Τα ντέρμπι κορυφής που έκριναν πρωταθλήματα στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας

Γιούργκεν Κλοπ- Πεπ Γκουαρδιόλα

i

Κλοπ / screenshot via Twitter

Τα ντέρμπι κορυφής που έκριναν πρωταθλήματα στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας

Κώστας Τσιακλής 17:43 - 26.04.2023 / Ανανεώθηκε: 18:50 - 26.04.2023

Με αφορμή την αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Άρσεναλ, το Sportal σας παρουσιάζει μερικά από τα ντέρμπι κορυφής που έκριναν πρωταθλήματα στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας.

Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ συγκρούονται το βράδυ της Τετάρτης (26/04, 22:00) στο ντέρμπι κορυφής της Premier League. Οι «κανονιέρηδες» ταξιδεύουν στο «Έτιχαντ» με προβάδισμα πέντε βαθμών ωστόσο οι «πολίτες» έχουν δύο παιχνίδια λιγότερα από την αντίπαλο τους.

Αυτά τα δεδομένα δίνουν έναν χαρακτήρα τελικού στην αναμέτρηση ωστόσο αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο τίτλος του Αγγλικού πρωταθλήματος θα κριθεί από το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι κορυφής. Το sportal.gr σας υπενθυμίζει μερικές από τις αναμετρήσεις που εν τέλει καθόρισαν τον πρωταθλητή.

Ο μαθητής που θέλει να ξεπεράσει το δάσκαλο
PREMIER LEAGUE

15:38 - 26.04.2023

Ο μαθητής που θέλει να ξεπεράσει το δάσκαλο

Μικέλ Αρτέτα και Πεπ Γκουαρδιόλα κοντράρονται απόψε (26/4 22:00) στο ντέρμπι με φόντο το πρωτάθλημα κι ο Ισπανός τεχνικός θέλει σίγουρα να βάλει τα «γυαλιά» στον πρώην μέντορά του που του έδειξε τα πρώτα βήματα στην προπονητική.

Η «μάχη» Λίβερπουλ-Άρσεναλ στα χρόνια πριν τη θέσπιση της Premier League

Την περίοδο 1988-1989 η Άρσεναλ κοντραρίστηκε με τη Λίβερπουλ μέχρι τελικής πτώσης. Η τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στο «Άνφιλντ», με τους «κανονιέρηδες» να ήθελαν νίκη με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να πάρουν τον τίτλο στην ισοβαθμία.

Αυτό τελικά και έγινε καθώς ο Μάικλ Τόμας ευνοήθηκε από τις κόντρες, βγήκε σε θέση τετ-α-τετ και αφού πλάσαρε ιδανικά τον Μπρους Γκρόμπελαρ έκανε το 2-0 για την Άρσεναλ στο 90’. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε τον τίτλο στους «Gunners» λόγω καλύτερης επίθεσης (73 γκολ υπέρ η Άρσεναλ, 65 η Λίβερπουλ).

Αρσέν Βενγκέρ εναντίον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον

Τη σεζόν 1997-1998 η Άρσεναλ ήταν ξανά πρωταγωνίστρια στη «μάχη» του τίτλου. Αυτή τη φορά άμεσος ανταγωνιστής της ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Οι δύο ομάδες τέθηκαν αντίπαλοι την 31η αγωνιστική στο «Όλντ Τράφορντ, με τους «κόκκινους διαβόλους» να ήταν στο +9 από την Άρσεναλ, η οποία όμως είχε τρία παιχνίδια λιγότερα.

Τελικά η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ «απέδρασε» με το διπλό χάρη σε γκολ του Μαρκ Όβεμαρς στο 79’ και τερμάτισε στην πρώτη θέση με έναν βαθμό διαφορά από την αντίπαλο της.

Οι επικές μάχες Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Τσέλσι

Το 2010 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ «πάλεψε» με την Τσέλσι του Κάρλο Αντσελότι. Το ματς της 32ης αγωνιστικής στο «Όλντ Τράφορντ» ήταν άκρως καθοριστικό αφού οι γηπεδούχοι βρίσκονταν στο +2 από τους Λονδρέζους, έξι παιχνίδια πριν το τέλος.

Στο 20’ ο Τζο Κόουλ έβαλε μπροστά στο σκορ την Τσέλσι και στο 79’ ο Ντιντιέ Ντρογκμπά έκανε το 2-0 για τους «μπλε». Το μόνο που κατάφερε να κάνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν να μειώσει με τον πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Φεντερίκο Μακέντα, στο 81’. Η Τσέλσι προσπέρασε την αντίπαλο της και τελικά κατέκτησε την Premier League με έναν βαθμό διαφορά.

Έναν χρόνο μετά οι δύο ομάδες μονομάχησαν ξανά με έπαθλο τον τίτλο του πρωταθλητή. Το σενάριο πριν την έναρξη του αγώνα ήταν περίπου το ίδιο αφού η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε προβάδισμα τριών βαθμών από τους «μπλε», με ισάριθμους αγώνες να απομένουν.

Αυτή τη φορά οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που επικράτησαν με 2-1 και έβαλαν τέλος στις ελπίδες της Τσέλσι για δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση. Το σκορ «άνοιξε» μόλις στο 1’ ο Τσιτσαρίτο ενώ ο Νεμάνια Βίντιτς έκανε το 2-0 στο 23’. Ο Φρανκ Λάμπαρντ μείωσε για τους φιλοξενούμενους στο 68’.

Τα απίθανα θρίλερ με πρωταθλήτρια τη Σίτι

Ένα από τα πιο απίστευτα θρίλερ στην ιστορία της Premier League εκτυλίχθηκε την περίοδο 2011-2012 αφού η Μάντσεστερ Σίτι πήρε τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην ισοβαθμία με το γκολ του Κόυν Αγκουέρο στις καθυστερήσεις του αγώνα κόντρα στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς (3-2).

Νωρίτερα στη σεζόν και πιο συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήγαινε στο «Έτιχαντ» με προβάδισμα τριών βαθμών ωστόσο το γκολ του Βενσάν Κομπανί έδωσε τη νίκη στη Σίτι με 1-0 και έφερε τις ομάδες στην ισοβαθμία, με τους «πολίτες» να περνάνε στην κορυφή λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.

Στο πιο πρόσφατο παρελθόν, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι μας χάρισαν «επικές» συγκρούσεις με αποκορύφωμα την περσινή. Η αρχή όμως έγινε το 2019 όταν οι δύο ομάδες πήγαν στήθος με στήθος μέχρι τέλους, με την ομάδα του Μάντσεστερ να παίρνει τον τίτλο με 98 βαθμούς έναντι 97 της Λίβερπουλ.

Το ματς που έμελλε να κρίνει τον πρωταθλητή ήταν αυτό του «Έτιχαντ» στις 3 Ιανουαρίου. Οι «κόκκινοι» είχαν προβάδισμα επτά βαθμών ωστόσο η Σίτι επικράτησε με 2-1 και μείωσε την απόσταση στους τέσσερις. Στο 40’ ο Αγκουέρο με φοβερό τελείωμα έκανε το 1-0, με τον Ρομπέρτο Φιρμίνο να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 64’. Το γκολ νίκης για την ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα πέτυχε ο Λερόι Σανέ στο 72’.

Ακριβώς ίδια κατάληξη είχε και το φινάλε της περσινής σεζόν με τη Μάντσεστερ Σίτι να τερματίζει πρώτη με ένα βαθμό διαφορά από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν και πάλι στο «Έτιχαντ» την 31η αγωνιστική και το ισόπαλο 2-2 κράτησε τους «σίτιζεν» στην κορυφή.

Η Σίτι προηγήθηκε δύο φορές με Κέβιν Ντε μπρόινε (5’) και Γκαμπριέλ Ζεσούς (37’) όμως η Λίβερπουλ είχε την απάντηση και στις δύο περιπτώσεις με τους Ντιόγκο Ζότα (13’) και Σάντιο Μανέ (46’).