Ο δρόμος προς τον τελικό και η «αναγέννηση» με τον Τεν Χαχ στον πάγκο

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

i

Photo by Naomi Baker/Getty Images

Ο δρόμος προς τον τελικό και η «αναγέννηση» με τον Τεν Χαχ στον πάγκο

Ο τελικός κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, η «αναγέννηση» με τον Τεν Χαχ στον πάγκο και ο στόχος για ένα ιδανικό φινάλε της σεζόν.

Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκρούονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (03/06) σε μία «τιτανομαχία». Από τη μία, οι «πολίτες» οι οποίοι είναι το μεγάλο φαβορί στα χαρτιά, θέλουν να πάρουν τη νίκη με σκοπό να ετοιμαστούν για τον τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ και να διεκδικήσουν το πρώτο τους τρεμπλ.

Από την άλλη, η ομάδα του Έρικ Τεν Χαχ η οποία με τον Ολλανδό τεχνικό στον πάγκο της παρουσίασε μία διαφορετική αγωνιστική εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο και να κλείσει τη σεζόν με δύο τρόπαια.

Να θυμίσουμε, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» τον περασμένο Φλεβάρη επέστρεψαν στους τίτλους μετά από έξι χρόνια, καθώς επικράτησαν της Νιούκαστλ με 2-0 στο τελικό του Λιγκ Καπ και κατέκτησαν το έκτο τρόπαιο της ιστορίας τους. Με σκόρερ τους Κασεμίρο και Ράσφορντ, η Μάντσεστερ έκανε το καθήκον της και πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο μετά το 2017, όταν είχε κατακτήσει το Europa League απέναντι στον Άγιαξ.

Σε ότι αφορά το πρωτάθλημα, οι «Κόκκινοι» κατέλαβαν την τρίτη θέση με 75 πόντους και στο -9 από τη δεύτερη Άρσεναλ, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στα «αστέρια» την επόμενη σεζόν.

Ο «μεταμορφωτής» Τεν Χαχ

Ήταν 21 Απριλίου του 2022 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προερχόμενη από έναν διασυρμό με 4-0 από τη Λίβερπουλ, ανακοίνωνε τη συμφωνία της με τον Έρικ Τεν Χαχ, για συνεργασία για τα επόμενα τρία χρόνια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι, που χαρακτήρισαν τεράστιο ρίσκο την απόφαση του Ολλανδού τεχνικού να αφήσει τον Άγιαξ, μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης που πρωταγωνιστούσε εντός και εκτός συνόρων. 

14 μήνες μετά απ’ αυτή την απόφαση, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Έρικ Τεν Χαχ νιώθει απόλυτα δικαιωμένος και πώς αλλιώς θα γινόταν, αφού μετά την κατάκτηση του Λιγκ Καπ και την επιστροφή στην τριάδα της Premier League, ο σύλλογος έχει την ευκαιρία να κλέισει τη σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οι μεταγραφές που άλλαξαν την αγωνιστική εικόνα

Μπορεί η φετινή επιτυχία να οφείλεται στον Ολλανδό τεχνικό, ωστόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μεταγραφές. Το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση της Γιουνάιτεντ έδωσε τα «κλειδιά» του συλλόγου στον Τεν Χαχ και αυτός έδειξε αποφασισμένος με σωστές κινήσεις να... γυρίσει το κουμπί. Αρχικά ο Λισάντρο Μαρτίνες, ο οποίος αμφισβητήθηκε για το αν είναι ικανός να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αγγλικού πρωταθλήματος, ωστόσο έχει καταφέρει με τον Ραφαέλ Βαράν, να ξεχαστούν όσο… γίνεται τα «παιδικά» λάθη των Μαγκουάιρ και Λίντελοφ.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Κασεμίρο, ο οποίος έφτασε στην Αγγλία τις τελευταίες μέρες της μεταγραφικής περιόδου και μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να μετρήσει 50 συμμετοχές με απολογισμό επτά γκολ κι έξι ασίστ, παίζοντας καταλυτικό ρόλο. Τέλος, άξιοι αναφοράς ήταν και οι χειρισμοί του Τεν Χαχ στο πολύκροτο ζήτημα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις τελευταίες του μέρες στην πόλη του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει το κλίμα στα αποδυτήρια.

Ωστόσο η αντιμετώπιση του Ολλανδού προπονητή στο ζήτημα αυτό και η αποχώρηση του Ρονάλντο από τον σύλλογο, έδειξε με χαρακτηριστικό τρόπο ότι κανένας δεν μπορεί να μπαίνει πάνω από τον σύλλογο ακόμα και αν είναι ο Κριστιάνο.

Ο δρόμος προς τον τελικό του FA

Για να φτάσουν ως εδώ οι «Κόκκινοι Διάβολοι», χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν ένα σερί προκρίσεων. Η αρχή έγινε στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης, όπου η Μάντσεστερ υποδέχτηκε την Έβερτον και πήρε τη νίκη (3-1) χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Στη συνέχεια ήρθε το εύκολο εμπόδιο της Ρέντινγκ. Η ομάδα του Τεν Χαχ έκανε το καθήκον της και πήρε την πρόκριση με το ίδιο σκορ (3-1). Στη φάση των 16, η ομάδα του Μάντσεστερ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το δύσκολο εμπόδιο της Γουέστ Χαμ, το οποίο ξεπέρασε με το ίδιο σκορ και πάλι (3-1). 

Στην προημιτελική φάση, Γιουνάιτεντ και Φούλαμ κοντραρίστηκαν στο «Ολντ Τράφορντ» με στόχο ένα εισιτήριο για τους «4» του Κυπέλλου. Μπορεί οι φιλοξενούμενοι να άνοιξαν το σκορ και να είχαν το προβάδισμα μέχρι το 75, ωστόσο το σύνολο του Τεν Χαχ έκανε την ανατροπή μέσα σε δύο λεπτά και πανηγύρισε την πρόκριση με το... αγαπημένο σκορ (3-1), διότι στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μπρούνο Φερνάντες «κλείδωσε» τη νίκη.

Στα ημιτελικά, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπράιτον διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο Γουέμπλεϊ, σε ένα ματς που τα είχε... όλα εκτός από το γκολ. Στη διαδικασία των πέναλτι, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έδειξαν πιο εύστοχοι (7-6) κι έκλεισαν τη θέση τους για τον μεγάλο τελικό.