Η Μπαρτσελόνα εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ισπανικό πρωτάθλημα σε περίπτωση που τιμωρηθεί για πληρωμές στον αρχιδιαιτητή!

Τζουάν Λαπόρτα

i

©Photo by Gongora/NurPhoto via Getty Images/Ideal Images

Η Μπαρτσελόνα εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ισπανικό πρωτάθλημα σε περίπτωση που τιμωρηθεί για πληρωμές στον αρχιδιαιτητή!

Κώστας Τόπας 09:47 - 02.05.2023

Στην Μπαρτσελόνα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τη La Liga και να αγωνιστούν μακριά από την Ισπανία, σε περίπτωση που τιμωρηθεί από τις εγχώριες αρχές και από την UEFA για την υπόθεση με τις πληρωμές στον αρχιδιαιτητή.

Η UEFA ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου την έναρξη έρευνας για πιθανή παραβίαση του νομικού της πλαισίου στο πλαίσιο του σκανδάλου διαιτησίας με την Μπαρτσελόνα. Ο καταλανικός σύλλογος και ορισμένοι από τους προέδρους του κατηγορήθηκαν από τα ισπανικά δικαστήρια για διαφθορά, παραβίαση εμπιστοσύνης και ψεύτικα επιχειρηματικά αρχεία, για ύποπτες πληρωμές χρημάτων στον Ενρίκεθ Νεγκρέιρα, πρώην αρχιδιαιτητή της Ισπανίας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα ζήτησε ρητά από τη FIFA και την UEFA να μην βιαστούν να πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση για την υπόθεση Νεγκρέιρα. Ο ισχυρός άνδρας των Καταλανών θεωρεί ότι οι δύο ποδοσφαιρικές αρχές πρέπει να περιμένουν την ισπανική δικαιοσύνη να αποφανθεί για την υπόθεση, προτού εξετάσουν πιθανές πειθαρχικές συνέπειες και ως εκ τούτου πιθανές αθλητικές κυρώσεις.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν μάλιστα τόνισε πριν από μερικές ημέρες ότι «το σκάνδαλο με την Μπαρτσελόνα είναι ένα από τα πιο σοβαρά στο ποδόσφαιρο».

Ισχυρό μήνυμα από τον Τσέφεριν προς Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Γιουβέντους: «Δεν υπάρχει χώρος για καρτέλ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο»
LA LIGA

12:23 - 05.04.2023

Ισχυρό μήνυμα από τον Τσέφεριν προς Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Γιουβέντους: «Δεν υπάρχει χώρος για καρτέλ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο»

Ο Αλεκσάντερ Τσέφεριν, που επανεκλέχθηκε πρόεδρος της UEFA, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην Μπαρτσελόνα, την Ρεάλ Μαδρίτης και την Γιουβέντους, δηλαδή τις τρεις προτεστάντες της European Super League.

«Από όσο πληροφορούμαι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Τόσο σοβαρό που είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο σοβαρά [αυτά] στο ποδόσφαιρο από τότε που ασχολούμαι με αυτό». Οι υποτιθέμενες πληρωμές ύψους 7,3 εκατομμυρίων ευρώ (7,96 εκατομμύρια δολάρια) έγιναν από την Μπαρτσελόνα από το 2001 έως το 2018 σε εταιρείες που ανήκαν στον Χοσέ Μαρία Ενρίκες Νεγκρέιρα, τότε αντιπρόεδρο της επιτροπής διαιτησίας της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. «Σε επίπεδο ισπανικού πρωταθλήματος, φυσικά, το θέμα είναι ξεπερασμένο και δεν μπορεί να έχει ανταγωνιστικές συνέπειες, ενώ η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στο επίπεδο της ισπανικής εισαγγελίας», ήταν τα λόγια του Τσέφεριν.

Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα πάντως φαίνεται πως προετοιμάζονται και για το κακό σενάριο. Όπως αναφέρει η «Sport» η οποία επικαλείται τα όσα αποκάλυψε η εκπομπή «Onze» στην Televisión de Catalunya, έχει γίνει εσωτερική έρευνα για το ενδεχόμενο να πάρει μέρος η Μπαρτσελόνα σε διασυλλογική διοργάνωση εκτός Ευρώπης, πιθανότατα στην Ασία, αν υπάρξει τιμωρία, από τις εγχώριες αρχές και από την UEFA.

Μια επιλογή, σε περίπτωση κύρωσης που τώρα φαίνεται δύσκολη, καθώς η Μπαρτσελόνα θα αναγκαστεί να δώσει μόνο φιλικά παιχνίδια σε πρώτη φάση και δεν θα υπάρχουν έσοδα. Το εν λόγω δημοσίευμα τονίζει μάλιστα ότι ότι έχει εξεταστεί από τους «μπλαουγκράνα» και το ενδεχόμενο να φύγει η Μπαρτσελόνα από το ισπανικό πρωτάθλημα και να πάει σε άλλη ευρωπαϊκή λίγκα, αν τιμωρηθεί στην Ισπανία!