Λαμίν Γιαμάλ: Ντεμπούτο στα 15 με την φανέλα της Μπαρτσελόνα – Που ήταν άλλοι αστέρες σε αυτή την ηλικία

Λαμίν Γιαμάλ

i

©printscreen

Λαμίν Γιαμάλ: Ντεμπούτο στα 15 με την φανέλα της Μπαρτσελόνα – Που ήταν άλλοι αστέρες σε αυτή την ηλικία

Θάνος Λυμπερόπουλος • 11:37 - 01.05.2023 / Ανανεώθηκε: 11:26 - 23.06.2023

Ο Λαμίν Γιαμάλ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη Μπαρτσελόνα σε ηλικία μόλις 15 ετών και 290 ημερών κι έτσι έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που το πετυχαίνει με την φανέλα των «μπλαουγκράνα».

Ο Λαμίν Γιαμάλ εντυπωσίασε τον Τσάβι με το ταλέντο του, ο Ισπανός τεχνικός θέλησε να ανταμείψει τον 15χρονο ρίχνοντάς τον στο ματς απέναντι στην  Μπέτις κι έγινε με αυτό το τρόπο ο νεότερος παίκτης στην ιστορία που έκανε ντεμπούτο στο ισπανικό πρωτάθλημα με την φανέλα της Μπαρτσελόνα.

Αγωνίσθηκε μόλις επτά λεπτά, αλλά κατέπληξε τους πάντες και βρέθηκε σε «απόσταση αναπνοής» από το να πετύχει γκολ αλλά και να δώσει ασίστ. Βρίσκεται σε μια ηλικία όπου η συντριπτική πλειονότητα των παικτών δύσκολα ονειρεύεται ότι θα αγωνισθεί με την πρώτη ομάδα κάποια στιγμή.

 «Όταν ήμουν 15 χρονών έπαιζα στην τοπική μου ομάδα. Είναι απίστευτο αυτό που έχει κάνει. Έχει πολύ ποιότητα και έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει και γκολ. Ήταν κρίμα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει αργά ή γρήγορα», είπε ο Ραφίνια χαριτολογώντας χθες το βράδυ για τον νέο του συμπαίκτη μετά το ιστορικό ντεμπούτο του κόντρα στην Μπέτις. 

Η αλήθεια όμως είναι, πως η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών σε αυτή την ηλικία εξακολουθούν να παίζουν στα τσικό με πολλές ελπίδες αλλά λίγες βεβαιότητες. Στα 15 του, για παράδειγμα, ο Λιονέλ Μέσι ήταν ήδη στη Μπαρτσελόνα, οι προπονητές είχαν υπογράψει με το νεαρό ταλέντο από τη Νιούελς Ολντ Μπόις , αλλά εκείνος έπαιζε ακόμα στην ακαδημία. Πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών, 3 μηνών και 22 ημερών.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βρισκόταν ακόμα στην ομάδα U17 της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ενώ ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι κλωτσούσε μια μπάλα για την ΜΚΣ Βαρσοβία Βαρσοβίας. Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έφτιαχνε ήδη όνομα στις τάξεις των νέων της σουηδικής ομάδας Μάλμε, όπως κι ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος ήταν στην ομάδα νέων του νορβηγικού συλλόγου Μπρίνε. 

Ο Εμπαπέ είχε μόλις πάρει μεταγραφή στην ομάδα της Μονακό και ο Νεϊμάρ, ξεχώριζε ήδη στις ομάδες νέων της Σάντος, χωρίς ωστόσο να γίνει το μέλλον του ακόμα ξεκάθαρο. 

«Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Χαίρομαι που μπορώ να κάνω το ντεμπούτο μου με αυτή τη φανέλα! Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη. Ας συνεχίσουμε να δουλεύουμε. Visca el Barcelona» έγραψε ο Γιαμάλ στο προσωπικό του λογαριασμό.