Η εκκλησία του Μαραντόνα και οι 10 εντολές του «Θεού»: «Διαδώστε τα θαύματα του Ντιέγκο σε όλο το σύμπαν» (vids)

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Η εκκλησία του Μαραντόνα και οι 10 εντολές του «Θεού»: «Διαδώστε τα θαύματα του Ντιέγκο σε όλο το σύμπαν» (vids)

Κώστας Τόπας 12:20 - 30.10.2023 / Ανανεώθηκε: 14:38 - 30.10.2023

Στις 30 Οκτωβρίου 1998, δύο δημοσιογράφοι από το Ροζάριο ίδρυσαν μια εκκλησία αφιερωμένη στον Ντιέγκο Μαραντόνα, η οποία έχει τις δικές της εντολές και σήμερα γιορτάζει 25 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε.

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα, γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του του 1960 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής και σαν σήμερα θα έκλεινε τα 61 του χρόνια. Ο «Ντιεγκίτο» αδιαμφισβήτητα υπήρξε ένας ζωντανός θρύλος. Το όνομα του έγινε συνώνυμο του «ποδοσφαιριστή» και ο ίδιος θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών. Στις 25 Νοεμβρίου του 2020 έπαθε καρδιακή προσβολή στον ύπνο του και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών. Τα χρόνια προβλήματά του με εξαρτήσεις φαίνεται πως συνέβαλαν στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου 1998, δύο δημοσιογράφοι από το Ροζάριο ίδρυσαν μια εκκλησία αφιερωμένη στον Μαραντόνα, η οποία έχει τις δικές της εντολές.

«Ω Ντιέγκο μας που είσαι στη γη, να είναι αγιασμένο το αριστερό σου χέρι. Ας έρθει η μαγεία σου σε εμάς, ας θυμηθούμε α γκολ σου, τόσο στη γη όσο και στον ουρανό. Δώσε μας χαρά σήμερα αυτήν την ημέρα και συγχώρεσε αυτούς τους δημοσιογράφους, καθώς και εμείς συγχωρούμε τη ναπολιτάνικη μαφία. Μην μας αφήσετε να λεκιάσουμε την μπάλα και να μας ελευθερώσετε από τον Χαβελάνζ (σ.σ από τους πιο διάσημους επικριτές του ήταν ο Ντιέγκο Μαραντόνα, που τον είχε προσβάλει δημόσια σε πολλές περιπτώσεις, ενώ σε σύγκρουση είχε έρθει και με τον Πελέ. Τον διαδέχθηκε ο στενός φίλος του Ζεπ Μπλάτερ, τον οποίο ο Χαβελάνζε είχε γενικό γραμματέα στη FIFA από το 1981)».

Αυτό είναι το «Πάτερ Ημών» της Εκκλησίας των Μαραντονίων, μια ιδέα που δημιουργήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1998 από δύο δημοσιογράφους από την πόλη του Ροζάριο, τον Ερνάν Άμεθ και τον Αλεχάντρο Βερόν. Αυτό που ξεκίνησε ως αστείο μεταξύ φίλων θα γινόταν, με την πάροδο του χρόνου, μια συλλογικότητα πιστών «Μαραντονιανών» που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Και χρόνια αργότερα, σκέφτηκαν μαζί με μια ομάδα φίλων ότι ο Μαραντόνα, ο συγγραφέας αυτού του ποδοσφαιρικού θαύματος, άξιζε τη δική του πίστη.

«Καταλήξαμε σε μια εκκλησία γιατί είναι διαφορετική από οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον, δεν υπάρχει προηγούμενο προηγούμενο για αθλητική εκκλησία», εξήγησε ο Άμεζ λίγο μετά την ίδρυση της εκκλησίας. Όταν ο Μαραντόνα έμαθε για την ιδέα του Άμεζ και του Βερόν, επικοινώνησε μαζί τους για να τους ευχαριστήσει για τη χειρονομία τους. 

«Για εμάς ήταν ανακούφιση που ξέραμε ότι του άρεσε η ιδέα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που επωφελούνται από τον Μαραντόνα και δεν θέλαμε να σκεφτεί αυτό για εμάς», σημείωσε ο Βερόν.

Η Μαραντονιανή Εκκλησία σήμερα έχει περίπου 50.000 πιστούς, διασκορπισμένους σε πολλές χώρες. Στην Ισπανία, περισσότεροι από 15.000 οπαδοί του Μαραντόνα είναι εγγεγραμμένοι μέσω της ιστοσελίδας της εκκλησίας. Στη Σκωτία έχουν επίσης μεγάλη ομάδα οπαδών, λόγω της παλιάς ποδοσφαιρικής αντιπαλότητας Άγγλων και Σκωτσέζων.

Η εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 30 Οκτωβρίου (ο Μαραντόνα γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1960 σε μια ταπεινή γειτονιά στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες) και το Πάσχα στις 22 Ιουνίου, θυμίζοντας την ημέρα που ο Μαραντόνα σημείωσε το γκολ εναντίον της Αγγλίας, με το «χέρι του Θεού» και πάνω από όλα, το αξέχαστο σλάλομ του, αφήνοντας τόσους Άγγλους πίσω του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

«Συναντηθήκαμε για να μοιραστούμε και να θυμηθούμε ξανά το παιχνίδι, ακούσαμε την ιστορία του Βίκτορ Ούγκο Μοράλες χιλιάδες φορές, απολαύσαμε αυτό το έργο τέχνης που κράτησε έντεκα δευτερόλεπτα», εξηγούν οι ιδρυτές. Στην ιστοσελίδα τους μάλιστα τονίζουν ότι εκείνη την ημέρα «βαφτίζουμε και τους πιστούς που το απαιτούν, μιμούμενοι τον στόχο του χεριού » .

Ένας ζωντανός μύθος

«Σήμερα βλέπουμε το πρόσωπό του και το όνομά του σε μπλουζάκια, σε ζωγραφισμένους τοίχους, αφίσες και όλων των ειδών τα αντικείμενα. Αν δούμε ένα παιχνίδι που είναι αδύνατο να γίνει σε ένα παιχνίδι, λέμε ότι είναι ένας Μαραντόνα. Αν δούμε έναν η ποδοσφαιρική φανέλα με το νούμερο 10 τον σκεφτόμαστε. Ολα αυτά και άλλα πολλά, κάνουν τον Μαραντόνα ζωντανό μύθο, Θεό του ποδοσφαίρου», γράφει η ιστοσελίδα της εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στον Αργεντινό σταρ.

Τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Μαραντόνα πέθανε, ο Άμεζ τόνισε ότι: «Ποτέ δεν φανταζόμασταν τις αισθήσεις που θα ζούσαμε. Πρέπει να τον θυμάστε καλά, για όσα έκανε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, για τις καταστάσεις που πέρασε, για τις διάσημες φράσεις του, που αφορούσαν το ποδόσφαιρο και την πολιτική».

Ωστόσο, η εκκλησία του... Μαραντόνα δεν πραγματοποίησε καμία ειδική εκδήλωση μετά τον θάνατο του «Ντιεγκίτο», μεταξύ άλλων λόγω του ότι ο Μαραντόνα πέθανε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως θα το είχε η μοίρα, μια εβδομάδα πριν από το θάνατό του, ο Μαραντόνα δέχτηκε επίσκεψη από τους δύο ιδρυτές της εκκλησίας του. «Υπέγραψε για εμάς μια φανέλα από την εκκλησία των Μαραντονίων με τον αριθμό 60 στην πλάτη, την εικόνα του να τρέχει στον αέρα και το λογότυπο της Εκκλησίας», αποκάλυψε ο Βερόν.

Οι δέκα εντολές του Μαραντόνα:

Και όπως κάθε θρησκεία, η εκκλησία του Μαραντόνα έχει τις δικές της εντολές και είναι οι εξής:

1. Η μπάλα δεν λερώνεται, όπως είπε στο αφιέρωμα του ο D10S.

2. Αγαπήστε το ποδόσφαιρο πάνω από όλα.

3. Δηλώστε την άνευ όρων αγάπη σας για τον Ντιέγκο και το καλό ποδόσφαιρο.

4. Υπερασπίσου τη φανέλα της Αργεντινής, σεβόμενος τον κόσμο.

5. Διαδώστε τα θαύματα του Ντιέγκο σε όλο το σύμπαν.

6. Τιμά τους ναούς όπου κήρυξε και τους ιερούς μανδύες του.

7. Μην ανακηρύσσετε τον Ντιέγκο για λογαριασμό ενός μόνο συλλόγου.

8. Κήρυξε τις αρχές της Μαραντονιανής Εκκλησίας.

9. Πάρτε τον Ντιέγκο ως μεσαίο όνομα και δώστε το στον γιο σας.

10. Μην είσαι με άδειο κεφάλι και μην αφήνεις τη χελώνα να ξεφύγει (μια φράση που διαδόθηκε από τον Μαραντόνα που ενθουσιάζει κάποιον που είναι αργός ή όχι πολύ ξύπνιος).

🔴Sportal Monday Live με ΑΕΚ - ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός

Η Sportal Sunday Live εκτάκτως μαζί σας και την Δευτέρα, καθώς η αθλητική δράση σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ κορυφώνεται. ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στην ΟPAP Arena και ΟΦΗ - Ολυμπιακός στο Γεντί Κουλέ ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής στη Super League, ενώ το τρίτο φετινό μπασκετικό ντέρμπι «αιωνίων» διεξάγεται στο ΣΕΦ. Όλο το ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και ζωντανές συνδέσεις με τους Κώστα Τσίλη, Μάνο Τσαλγατίδη, Διονύση Βερβελέ, Αχιλλέα Μαυροδόντη και Ηλία Λαλιώτη. Παρουσιάζουν οι Βασίλης Μοιρώτσος και Παύλος Κουστέρης, με τη συνδρομή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sportal.

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!