Ο συλλέκτης τίτλων Πεπ Γκουαρδιόλα και το… ευρωπαϊκό απωθημένο με τη Μάντσεστερ Σίτι

Πεπ Γκουαρδιόλα

i

© PrtScr

Ο συλλέκτης τίτλων Πεπ Γκουαρδιόλα και το… ευρωπαϊκό απωθημένο με τη Μάντσεστερ Σίτι

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 10:32 - 10.06.2023 / Ανανεώθηκε: 10:34 - 10.06.2023

Μετά την κατάκτηση του νταμπλ στην Αγγλία, ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι μία ανάσα μακριά από τον πρώτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Η φετινή σεζόν για τη Μάντσεστερ Σίτι κύλησε ιδανικά για ακόμη μία φορά, ωστόσο πλέον ο σύλλογος έχει μπροστά του μία «χρυσή» ευκαιρία. Σήμερα το βράδυ (10/6, 22:00) στην Κωνσταντινούπολη, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα κοντραριστεί με την Ίντερ στον τελικό του Champions League

Ο μοναδικός στόχος για τους «πολίτες» είναι η κατάκτηση του τροπαίου, με σκοπό να τελειώσει αυτή η ονειρική χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την έλευση του Πεπ στον πάγκο των Άγγλων μέχρι και σήμερα, ο σύλλογος έχει πετύχει μοναδικά επιτεύγματα, όμως ακόμα κάτι λείπει. Το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στην τροπαιοθήκη της Μάντσεστερ Σίτι και φέτος υπάρχει αυτή η τεράστια ευκαιρία απέναντι σε έναν αντίπαλο κατώτερης δυναμικής.

Η συλλογή τίτλων του Πεπ Γκουαρδιόλα

Η πρώτη του σεζόν ως προπονητής της Μπαρτσελόνα ξεκίνησε με μερικά άσχημα αποτελέσματα όπως η ήττα στην πρεμιέρα με 1-0 από τη νεοφώτιστη Νουμάνσια, ωστόσο η απόφαση της διοίκησης να του δώσει τα «κλειδιά» και να τον στηρίξει μέχρι τέλους αποδείχθηκε 100% σωστή. 

Με την ολοκλήρωση της πρώτης χρονιάς, ο Πεπ άρχισε να γράφει ιστορία με «χρυσά» γράμματα, καθώς έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κατακτά το τρεμπλ με Ισπανική ομάδα αλλά και που κατακτά έξι τρόπαια σε ένα ημερολογιακό έτος (2009). Στα τέσσερα χρόνια στον πάγκο των Καταλανών, ο απολογισμός έγραψε 14 τρόπαια και μία Μπαρτσελόνα να την… πιεις στο ποτήρι.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Μπάγερν Μονάχου, με την οποία ο Καταλανός τεχνικός πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Μπορεί ο σύλλογος να πρωταγωνιστούσε και να ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στις εγχώριες διοργανώσεις, ωστόσο ο Πεπ δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Βαυαρούς στην κατάκτηση του Champions League.

Η επόμενη πρόκληση του Γκουαρδιόλα, άκουγε στο όνομα της Μάντσεστερ Σίτι. Στην Αγγλία, έκανε το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη έναν... μονόλογο, αφού επέβαλλε τους δικούς του κανόνες κι έσπασε απίστευτα ρεκόρ. Από τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο της Σίτι, ο Πεπ έχει κατακτήσει τα πέντε από τα επτά πρωταθλήματα που διεκδίκησε, δύο Κύπελλα και τρία Λιγκ Καπ Αγγλίας.

Οι δύο ευρωπαϊκές κατακτήσεις με την Μπαρτσελόνα

Με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της, η Μπαρτσελόνα παρουσίασε στο φίλαθλο κοινό την καλύτερη εκδοχή της. Η μαγεία του Μέσι, το περίφημο tiki-taka, η τριάδα των Τσάβι, Ινιέστα και Μπουσκέτς κι όχι μόνο, δημιούργησαν ένα σύνολο για το οποίο… τρίβαμε τα μάτια μας σε κάθε ματς. Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος επί εποχής Πεπ, ήρθε την πρώτη χρονιά του Καταλανού ως πρώτος προπονητής της ομάδας. 

Στις 27 Μαΐου του 2009, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κοντραρίστηκαν στο «Ολίμπικο» της Ρώμης για τον τελικό του Champions League. Σε μια ολοκληρωτική βραδιά για τους «Μπλαουγκράνα», ο Μέσι και η παρέα του ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης με το 2-0 επί των «κόκκινων διαβόλων». Δύο χρόνια αργότερα, το ίδιο ζευγάρι ανανέωσε το ραντεβού του για τον τελικό του 2011 στο «Γουέμπλεϊ». Σε ένα ματς που η ομάδα του Πεπ παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαίρου και δεν άφησε περιθώρια στους Άγγλους, η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε την κατάκτηση του Champions League, καθώς επικράτησε με 3-1. 

Σε συνέντευξή του λίγο καιρό μετά, ο Γκουαρδιόλα είχε μιλήσει για αυτό το ματς και για την απόδοση της Μπαρτσελόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι το καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του ως προπονητής: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν ο τελικός του Wembley. Μάλλον κάναμε κάποια παρόμοια παιχνίδια, αλλά εκείνος ήταν ένας τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, εναντίον μιας από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία. Αυτό το παιχνίδι είναι το αποκορύφωμα της Μπαρτσελόνα που σχεδίαζα».

Η ήττα στον τελικό από την Τσέλσι και το… απωθημένο

Στις 29/5 του 2021, η Μάντσεστερ Σίτι με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο έφτασε στον τελικό του Champions League, ο οποίος διεξήχθη στο «Ντραγκάο» της Πορτογαλίας. Αντίπαλος ήταν η Τσέλσι του Τόμας Τούχελ, η οποία εκείνη τη σεζόν έκανε την υπέρβαση και την ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάρη στο γκολ του Χάβερτζ, οι Λονδρέζοι πήραν τη νίκη με 1-0 και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο, αφήνοντας τη Σίτι με… άδεια χέρια.

Ο Γκουαρδιόλα απάντησε στο μεγαλύτερο αγγλικό αθλητικό ερώτημα - Λάμπαρντ, Τζέραρντ ή Σκόουλς: «Συγγνώμη, αλλά ήταν ο αγαπημένος μου»
PREMIER LEAGUE

15:58 - 09.06.2023

Ο Γκουαρδιόλα απάντησε στο μεγαλύτερο αγγλικό αθλητικό ερώτημα - Λάμπαρντ, Τζέραρντ ή Σκόουλς: «Συγγνώμη, αλλά ήταν ο αγαπημένος μου»

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα απάντησε στο «αιώνιο» αγγλικό ερώτημα για το ποιος είναι ο καλύτερος μέσος. Ο Λάμπαρντ, ο Τζέραρντ ή ο Σκόουλς.

Τη φετινή σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι παρουσίασε μία εντυπωσιακή αγωνιστική εικόνα και με οδηγό τον Χάαλαντ, ο οποίος κατέγραψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, έκανε το 2/2 στις εγχώριες διοργανώσεις. Ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος και του FA Cup ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ωστόσο οι «πολίτες» έχουν να… τελειώσουν ακόμη μία δουλειά, με σκοπό να χαρίσουν στον Πεπ Γκουαρδιόλα το δεύτερο τρεμπλ της καριέρας του.