Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022
i

Αργεντινή/©Intime

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022

Κώστας Τόπας 09:35 - 11.12.2022 / Ανανεώθηκε: 09:36 - 11.12.2022

Γαλλία, Αργεντινή, Κροατία και Μαρόκο. Τέσσερις ομάδες οι οποίες θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους και θα επιδιώξουν την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για διαφορετικούς λόγους...

Το Παγκόσμιο Κύπελλο οδεύει προς το τέλος του και η αγωνία για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας κόσμου κορυφώνεται. Γαλλία, Αργεντινή, Κροατία και η φετινή έκπληξη του Μουντιάλ, Μαρόκο θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους, προκειμένου να κατακτήσουν το πολυπόθητο τρόπαιο που θα τους ανεβάσει στην κορυφή.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μέσι

«Μόνος του ο Μέσι δεν μπορεί να πάρει Μουντιάλ». Το είχε πει ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Αυτός, δηλαδή, που κατέκτησε (σχεδόν) μόνος του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Λίγους μήνες μετά τον θάνατο του «Ντιεγίτο», ο Λιονέλ Μέσι… ξόρκισε το «φάντασμα» (του) και πανηγύρισε επιτέλους έναν τίτλο με την Αργεντινή, αυτόν του Copa America.

Οι Αργεντινοί που πανηγύρισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 έχουν θεό τους τον Μαραντόνα. Αυτός τους οδήγησε στη Γη της Επαγγελίας. Καμαρώνουν για τον Μέσι, είναι περήφανοι που η χώρα τους έβγαλε άλλον έναν τόσο σπουδαίο ποδοσφαιριστή, έναν παίκτη που έχει κάνει όλο τον πλανήτη να παραμιλά, αλλά... ο Μέσι δεν έχει κατακτήσει (ακόμα) Μουντιάλ. H κατάκτηση του Copa America ίσως να είναι το ορόσημο. Για να έρθει πια και το Παγκόσμιο Κύπελλο με τον Μέσι αρχηγό.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Κροατία

Το 2018 η Κροατία του Λούκα Μόντριτς έφτασε ένα βήμα από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σε έναν από τους πιο τρελούς τελικούς, η Γαλλία όμως λύγισε 4-2 τους μαχητικούς Κροάτες και πέρασε στην ιστορία ως η 3η ομάδα με δύο Παγκόσμια Κύπελλα. 

Οπως και να 'χει η Κροατία κέρδισε τον σεβασμό όλων. Αυτή την Τρίτη (13/12) θα επιδιώξει να προσπεράσει το εμπόδιο της Αργεντινής, προκειμένου να κάνει ακόμη ένα βήμα για τον τελικό κι εκεί να προσπαθήσει να πετύχει αυτό που δεν πέτυχε τέσσερα χρόνια πριν. 

Αναγνωρισμένη από τη FIFA το 1993, η Κροατία κατάφερε να παρουσιαστεί σε όλα τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα από τότε που έγινε ανεξάρτητη. Στην κατάταξη της FIFA βρίσκεται στην 12η θέση, πίσω από Αργεντινή (3η) και Γαλλία (4η). Μόνο το Μαρόκο είναι αρκετές θέσεις πίσω (22ο).

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο για το Μαρόκο και την Αφρική

Το Μαρόκο αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά η ομάδα του Ουαλίντ Ρεγραγκί, έχει καταφέρει να βγάλει εκτός διοργάνωσης, αρκετά μεγαθήρια και να βρίσκεται σήμερα στα ημιτελικά της διοργάνωσης με το σπαθί της. Για τους Μαροκινούς όλα αυτά που ζουν από τη στιγμή που ξεκίνησε το Μουντιάλ μοιάζουν με ένα όνειρο που κανείς δεν θέλει να τελειώσει. 

Τα ίδια συναισθήματα χαράς και οι ίδιες πανηγυρικές αντιδράσεις υπάρχουν σε όλη την αφρικανική ήπειρο, αλλά και τον αραβικό κόσμο καθώς όλοι θεωρούν ότι εκπροσωπούνται από τους απίθανους παίκτες του Ουαλίντ Ρεγκραγκί.

Άραβες και αφρικανοί πολιτικοί όπως οι πρωθυπουργοί της Λιβύης, του Ιράκ, της Παλαιστίνης και οι Εμίρηδες του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πολλοί ακόμα, έστειλαν τα συγχαρητήριά τους στο Μαρόκο για την ιστορική πρόκριση επί της Πορτογαλίας και στέκονται δίπλα τους μέχρι τέλους.

Η ιστορική πορεία του Μαρόκου και οι ομοιότητες με την Ελλάδα του 2004 (vids)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

08:34 - 11.12.2022

Η ιστορική πορεία του Μαρόκου και οι ομοιότητες με την Ελλάδα του 2004 (vids)

Το Μαρόκο συνεχίζει και γράφει ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο μιας και πλέον βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Η πορεία που καταγράφει η χώρα της Αφρικής θυμίζει την θρυλική πορεία της Εθνικής Ελλάδας στο Euro του 2004!

Το Μαρόκο προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στα προημιτελικά και έγινε η 4η αφρικανική ομάδα που τα καταφέρνει. Η πρώτη ήταν το Καμερούν το 1990 στα γήπεδα της Ιταλίας και στον προημιτελικό αποκλείστηκε στην παράταση από την Αγγλία. Τώρα όμως το όνειρο πάει ακόμα παραπέρα, μιας και το Μαρόκο είναι η πρώτη ομάδα της Αφρικής που φτάνει στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Το «back-to-back» των Γάλλων

Η Γαλλία επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι έκανε ακόμη ένα βήμα για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ετσι, η Γαλλία έγινε η πρώτη ομάδα μετά την Βραζιλία του 1998, που μετά από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φτάνει στους «4» του επόμενου θεσμού. Είναι η 7η πρόκριση στην ιστορία της σε αυτό το σημείο του τουρνουά, την στιγμή που γίνεται η πρώτη ομάδα στον 21ο αιώνα, που καταφέρνει back to back να διακρίνεται στο Μουντιάλ.

Το μόνο που μένει να διαπιστωθεί είναι αν ο οιωνός θα επιβεβαιωθεί μέχρι και την επόμενη Κυριακή (18/10). Κι αυτό διότι η Βραζιλία προ 24 ετών, όχι μόνο έφτασε στα ημιτελικά, έχοντας κατακτήσει το τρόπαιο του 1994, αλλά πήρε την πρόκρισή της και στον τελικό, όπου ηττήθηκε με 3-0 από την Γαλλία στην έδρα των «τρικολόρ».