Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτή θα είναι η μέρα που θα βλέπετε Champions League την επόμενη σεζόν (vids)

Champions League

i

©Intime

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Αυτή θα είναι η μέρα που θα βλέπετε Champions League την επόμενη σεζόν (vids)

Κώστας Τόπας 10:16 - 13.03.2024 / Ανανεώθηκε: 21:20 - 13.03.2024

Η UEFA θα εισαγάγει μια αποκλειστική «εβδομάδα αγώνα του Champions League» την επόμενη σεζόν, ως μέρος της ανανεωμένης μορφής που θα έχει 36 ομάδες να αγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα.

Χαρτογραφώντας λεπτομέρειες για τη διευρυμένη διοργάνωση στο Λονδίνο την Τρίτη (12/03), η UEFA εξήγησε ότι πλέον θα διεξάγονται αγώνες την Τρίτη, την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη την επόμενη σεζόν κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του Σεπτεμβρίου. Θα υπάρξει επίσης μια εβδομάδα αποκλεισμού για το Europa League και το Europa Conference League.

Κάθε ομάδα στο Champions League θα παίζει οκτώ αγώνες εναντίον οκτώ διαφορετικών αντιπάλων - τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός. Θα αντιμετωπίσουν δύο ομάδες η καθεμία από το Pot 1, το Pot 2, το Pot 3 και το Pot 4 και θα είναι τυχαίο το ποιος θα επιλεγεί για να παίξει εντός/εκτός. Προς το παρόν, οι ομάδες παίζουν έξι αγώνες ομίλου - εντός και εκτός έδρας εναντίον τριών αντιπάλων - για να φτάσουν στη φάση των «16».

Οι 36 ομάδες στη νέα... διοργάνωση θα χωριστούν σε τέσσερα Pot των εννέα. Το Pot 1 θα έχει τους νικητές του Champions League και τις οκτώ ομάδες με τους καλύτερους συντελεστές. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι που κερδίζουν τα εγχώρια πρωταθλήματά τους και οι πρωταθλητές του Europa League δεν έχουν πλέον προτεραιότητα για το Pot 1. Τα Pot 2 έως 4 ταξινομούνται με βάση τον συντελεστή συλλόγων.

Κατά γενικό κανόνα, οι σύλλογοι από την ίδια ομοσπονδία δεν θα μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους. Ωστόσο, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο, τα πρωταθλήματα με τέσσερις ή περισσότερους συλλόγους θα μπορούσαν να παίξουν έναν αγώνα εναντίον μιας άλλης ομάδας από την ίδια χώρα. Σύμφωνα με τη νέα δομή, η Premire League θα μπορούσε να έχει έως και επτά ομάδες στο Champions League και 11 στην Ευρώπη συνολικά σε κάθε δεδομένη χρονιά. Αυτό οφείλεται στην πρόσθετη θέση συντελεστή που απονέμεται στην απόδοση —περισσότερα σύντομα— με τους νικητές της μεγαλύτερης διοργάνωσης συλλόγων της Ευρώπης και του Europa League (σε περίπτωση που αυτοί οι σύλλογοι δεν προκριθούν αυτόματα) επίσης να λαμβάνουν θέσεις.

Οι οκτώ πρώτες ομάδες του πίνακα θα προκριθούν αυτόματα για τη φάση των «16». Από εκεί, η UEFA είπε ότι οι ομάδες θα εισέλθουν σε ένα «πίνακα σποράς» — παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σε ένα τουρνουά τένις. Ομάδες που θα τερματίσουν μεταξύ 9ης και 16ης θέσης είναι διαδοχικές και θα αντιμετωπίσουν μια ομάδα που θα βρίσκεται από την 17η έως την 24η θέση σε δύο αγώνες σε πλέι οφ για να φτάσουν στους 16 τελευταίους — με τον επαναληπτικό αγώνα εντός έδρας.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, οι σύλλογοι που θα τερματίσουν πρώτοι και δεύτεροι στο τέλος της φάσης του πρωταθλήματος θα μπουν σε αντίθετα άκρα της κλήρωσης. Τότε θα μπορούσαν να συναντηθούν μόνο στον τελικό του Champions League με την UEFA να λέει ότι όλοι οι σύλλογοι θα έχουν πλέον μια πιο ξεκάθαρη και προφανή διαδρομή εκεί.

Με ψηφιακό τρόπο η κλήρωση

Η ιδέα να υπάρξει μια επιλογή σε στυλ «αμερικανικού ντραφτ» για τη φάση νοκ άουτ - όπου οι σύλλογοι θα μπορούσαν να επιλέξουν πιθανούς αντιπάλους στα νοκ άουτ, προτάθηκε ακόμη και ως πρόταση από την UEFA, αλλά απορρίφθηκε. Η UEFA πιστεύει ότι μια χειροκίνητη κλήρωση Champions League μπορεί να διαρκέσει τρεις έως τέσσερις ώρες με το νέο «ελβετικό μοντέλο», επομένως θα χρησιμοποιηθεί ένα υβριδικό σύστημα, όπου η ομάδα θα επιλέγεται με το χέρι και θα ανατίθεται ψηφιακά η κλήρωση.

Το πέμπτο εισιτήριο

Με τέσσερις επιπλέον ομάδες στη διοργάνωση το επόμενο έτος, η UEFA επιβεβαίωσε ότι τα δύο επιπλέον εισιτήρια θα πάνε στα έθνη των οποίων οι σύλλογοι πέτυχαν την καλύτερη συλλογική απόδοση την προηγούμενη σεζόν. Για τη διοργάνωση της επόμενης σεζόν, η Ιταλία και η Γερμανία (πέμπτες θέσεις που καταλαμβάνουν η Ρόμα κα Λειψία, αντίστοιχα) πρωτοστατούν, αν και η Αγγλία χτυπά την πόρτα στην τρίτη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει επιπλέον έμφαση στο Γουέστ Χαμ - Φράιμπουργκ για τον αγώνα του Europa League την Πέμπτη (14/03)

Τι γίνεται με Europa και Conference League

Το Europa League ξεφορτώνεται επίσης την παραδοσιακή φάση των ομίλων και την αντικαθιστά με τη φάση του πρωταθλήματος, με κάθε ομάδα να έχει να παίξει οκτώ αγώνες. Οι σύλλογοι που αγωνίζονται στο Conference League θα παίξουν έξι αγώνες στη φάση του πρωταθλήματος. Και οι δύο διοργανώσεις θα ξεκινήσουν τώρα με 36 ομάδες. Για την τελευταία αγωνιστική κάθε φάσης του πρωταθλήματος των διοργανώσεων, όλα τα παιχνίδια θα παίζονται ταυτόχρονα.

«Οχι» στη Σαουδική Αραβία

Η UEFA επιβεβαίωσε επίσης ότι επί του παρόντος δεν σκοπεύει να μεταφέρει τον τελικό του Champions League εκτός Ευρώπης ή να επιτρέψει σε μη ευρωπαϊκούς συλλόγους να συμμετάσχουν στη διοργάνωση. Αυτό προέκυψε αφού η συνιδιοκτήτρια της Νιούκαστλ, Αμάντα Στέιβλεϊ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου να ενταχθεί μια ομάδα από τη Σαουδική Αραβία.

Πώς μπορεί να μοιάζει αυτό;

Έτσι θα φαίνονται τα Pot για τη διοργάνωση της επόμενης σεζόν με βάση τον συντελεστή UEFA και τους πίνακες πρωταθλημάτων από την Τρίτη 12 Μαρτίου:

Ο πρόεδρος της Νάπολι αποκάλυψε «on air» το αστρονομικό μπόνους που θα έδινε στους παίκτες σε περίπτωση πρόκρισης (vids)
CHAMPIONS LEAGUE

09:44 - 13.03.2024

Ο πρόεδρος της Νάπολι αποκάλυψε «on air» το αστρονομικό μπόνους που θα έδινε στους παίκτες σε περίπτωση πρόκρισης (vids)

Ο ισχυρός άνδρας της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις δεν δίστασε να αποκαλύψει στον «αέρα» το αστρονομικό μπόνους που θα μοίραζε στους παίκτες αν έπαιρναν την πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα.