Αργεντινή - Βραζιλία: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» στα social (vids)
i

Νεϊμάρ-Μέσι/©Photo by Wagner Meier/Getty Images/Ideal Images

ΘΕΜΑ Αργεντινή - Βραζιλία: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» στα social (vids)

Κώστας Τόπας 12:48 - 06.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:43 - 07.12.2022

Βραζιλία κι Αργεντινή ενδέχεται να αναμετρηθούν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μεταξύ τους σύγκρουση θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Βραζιλία «καθάρισε» από το πρώτο ημίχρονο τη Νότια Κορέα και κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με σχετική άνεση. Πλέον στην «Σελεσάο» στρέφουν την προσοχή τους στο επόμενο παιχνίδι της διοργάνωσης, το οποίο είναι αυτό κόντρα στην Κροατία την Παρασκευή (09/12, 17:00). Λίγες ώρες αργότερα (21:00), η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι, η οποία έβγαλε νοκ-άουτ την Αυστραλία, κοντράρει τις δυνάμεις της με την Ολλανδία

Κάπου εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δούμε Βραζιλία - Αργεντινή, μετά το 1990 σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Η ενδεχόμενη σύγκρουσή τους, θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και ο σπουδαιότερος αγώνας που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή έχουν αναμετρηθεί τέσσερις φορές στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το ρεκόρ είναι αρκετά ισορροπημένο, με δύο νίκες για τη Βραζιλία, μία για την Αργεντινή και μια ισοπαλία. Οι τέσσερις αγώνες διεξήχθησαν σε ένα διάστημα πέντε Παγκοσμίων Κυπέλλων, μεταξύ 1974 και 1990. Το 1974 και το 1978, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε ομίλους. Στην πρώτη συνάντηση, η Βραζιλία κέρδισε την Αργεντινή, αλλά τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο, τον οποίο κέρδισε η Ολλανδία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η «λευκή» ισοπαλία βοήθησε την Αργεντινή να προκριθεί από έναν όμιλο που περιλάμβανε το Περού και την Πολωνία.

Το 1982, Βραζιλία και Αργεντινή συναντήθηκαν ξανά στην ίδια φάση. Η «Σελεσάο» επικράτησε με 3-1, σε ένα από τα σπουδαία παιχνίδια της μυθικής ομάδας που περιλάμβανε τους Ζίκο και Σόκρατες. Ωστόσο, η ήττα από την Ιταλία (3-2) κατέληξε να αποκλείσει τη Βραζιλία από τη διοργάνωση.

Η τελευταία αναμέτρηση σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν το 1990. Στη φάση των «16», η Βραζιλία έπαιξε ένα παιχνίδι με μεγάλη κατοχή και ευκαιρίες για σκοράρισμα, αλλά ο Ντιέγκο Μαραντόνα ανέτρεψε τον ρυθμό με μια λαμπρή σπουδαία εμφάνιση, πριν από το γκολ του Κλαούντιο Κανίγια, δύο λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Μετά από τόσες συγκρούσεις, η αντιπαλότητα μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας παραμονεύει από τότε για μια επανένωση.

Αργεντίνικη «μαγεία» στο Copa America

Παρά την ιστορία στα Παγκόσμια Κύπελλα, υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που ενισχύει την αντιπαλότητα μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής. Ο τελικός του Copa America το 2021. Η Αργεντινή δεν είχε κερδίσει επίσημο τίτλο από το 1993. Αυτή «κατάρα» όμως έσπασε, καθώς η «Αλμπισελέστε» πανηγύρισε την κατάκτηση του Copa America, επικρατώντας 1-0 της Βραζιλίας στο Μαρακανά. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος για τον Μέσι με την εθνική του ομάδα.

Ο «τελευταίος χορός» των Μέσι και Νεϊμάρ

Πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, Μέσι και Νεϊμάρ, τόνισαν αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο τους Μουντιάλ. Αναζητώντας έναν πρωτόγνωρο τίτλο, το δίδυμο της Παρί Σεν Ζερμέν αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη ελπίδα κάθε χώρας τους.

Μια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο φίλων, ακόμη και πριν αρχίσει να κυλάει η μπάλα στο χορτάρι, θα έμενε ήδη στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τιμώντας μια κληρονομιά αντάξια της σύγκρουσης μεταξύ Ζίκο και Μαραντόνα το 1982.

Μαραντόνα - Ζίκο (Μουντιάλ '82)/©Intime

Το γκολ του Κανίγια που έγινε σύνθημα

Η σημασία του Superclásico είναι τόσο μεγάλη που το γκολ του Κανίγια το 1990, ακόμη και αν δεν έκρινε τίτλο, είναι ένα από τα πιο διάσημα γκολ στην ιστορία της Αργεντινής. Ακούγεται σε κάθε σημείο της χώρας, από γήπεδα μέχρι τους σταθμούς του μετρό! Ε, όταν λοιπόν μια μπάντα (!) που βρέθηκε σε μια προπόνηση της Αργεντινής, ο Μέσι και οι υπόλοιποι δεν έχασαν την ευκαιρία. Αγκαλιάστηκαν και μιμούμενοι τους οπαδούς, τραγούδησαν χοροπηδώντας: 

«Brasil, decime que se siente tener en casa a tu papa. Te juro que aunque pasen los anos, nunca nos vamos a olvidar… Que el Diego te gambeteo, que Canni te vacuno, que estas llorando desde Italia hasta hoy. A Messi lo vas a ver, la Copa nos va a traer, Maradona es mas grande que Pele». 

«Βραζιλία, πες μου πώς είναι να έχεις τον πατέρα σου στο σπίτι. Ορκίζομαι ότι ακόμα κι αν περνούν τα χρόνια δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ότι ο Ντιέγκο σε ντρίμπλαρε, ότι ο Κανίγια σε τρύπησε, ότι κλαις από το Μουντιάλ της Ιταλίας μέχρι σήμερα. Τον Μέσι θα δεις να μας φέρνει την κούπα, ο Μαραντόνα είναι μεγαλύτερος από τον Πελέ».

«Πόλεμος» στα social media

Η ενδεχόμενη σύγκρουσή τους στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, έχει γίνει ήδη αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων, στα social media. Από τη μία, οι Βραζιλιάνοι θεωρούν πως δεν υπάρχει κανένας Αργεντινός ποδοσφαιριστής που να μπορεί να σπάσει την επιθετική «τριπλέτα» της «Σελεσάο» (Νεϊμάρ-Βινίσιους-Ριτσάρλισον), ενώ οι Αργεντινοί πιστεύουν πως ο Λιονέλ Μέσι θα σηκώσει στις πλάτες του την εθνική τους ομάδα και θα της δώσει την πολυπόθητη πρόκριση. Αυτό μένει να το διαπιστώσουμε, στα ημιτελικά αν κι εφόσον βέβαια, Βραζιλία κι Αργεντινή ξεπεράσουν πρώτα τα εμπόδια της Κροατίας και Ολλανδίας, αντίστοιχα...