Μέσι-Γκριεζμάν: Όποιος και να το σηκώσει η Μπάρτσα «πάει ταμείο»
i

Μέσι και Ντε Πολ/ © Intime

Μέσι-Γκριεζμάν: Όποιος και να το σηκώσει η Μπάρτσα «πάει ταμείο»

Πάνος Μαλακτάρης • 12:58 - 15.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Η Μπαρτσελόνα είναι έτοιμη να λάβει μια ακόμη οικονομική ανάσα, βάζοντας στα ταμεία της 3,88 εκατομμύρια ευρώ από την FIFA, μέσω του προγράμματος παροχών που έχει θεσπίσει για τους συλλόγους παίκτες των οποίων συμμετέχουν στα μουντιάλ

Το θέμα των υπέρογκων χρεών έχει απασχολήσει πάρα πολύ έντονα το καμάρι της Καταλονίας τα τελευταία χρόνια, με τα νούμερα να προκαλούν πραγματικά ίλιγγο. Το πώς έφτασε σε αυτό το σημείο σηκώνει πολλή ανάλυση, ωστόσο αυτό που καίει τη διοίκηση είναι να βρει τρόπους να ισοσκελίσει κάπως την όλη κατάσταση. 

Όταν έχει φτάσει λοιπόν σε σημείο να πουλάει το 15% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεταδόσεων των αγώνων της για τα επόμενα 25 έτη, αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής το μέγεθος του προβλήματος. Σε μια εποχή που όλα τα μεγάλα κλαμπ διαπραγματεύονται τα τηλεοπτικά τους κατά μέσο όρο κάθε 2 έως 5 το πολύ χρόνια, η 25ετία φαντάζει σχεδόν ως κίνηση απελπισίας, όσο κι αν το έκανε αναμένοντας να εισρεύσουν σε βάθος χρόνου περισσότερα από 200 (κατ' άλλα δημοσιεύματα ακόμη περισσότερα) εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της.  

Το πρόγραμμα παροχών λοιπόν της FIFA, ανταμείβει τους συλλόγους αναλογικά με το πόσοι παίκτες τους συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το πόσο μακριά αυτοί φτάνουν με τις εθνικές τους ομάδες. Έτσι η Μπαρτσελόνα πρόκειται να βάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στα ταμεία της, της τάξης των 3,88 εκατομμυρίων ευρώ. 

Αρχικά, έστειλε 17 παίκτες της στο μουντιάλ, 8 εκ των οποίων ήταν μέλη της εθνικής Ισπανίας. Επιπροσθέτως, μέσω ενός ειδικού όρου, ο σύλλογος έχει λαμβάνειν ποσοστό και από παίκτες οι οποίοι του ανήκαν την τελευταία διετία. Για ποιόν χτυπά η καμπάνα? Μα φυσικά για τους Μέσι και Γκριεζμάν, αμφότεροι παρόντες στον τελικό της Κυριακής (18/12)

Για τον μεν Λίο θα λάβει 3,256 ευρώ για κάθε μέρα παραμονής του στο Κατάρ. 29 μέρες καθαρά αγωνιστικής δράσης, έξι μέρες προπονήσεων και μία η μέρα που αφίχθη, μιας και προσμετράται ακόμη και αυτή. Αντίστοιχα, για τον ξανθομάλλη Γάλλο, ο οποίος αποχώρησε επίσημα από τη Βαρκελώνη το καλοκαίρι, ο σύλλογος θα λάβει 146,520 ευρώ. Άλλα υψηλά νούμερα αφορούν τους: Μπρέιθγουεϊτ με 117,216 ευρώ, Ντεστ με 119,658 ευρώ, Λουκ ντε Γιόνγκ με 65,934 ευρώ και Εζαλζουλί με 85,470 ευρώ. 

Το συνολικό ποσό των σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ασφαλώς και δεν της λύνει το πρόβλημα των άνω του ενός δις ευρώ, ωστόσο θα αποτελέσει μια μικρή ένεση για το επικείμενο μεταγραφικό παράθυρο του Ιανουαρίου κατά το οποίο οι Καταλανοί αναμένεται να κινηθούν πρωτίστως για ένα δεξιό οπισθοφύλακα.