Σε δημοπρασία έξι φανέλες του Μέσι από το Μουντιάλ του Κατάρ, ο «Pulga» εκθρονίζει Τζόρνταν και Μαραντόνα!

Ο Λιονέλ Μέσι

i

© Intime

Σε δημοπρασία έξι φανέλες του Μέσι από το Μουντιάλ του Κατάρ, ο «Pulga» εκθρονίζει Τζόρνταν και Μαραντόνα!

Κώστας Τόπας 09:29 - 21.11.2023

Μία συλλογή από έξι φανέλες του θρύλου και ηγέτη της Αργεντινής, θα βγει σε δημοπρασία στο Sotheby’s της Νέας Υόρκης και αναζητούν τον νέο τους κάτοχο. Πρόκειται για μια στορική δημοπρασία, όχι μόνο για τον Λιονέλ Μέσι, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα.

Εξι φανέλες που φόρεσε ο Λιονέλ Μέσι στο Κατάρ τον περασμένο Δεκέμβριο, οδηγώντας την Αργεντινή στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρόκειται να δημοπρατηθούν, με τον οίκο Sotheby’s να εκτιμά πως θα μπορούσαν να πωληθούν για περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα αποτελούσε τιμή-ρεκόρ.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει έξι από τις επτά φανέλες που φόρεσε ο αρχηγός της Αργεντινής στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένης αυτής που φόρεσε στη «δραματική» νίκη επί της Γαλλίας στον τελικό. 

Το τρέχον ρεκόρ για ένα είδος αθλητικών αναμνηστικών είναι η φανέλα των Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν από τον Game 1 των τελικών του NBA του 1998 - από τη διάσημη σεζόν «Last Dance» - η οποία πουλήθηκε για 9.2 εκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους στους Sotheby's New York.

Συγκριτικά, το πιο ακριβό μουσικό αναμνηστικό κομμάτι είναι η κιθάρα του Κερτ Κομπέιν που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια μιας παράστασης των MTV Unplugged το 1993, μόλις πέντε μήνες πριν πεθάνει. Πουλήθηκε για 4,5 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Ο Μπραμ Γουόχτερ, επικεφαλής των σύγχρονων συλλεκτικών ειδών του Sotheby's, δήλωσε: «Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία του αθλητισμού, άρρηκτα συνδεδεμένο με το γενναίο ταξίδι του Μέσι και καθιερώνοντας σταθερά την κατάστασή του ως ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών.

«Η πώληση αυτών των έξι φανελών αποτελεί μια μνημειώδη περίσταση στην ιστορία των δημοπρασιών, προσφέροντας στους θαυμαστές και τους συλλέκτες μια σύνδεση με το επιστέγασμα του Μέσι. Είναι τιμή για τον Sotheby's να παρουσιάζει και να εκθέτει αυτά τα ανεκτίμητης αξίας συλλεκτικά αντικείμενα στο κοινό, τα οποία συμπυκνώνουν την απόλυτη λαμπρότητα ενός παίκτη που έχει επαναπροσδιορίσει τα όρια της ποδοσφαιρικής αριστείας».

Το τρέχον ρεκόρ για μία από τις φανέλες του Μέσι, 400.000 ευρώ, προέρχεται από το ιστορικό «El Clásico» του 2017 μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, στο οποίο σκόραρε μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στις καθυστερήσεις, σε εκείνο το ιστορικό ντέρμπι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φανέλα του Μαραντόνα, ο οποίος είχε πετύχει ένα αμφιλεγόμενο γκολ που, σύμφωνα με τον ίδιο όφειλε πολλά στο «χέρι του Θεού», πωλήθηκε τον Μάιο του 2022 στο Λονδίνο, για το ποσό των 9,3 εκατ. δολαρίων. Μέρος των εσόδων από τη δημοπρασία θα διατεθεί στο πρόγραμμα UNICAS, το οποίο διευθύνεται από το νοσοκομείο παίδων Sant Joan de Déu της Βαρκελώνης με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λίο Μέσι, για τις ανάγκες παιδιών που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες.