Σοβαρός κίνδυνος για τη Μίλαν να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Ραφαέλ Λεάο

i

PRtScr

Σοβαρός κίνδυνος για τη Μίλαν να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Κώστας Τόπας 10:43 - 14.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:23 - 14.03.2024

Η Μίλαν μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομικές αλλά και αθλητικές κυρώσεις, εάν επιβεβαιωθεί ότι η ολοκλήρωση της πώλησης από την Elliott στην RedBird Capital Partners ήταν παράνομη.

Η Μίλαν, εάν επιβεβαιωθεί ότι η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του συλλόγου μεταξύ των αμερικανικών funds «Elliot και RedBird» δεν πραγματοποιήθηκε νόμιμα, κινδυνεύει με οικονομική κύρωση, αλλά και αθλητική που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις τόσο στη Serie A όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της UEFA.

«Εάν η Μίλαν είπε ψέματα, κρύβοντας μια περιουσία που δεν αντιστοιχεί σε αυτό που λένε ότι είναι, ο σύλλογος θα μπορούσε να τιμωρηθεί ή να αποκλειστεί από τις διοργανώσεις της UEFA. ή με πρόστιμα. Ή να καταλήξουμε σε συμφωνία με την UEFA», είπε στην EFE ο δικηγόρος Άντζελο Κασκέλα, ειδικός στο αθλητικό δίκαιο και πρώην μέλος του Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Όλα ξεκίνησαν αυτή την Τρίτη (12/03), όταν η ιταλική οικονομική αστυνομία της Ιταλίας, ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία του Μιλάνου αναζητώντας έγγραφα που θα επιβεβαίωναν τη μεταβίβαση μεταξύ των δύο επενδυτικών κεφαλαίων, που πλέον αμφισβητείται, αφού όλα δείχνουν ότι το ταμείο Έλιοτ εξακολουθεί να είναι αυτό που διατηρεί τον έλεγχο της ομάδας.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν έγγραφα της Μίλαν που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση επενδυτών από αραβικά κεφάλαια. Και θα μπορούσαν να είναι ένα είδος αναγνώρισης της ιδιοκτησίας του ταμείου Έλιοτ και όχι του τρέχοντος ταμείου RedBird», είπε ο εν λόγω δικηγόρος.

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μίλαν είναι πολλά από αυτά που ήταν στο παλιό, με την εταιρεία Έλιοτ. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία είναι η ίδια. Ο Φουρλάνι, ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου, ήταν στο διοικητικό συμβούλιο του Έλιοτ», είπε ο Κασκέλα.

«Όλες αυτές οι πτυχές μαζί υποδηλώνουν ότι η πώληση είναι πλασματική, προσομοιωμένη. Αυτή είναι, ούτως ή άλλως, η αρχή. Πρέπει να τα δεις όλα, να τα επαληθεύσεις όλα», επεσήμανε. Η υπόθεση που επεξεργάζεται η Εισαγγελία του Μιλάνου είναι αυτή του αδικήματος της «παρακώλυσης της εποπτικής δραστηριότητας» της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIGC) σχετικά με τις νομικές απαιτήσεις των εταιρειών που κατέχουν ποδοσφαιρικές ομάδες.

Η τιμωρία αλά Γιουβέντους

«Η FIGC θα ανοίξει τώρα έναν φάκελο στον οποίο θα πρέπει να ερευνήσει και να ζητήσει από την εισαγγελία όλα τα έγγραφα, τα οποία θα βοηθήσουν την Εισαγγελία της FIGC να αξιολογήσει εάν υπήρξαν παρανομίες», εξήγησε ο Κασκέλα, ο οποίος πρόσθεσε ότι η τακτική δικαιοσύνη θα ακολουθήσει έναν δρόμο ακόμη μεγαλύτερο από την αθλητική δικαιοσύνη.

Τα άρθρα του Κώδικα Αθλητικής Δικαιοσύνης (CJD) που θα μπορούσε να είχε παρακάμψει η Μίλαν είναι τα 32, 5, 20 και 4. «Οι κανόνες προβλέπουν ότι το κύριο ζήτημα είναι η μη συμμόρφωση με το άρθρο 32 και ότι έχει γίνει προσομοίωση πώλησης, οπότε ο Έλιοτ παραμένει ο ιδιοκτήτης», είπε ο Κασκέλα.

«Εάν η εταιρεία (Μίλαν) δεν κοινοποιήσει σωστά τη δομή της, κακοπροαίρετα, λαμβάνει μια κύρωση. Οικονομικό πρόστιμο ή/και πόντοι ποινής στο πρωτάθλημα», είπε ο δικηγόρος.

Το άρθρο 20 προβλέπει επίσης ότι «οι πληροφορίες σχετικά με τις εταιρικές συμμετοχές πρέπει να είναι σωστές», επομένως θα μπορούσαν να προστεθούν αθλητικές και οικονομικές κυρώσεις. Και το άρθρο 4 για το οποίο η Γιουβέντους επιβλήθηκε την περασμένη σεζόν, κάνει λόγο για «πιστότητα και ειλικρίνεια»: «Κάθε άτομο που εγγράφεται στο CJD πρέπει να είναι πιστό και ειλικρινές. Η Γιουβέντους καταδικάστηκε για έλλειψη πίστης και ειλικρίνειας και της αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί», κατέληξε ο δικηγόρος.