Ο 17χρονος Γκίου της Μπαρτσελόνα έζησε το όνειρο κάθε παιδιού που παίζει ποδόσφαιρο (vids)

Μαρκ Γκίου

i

©Photo by Pedro Salado/Quality Sport Images/Getty Images/Ideal Images

Ο 17χρονος Γκίου της Μπαρτσελόνα έζησε το όνειρο κάθε παιδιού που παίζει ποδόσφαιρο (vids)

Κώστας Τόπας 10:58 - 23.10.2023 / Ανανεώθηκε: 11:05 - 23.10.2023

Ο 17χρονος Μαρκ Γκίου, ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα στην Ισπανία και που κατάφερε να γράψει ιστορία στην Μπαρτσελόνα με το γκολ του απέναντι στη Μπιλμπάο έζησε το όνειρο κάθε παιδιού που παίζει ποδόσφαιρο.

Τακτικός στις ομάδες νέων της Ισπανίας, ο Μαρκ Γκίου είναι ο νέος ήρωας της Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Τσάβι κατέκτησε το πολυπόθητο τρίποντο κόντρα στη Μπιλμπάο, χάρη στο γκολ του 17χρονου επιθετικού, ο οποίος αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα των «μπλαουγκράνα».

Ο Μαρκ Γκίου είναι το πρώτο όνομα στα Μέσα της Ισπανίας μετά την σπουδαία παράσταση που έδωσε με την ομάδα του. Το λαμπρό ντεμπούτο του, με ένα γκολ 23 δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο έκανε άπαντες στην Ισπανία να αναζητήσουν το προφίλ του.

Το παράδειγμα είναι ο λογαριασμός του στο Instagram. Πριν κάνει το ντεμπούτο του, δεν έφτανε τους 50.000 followers (44 χιλιάδες) και μετά το παιχνίδι έφτασε ήδη σχεδόν το μισό εκατομμύριο. Ο 17χρονος φανταζόταν ήδη ότι θα ήταν τρελό να ζήσει κάτι τέτοιο, σε αυτό το έτος της ηλικίας του.

«Δεν το πιστεύω, μου κόβεται η ανάσα»

Ερωτηθείς για τις οδηγίες του Τσάβι πριν βγει στον αγωνιστικό χώρο, ο Γκίου ομολόγησε ότι  «Ο Τσάβι μου είπε να βγω με τα πάντα για να πιέσω και ότι θα είχα μια ευκαιρία και να την εκμεταλλευτώ. Στη Μασία γίνεται πολύ καλή δουλειά και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ομάδα νέων σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον σύλλογο. Το μήνυμα προς τους νέους της Λα Μασία είναι να συνεχίσουν να εργάζονται, οι ευκαιρίες θα έρθουν» .

Οι συμπαίκτες του συνεχάρησαν τον νεαρό μετά τον αγώνα και ο νέος αστέρας της Μπαρτσελόνα είπε ότι «μου είπαν να το απολαύσω και ότι δεν θα κοιμηθώ απόψε». Επέμεινε ότι «εμείς οι νέοι είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε πολύ καλή δουλειά και όταν ανεβαίνουμε, με όλα» και ομολόγησε ότι «έχω ονειρευτεί πολλές φορές αυτή τη στιγμή, σχεδόν κάθε βράδυ ονειρευόμουν αυτή τη στιγμή».

Η συγκίνηση και τα κλάματα από τους γονείς του

Η συγκίνηση του πατέρα, της μητέρας και της αδερφής του όταν πήδηξε στο γήπεδο ήταν τεράστια, με δάκρυα, και στο τέλος του παιχνιδιού ο πατέρας του Μανέλ εξέφρασε την ευφορία του στα μικρόφωνα του «Atresmedia» όταν ρωτήθηκε αν ήταν ένας από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους.

«Είμαι από τους πιο ευτυχισμένους χωρίς αμφιβολία. Δεν θα μπορούσαμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα να περιμένουμε ένα ντεμπούτο όπως αυτό, το ονειρικό ντεμπούτο οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή», είπε ο πατέρας του Γκίου, ο οποίος επίσης παραδέχτηκε ότι «Και η μητέρα, η αδερφή και εγώ, κλάψαμε όλοι. Στο σπίτι θα συνεχίσουμε να κλαίμε (γέλια). Όλη η δουλειά που υπάρχει από έντεκα σεζόν δίνουν τα πάντα και πολλά άλλα για να φτάσουν αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ο πατέρας του Γκίου.

Ο Μαρκ Γκίου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις περίφημες Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Η πρώτη του σεζόν στο βασικό ποδόσφαιρο των Καταλανών ήταν την περίοδο 2013-14. Η γενιά του 2006 των «μπλαουγκράνα» είναι από τις πιο λαμπερές των τελευταίων ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Μαρκ Γκίου κατάφερε να εξελιχθεί γρήγορα χάρη στη βοήθεια των προπονητών και να προοδεύει σεζόν με τη σεζόν.

Η επιβράβευση μετά τη σκληρή δουλειά

Ο 17χρονος επιθετικός είναι ένα παράδειγμα προσπάθειας, θυσίας και σωματικής σπατάλης που δεν είναι τόσο ελκυστικός όσο κάποιοι συμπαίκτες του, αλλά ο χαρακτήρας του, του επέτρεψε να αναπτυχθεί μέχρι να κερδίσει την ευκαιρία να κληθεί με την πρώτη ομάδα.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Μαρκ, του αξίζει. Είναι ένα συναρπαστικό αγόρι, πολύ εργατικός, παράδειγμα για όλους για την προσπάθεια και την αφοσίωσή του», ανέφερε ο πρώην προπονητής του στις Ακαδημίες, Ιβάν Καράσκο.

Εκτός από την ανθρώπινη αξία του, ο Καράσκο χαρακτήρισε τον Γκίου και ως ποδοσφαιριστή: «Είναι ένας καθαρός σέντερ φορ, ένα κλασικό '9', ένας ειδικός στην περιοχή που ζει από τη σωματική του δύναμη. Η καλύτερη αρετή του είναι το εναέριο παιχνίδι του. Επιπλέον, ο Μαρκ είναι πολύ γρήγορος και δυνατός και μοιάζει ασταμάτητος»

Πρώτος σκόρερ στην ομάδα Νέων

Ο Καταλανός ποδοσφαιριστής είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Νέων των Μπλαουγκράνα. Έχει έξι γκολ σε επτά παιχνίδια, πέντε στο πρωτάθλημα Υποδομών της Ισπανίας και ένα στη Youth League και είναι ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους παίκτες στο ισπανικό ποδόσφαιρο. 

Αν και είναι μόλις 17 ετών (4 Ιανουαρίου 2006), ο σέντερ φορ της Μπαρτσελόνα  έκανε ήδη το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα στις 6 Ιουνίου στον αγώνα που έκλεισε τη σεζόν 2022-23 των «μπλαουγκράνα» στο αφιέρωμα στον Andrés Iniesta στην Ιαπωνία εναντίον Βισέλ Κόμπε (0-2). Δεν μέτρησε επίσημα επειδή ήταν φιλικό, αλλά ήταν μια σημαντική εμπειρία για τον Γκίου. Έπαιξε όλο το δεύτερο ημίχρονο με τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και κόντεψε να σκοράρει με υπέροχη κεφαλιά από κόρνερ.

Στο επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα κόντρα στη Μπιλμπάο, σόκαρε τους πάντες με το γκολ του σε μόλις 23 δευτερόλεπτα και δύο πινελιές, δείχνοντας ότι είναι αποτελεσματικός σκόρερ και ότι μπορεί να είναι ένας πολύ ενδιαφέρον παίκτης για το μέλλον του συλλόγου.