η χρονιά.