Ο πιο υποτιμημένος θρύλος της Μάντσεστερ Σίτι: Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι πραγματικά αναντικατάστατος (vids)

Μπερνάρντο Σίλβα

i

©mancity

Ο πιο υποτιμημένος θρύλος της Μάντσεστερ Σίτι: Ο Μπερνάρντο Σίλβα είναι πραγματικά αναντικατάστατος (vids)

Κώστας Τόπας 11:57 - 06.11.2023

Εδώ και χρόνια, ο Πορτογάλος μαέστρος είναι αυτός που κινεί τα νήματα για τους πρωταθλητές της Premier League και του αξίζουν πολλά περισσότερα από αυτό.

Η ανάδειξη της Μάντσεστερ Σίτι ως η κυρίαρχη δύναμη στο αγγλικό, και μάλιστα στο ευρωπαϊκό, ποδόσφαιρο έχει υποστηριχθεί από την εξαιρετική πολιτική στις μεταγραφές της. Ο Βινσέντ Κομπανί, ο Σέρχιο Αγουέρο, ο Νταβίντ Σίλβα, ο Γιάγια Τουρέ και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε, έχουν γίνει όλοι σύγχρονοι θρύλοι στο «Έτιχαντ» την τελευταία δεκαετία, καθώς οι Πολίτες γέμισαν την τροπαιοθήκη τους με πολλούς εγχώριους τίτλους και ένα Champions League. Αυτός ο πολυαναμενόμενος τίτλος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήρθε την περασμένη σεζόν, με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να είναι ο βασικός ήρωας της ομάδας του Γκουαρδιόλα που κέρδισε το τρεμπλ μετά από ένα εκπληκτικό ντεμπούτο με 52 γκολ στο Μάντσεστερ.

Ο Ρόντρι, ο Ιλκάι Γκουντογκάν και ο Ρούμπεν Ντίας έλαβαν επίσης αρκετούς επαίνους, αλλά το πιο σημαντικό μέλος της ομάδας πέρασε για άλλη μια φορά με ψιλά γράμματα. Ο λόγος για τον Μπερνάρντο Σίλβα, ο οποίος εντάχθηκε στη Μάντσεστερ Σίτι, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ από τη Μονακό το 2017, υπαγορεύοντας τον ρυθμό των αγώνων και κατευθύνοντας διακριτικά τους συμπαίκτες του για το πώς να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στον αντίπαλο.

Ο Μπερνάρντο δεν είναι ένας... κλασικός σκόρερ και δεν είναι ο άνθρωπος στον οποίο βασίζεται η Σίτι για να δημιουργήσει τις περισσότερες ευκαιρίες της, αλλά είναι ο ενορχηστρωτής της και δουλεύει σκληρότερα από οποιονδήποτε άλλον στην ομάδα. Ο Πορτογάλος διεθνής είναι επίσης ένας από τους πιο ικανούς παίκτες της γενιάς του και η ευελιξία του έπαιξε ζωτικό ρόλο στην άνευ προηγουμένου επιτυχία του συλλόγου του υπό τον Γκουαρδιόλα. Χωρίς τον Μπερνάρντο, η Σίτι απλά δεν θα ήταν εδώ που είναι σήμερα. Πείζοντάς τον να υπογράψει τριετή επέκταση συμβολαίου τον Αύγουστο, ο Γκουαρδιόλα εξασφάλισε ότι οι Πολίτες θα παραμείνουν η ομάδα που θα νικήσει κι αυτή τη σεζόν το πρωτάθλημα.

Από χαφ, εξτρέμ, δεκάρι μέχρι και μπακ!

Στο ντέρμπι του Μάντσεστερ πριν από μερικές εβδομάδες, ο Μπερνάρντο Σίλβα έπαιξε σε έναν βαθύτερο ρόλο, με τον Γκουαρδιόλα να έχει την πολυτέλεια να μπορεί να εναλλάσσει τη θέση του από παιχνίδι σε παιχνίδι. Μπορεί να παίξει ως κεντρικός χαφ, ως «10αρι», ως εξτρέμ ή ακόμα και ως μπακ, όπως απέδειξε με μαεστρία στο 3-1 επί της Άρσεναλ την περασμένη σεζόν.

Χωρίς τον Μπερνάρντο, το στήσιμο παιχνίδι της Σίτι δεν θα ήταν τόσο ομαλό, αλλά παίζει εξίσου κρίσιμο ρόλο στην άμυνα. Είναι βασικό στοιχείο του πρέσινγκ και η φυσική του ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι του επιτρέπει να κλείνει τους διαδρόμους στους αντιπάλους του. Ο Μπερνάρντο θεωρείται ένας από τους καλύτερους πλέι μέικερ της γενιάς του λόγω της ικανότητας του στις μεταβιβάσεις αλλά της εφευρετικότητάς του. Αλλά ο κύριος λόγος που είναι το πρώτο όνομα στο φύλλο της ομάδας του Γκουαρδιόλα για έξι χρόνια είναι επειδή εργάζεται σκληρά κάθε εβδομάδα.

Πράγματι, κανένας παίκτης της Σίτι δεν κάλυψε περισσότερα χιλιόμετρα ανά 90 λεπτά στην Premier League την περασμένη σεζόν (11,8). Επίσης, βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα των κεντρικών χαφ για τη συνολική απόσταση που διανύει η μπάλα ανά 90 λεπτά (229 μέτρα) και έχει κερδίσει την μπάλα πίσω στην επίθεση της ομάδας του, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο Champions League.

«Χωρίς σκουλαρίκια, χωρίς τατουάζ και με κανονικό αυτοκίνητο είναι ένας απίστευτος παίκτης»

«Στο ποδόσφαιρο όλοι επιτίθενται και όλοι αμύνονται, οπότε σε διαφορετικές θέσεις πρέπει να αμυνθείς με διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Μπερνάρντο αφού έπαιξε στα δεξιά στη νίκη της Σίτι με 3-0 επί της Μπάγερν Μονάχου στον πρώτο αγώνα των προημιτελικών του Champions League. τον περασμένο Απρίλιο. «Ακόμα κι αν είσαι επιθετικός, εξτρέμ ή επιθετικός μέσος, πρέπει να κάνεις σωστά τη δουλειά σου για να βοηθήσεις την ομάδα αμυντικά», κατέληξε.

Μπορεί η επιρροή του Μπερνάρντο στη Σίτι να μην τονίζεται όσο συχνά θα έπρεπε, αλλά ο Γκουαρδιόλα εκτιμά βαθιά τον πρώην Μονεγάσκο. «Ο Μπερνάρντο είναι πολύ σημαντικός για εμάς, για μένα προσωπικά, λόγω της σχέσης που έχω μαζί του», είπε ο Ισπανός τακτικός σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός έχει συνδεθεί με μια μεταγραφή στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει ζωτικό μέρος της ενδεκάδας της Σίτι. Η σημασία του υπογραμμίζεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη απουσία του Κέβιν Ντε Μπρόινε λόγω τραυματισμού και μιλώντας στο Sky Sports, ο Πεπ Γκουαρδιόλα εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Μπερνάντο Σίλβα.

«Χωρίς σκουλαρίκια, χωρίς τατουάζ και ένα κανονικό αυτοκίνητο είναι ένας απίστευτος παίκτης. Του αρέσει να παίζει στο Ολντ Τράφορντ, δεν θυμάμαι κακή εμφάνιση εδώ. Έχει την ικανότητα να κρατά την μπάλα στην επίθεση. Είναι τόσο έξυπνος... όλοι τον αγαπούν και έκανε εκπληκτική εμφάνιση. Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Είχα την τύχη να προπονήσω σπουδαίους παίκτες και αυτός είναι ένας από τους ένας από τους καλύτερους, για την εξυπνάδα του και για το ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος».

Για πάντα στη γαλάζια όχθη του Μάντσεστερ;

Η πιθανότητα ο Μπερνάρντο να τερματίσει την καριέρα του στη Σίτι το 2024 είναι, ωστόσο, πολύ ρεαλιστική. Ο Φαμπρίσιο Ρομάνο ανέφερε ότι μια ρήτρα αποδέσμευσης 50 εκατομμυρίων ευρώ έχει συμπεριληφθεί στο νέο του συμβόλαιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο καλοκαίρι. Θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι ο Πορτογάλος αξίζει τουλάχιστον το διπλάσιο αυτού του ποσού, δεδομένης της συνέπειας που έχει δείξει σε όλη την επιτυχημένη καριέρα του στο Μάντσεστερ. Σίγουρα θα υπάρχει μια μακρά λίστα με μνηστήρες που θέλουν να αποκτήσουν το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Γκουαρδιόλα, για ένα μικρό ποσό στο τέλος της σεζόν.

Από την πλευρά του πάντως, ο Μπερνάρντο παραδέχτηκε ανοιχτά ότι δεν βλέπει τον εαυτό του να αποσύρεται στο «Έτιχαντ» σε συνέντευξή του στη Record τον Ιανουάριο. Συζήτησε επίσης το ενδεχόμενο επιστροφής στην Μπενφίκα, τον σύλλογο που του έδωσε το ξεκίνημα ως έφηβος το 2013. 

Αν αυτή είναι η τελευταία του σεζόν με τη φανέλα της Σίτι, ο Μπερνάρντο θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να φύγει με τον καλύτερο τρόπο. Η προοπτική να κατακτήσει ένα (ρεκόρ) τέταρτο συνεχόμενο τίτλο στην Premier League τον ενθουσιάζει χωρίς τέλος, όπως είπε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου: «Όταν νομίζεις ότι κανείς δεν θα το κάνει ποτέ πριν, αν το κάνεις, νιώθεις πάντα λίγο. πιο ιδιαίτερο, στο ότι δημιουργήσαμε κάτι στην ιστορία. Και αν το κάνουμε, δεν θα είναι εύκολο για κανέναν άλλο να το ξανακάνει, γιατί αυτή η χώρα, ο αριθμός των ομάδων που αγωνίζονται για αυτόν τον τίτλο κάθε χρόνο είναι απλώς γελοίος. Δεν συμβαίνει. πουθενά αλλού. Και έχουμε πολύ κίνητρο για να το πετύχουμε».

Ο Πορτογάλος «μάγος» πρόκειται να δει ένα άγαλμά του δίπλα σε αυτά των Κομπανί, Αγουέρο και Σίλβα έξω από το «Έτιχαντ», ώστε να απαθανατιστεί για πάντα σε ένα κλαμπ που θα του είναι πάντα χρέος.

🔴Baladeros LIVE: Το ιστορικό 2-4 του Φαλήρου, η γκέλα της ΑΕΚ και ο κερδισμένος Παναθηναϊκός

Κάντε Εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!