Ο Μέσι είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που κέρδισε το βραβείο «αθλητής της χρονιάς» από το Time

Λιονέλ Μέσι

Ο Μέσι είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που κέρδισε το βραβείο «αθλητής της χρονιάς» από το Time

Κώστας Τόπας 09:32 - 06.12.2023

Ο Λιονέλ Μέσι αναδείχθηκε αθλητής της χρονιάς από το περιοδικό Time κι αυτή είναι η πρώτη φορά που το κερδίζει αθλητής που δεν έχει καταγωγή από τις ΗΠΑ.

Η άφιξη του Λιονέλ Μέσι στο MLS το περασμένο καλοκαίρι σήμανε επανάσταση για το αμερικανικό πρωτάθλημα και ακόμη περισσότερο για την ομάδα του, την Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Τόσο που ο Αργεντινός έχει αναδειχθεί ως «Αθλητής της Χρονιάς 2023» από το έγκριτο περιοδικό «Time».

Το αμερικανικό δημοσίευμα αφιερώνει ένα μεγάλο άρθρο στον Αργεντινό αστέρα, στο οποίο θυμάται τα πρώτα του λεπτά με τη ροζ ομάδα, μια στιγμή, εκείνη της 21ης ​​Ιουλίου 2023, στο Φορτ Λόντερντεϊλ, την οποία το «Time» χαρακτηρίζει «σουρεαλιστικό». 

«Ο Λιονέλ Μέσι, στον πρώτο του αγώνα φορώντας τη ροζ φανέλα της Ίντερ Μαϊάμι, είχε ένα γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα του ντεμπούτου του στο Major League Soccer (MLS). Εδώ είναι ο καλύτερος εν ζωή ποδοσφαιριστής, ίσως ο καλύτερος όλων των εποχών. Στο πιο δημοφιλές παιχνίδι στον κόσμο, που πέρυσι οδήγησε την Αργεντινή στην πρώτη της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, προετοιμάζοντας έναν σύλλογο που κατατάσσεται τελευταίος στις ΗΠΑ», εξηγεί το άρθρο.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, συνιδιοκτήτης της Ίντερ Μαϊάμι, είχε συγκινηθεί τότε με το απίστευτο γκολ του Μέσι λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θυμάμαι ότι είπα στη Βικτόρια ότι δεν ήξερα αν θα μπορούσα να πάω σπίτι. Το σενάριο δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Ήταν μεγάλο πράγμα για το MLS και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ήταν κάτι μεγάλο για το μέλλον του ποδοσφαίρου».

Το «Time» παρέχει επίσης δηλώσεις από τον ίδιο τον Μέσι στις οποίες, μεταξύ άλλων, εξηγεί πώς ήταν η απόφαση να υπογράψει στο MLS, απορρίπτοντας τις προσφορές της Σαουδικής Αραβίας και αποκαλύπτοντας ποια ήταν η πρώτη του επιλογή. 

«Η πρώτη μου επιλογή ήταν να επιστρέψω στη Μπαρτσελόνα, αλλά δεν ήταν δυνατό. Προσπάθησα να επιστρέψω και δεν έγινε» εξηγεί ο Αργεντινός, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι αλήθεια ότι αργότερα σκεφτόμουν πολύ να πάω. στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας, όπου γνωρίζω τη χώρα και «Έχουν δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοργάνωση που μπορεί να γίνει ένα σημαντικό πρωτάθλημα στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο Μέσι.

Η ελπίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι ο Μέσι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Το ραντεβού από το Time συνάδει με αυτό. Οι τρεις τελευταίοι αθλητές που τιμήθηκαν με αυτόν τον τίτλο ήταν ο παίκτης του μπέιζμπολ Άαρον Τζατζ (2022), η αθλήτρια Σιμόν Μπάιλς (2021) και ο μπασκετμπολίστας ΛεΜπρόν Τζέιμς (2020). Ο Μέσι είναι ο πρώτος μη Αμερικανός που κέρδισε αυτό το βραβείο.