Οι εμμονές του Γκουαρδιόλα, οι επιβλητικές νίκες, ο Χάαλαντ και οι άλλοι (vids)

Πεπ Γκουαρδιόλα & Έρλινγκ Χάαλαντ

i

©Photo by Catherine Ivill/Getty Images/Ideal Images

Οι εμμονές του Γκουαρδιόλα, οι επιβλητικές νίκες, ο Χάαλαντ και οι άλλοι (vids)

Κώστας Τόπας 11:32 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:35 - 10.06.2023

Πρωταθλήτρια Αγγλίας και Κυπελλούχος Αγγλίας, η Μάντσεστερ Σίτι είναι το μεγάλο φαβορί για τον τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ. Δεκαπέντε χρόνια μετά την έλευση των Εμιράτων στην κεφαλή του συλλόγου, οι Πολίτες φαίνεται τελικά να αγγίζουν το Άγιο Δισκοπότηρο.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει κατηγορηθεί πολλάκις στο παρελθόν για τις εμμονές του. Σε προηγούμενες ευρωπαϊκές εκστρατείες, ο Καταλανός προπονητής είχε συχνά επικριθεί για αλλαγές παίκτη, ρόλου ή συστήματος σε κρίσιμες στιγμές, χωρίς αυτό να αποδίδει πάντα καρπούς. Τα βρετανικά Μέσα είχαν κατηγορήσει τον 52χρονο προπονητή ότι ήταν πεισματάρης, μετά την αποχώρηση του Σέρχιο Αγουέρο, επειδή έπαιζε χωρίς πραγματικό φορ, προτιμώντας συγκεκριμένα να ευθυγραμμίσει τον Κέβιν Ντε Μπρόινε ή τον Μπερνάρντο Σίλβα στην πρώτη γραμμή της επιθετικής τριάδας του, όπως στον χαμένο τελικό του 2021 κόντρα στην Τσέλσι. Αυτό το θέμα δεν υπάρχει πλέον σήμερα χάρη στον Έρλινγκ Χάαλαντ. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει μόνο μια τακτική περιέργεια στον αγωνιστικό χώρο, αλλά έχει αποδειχθεί εδώ και αρκετούς μήνες και ειδικά απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Από το 1-0 που που ηττήθηκε κόντρα στην Τότεναμ στις 5 Φεβρουαρίου, η Μάντσεστερ Σίτι έχει χάσει μόνο ένα ματς. Αυτό κόντρα στην Μπρέντφορντ για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Όλες οι διοργανώσεις μαζί, το ρεκόρ των τελευταίων 27 αγώνων είναι 21 νίκες, 5 ισοπαλίες, 1 ήττα. Αυτός ο ιδιαίτερα αξιοθαύμαστος ρυθμός, με μια σειρά από δέκα συνεχόμενες επιτυχίες, κατέστησε δυνατή την κατάκτηση του τίτλου στο Κύπελλο Αγγλίας και το κλείσιμο πέντε βαθμών από την Άρσεναλ για να κλέψει τελικά τον τίτλο. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, καμία ομάδα από τα κύρια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν είναι τόσο επιτυχημένη όσο η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει κερδίσει το 72% σε 60 αγώνες που παίχτηκαν. Από την άλλη η αποψινή της αντίπαλος, Ίντερ έχει 63%.

Ο Γκουαρδιόλα διατηρεί τη φόρμουλα

Αυτή η φόρμα μοιάζει με το αποκορύφωμα του παιχνιδιού του Πεπ Γκουαρδιόλα που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Διότι στην ερώτηση τι έχει αλλάξει τελευταία, ο Καταλανός είχε απαντήσει: «Βασικά τίποτα δεν έχει αλλάξει. Δεν θυμάμαι αγώνα που να μην είχα πει στους παίκτες μου να μην πιέζουν όταν ο αντίπαλος έχει την μπάλα. Οι βασικές αρχές ήταν πάντα αυστηρά οι ίδιες από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Χάαλαντ ναι, αλλά όχι μόνο

Με τα 52 γκολ του σε 52 αγώνες, ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει την ικανότητα να ταράζει τον τελικό ανά πάσα στιγμή. Είναι το νούμερο «9» που έλειπε εδώ και καιρό από την φαρέτρα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Αλλά αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι ότι η ομάδα του Πεπ φαίνεται ότι έχει την πολυτέλεια να μην έχει έναν Νορβηγό σε κορυφαία φόρμα σε έναν αγώνα. Στους δύο ημιτελικούς κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης ο Χάαλαντ δεν βρήκε δίχτυα, αφήνοντας τον Κέβιν Ντε Μπρόινε και Μπερνάρντο Σίλβα να κάνουν τα «μαγικά» τους στην επίθεση. 

Στη συνέχεια, τον περασμένο μήνα, η Μάντσεστερ Σίτι βρήκε ένα επιπλέον όπλο. Τον Ιλκάι Γκουντογκάν. Οι έξι τελευταίες εμφανίσεις του έμπειρου Γερμανού μέσου είχαν ως αποτέλεσμα έξι γκολ... σε τρεις διοργάνωσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Χωρίς να ξεχνάμε ότι οι επιθετικοί Ριάντ Μαχρέζ, Χούλαιν Αλβάρες και Φιλ Φόντεν έχουν συγκεντρώσει 47 γκολ συνολικά (15 + 17 + 15).

Η Ίντερ εντυπωσιάζει λιγότερο

Για να φτάσει την Κωνσταντινούπολη, η Μάντσεστερ Σίτι χρειάστηκε να βγάλει εκτός θεσμού την Μπάγερν Μονάχου και τη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού πέτυχε νωρίτερα μία επιβλητική νίκη με 7-0 επί της Λειψίας. Ένα ταξίδι που δεν έχει κοινό μέτρο με αυτό της Ίντερ, η οποία κέρδισε την Πόρτο μόνο με ένα γκολ και στη συνέχεια έπρεπε να αντιμετωπίσει την Μπενφίκα και μια απογοητευτική και υποβαθμισμένη Μίλαν. Στο πρωτάθλημα η σεζόν για τους «νερατζούρι» ήταν θετική αλλά και θεαματική, τερματίζοντας στην τρίτη θέση αλλά με 12 ήττες. 

Ο Γκουαρδιόλα παρακάλεσε τους οπαδούς της Σίτι να μην αποδοκιμάσουν τον ύμνο του Champions League (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

08:52 - 10.06.2023

Ο Γκουαρδιόλα παρακάλεσε τους οπαδούς της Σίτι να μην αποδοκιμάσουν τον ύμνο του Champions League (vid)

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα ζήτησε από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Σίτι να μην αποδοκιμάζουν τον ύμνο του Champions League στον τελικό, καθώς εξέφρασε την υποστήριξή του στην UEFA.

Οι αριθμοί επίθεσης/άμυνας ανά αγώνα είναι επίσης πολύ πιο ευνοϊκοί για τους Πολίτες, οι οποίοι έχουν 2,50 γκολ έναντι 1,79 από την ιταλική πλευρά. Κάτι που μας θυμίζει ότι έξι παίκτες της Σίτι έχουν περισσότερα από δέκα γκολ αυτή τη σεζόν, ενώ μόλις τρεις την Ίντερ έχουν σπάσει το φράγμα των δέκα τερμάτων (28 ο Λαουτάρο Μαρτίνεθ, 14 ο Έντιν Τζέκο και ο Ρομέλου Λουκάκου).