Η ασύλληπτη τραγωδία της Μπράντφορντ με 56 νεκρούς: Η φωτιά έκαψε την κερκίδα μέσα σε 4 λεπτά – Οι υποψίες και ο ύποπτος ρόλος του προέδρου της ομάδας

Η φωτιά στο γήπεδο της Μπράντφορντ

i

© BeFunky

Η ασύλληπτη τραγωδία της Μπράντφορντ με 56 νεκρούς: Η φωτιά έκαψε την κερκίδα μέσα σε 4 λεπτά – Οι υποψίες και ο ύποπτος ρόλος του προέδρου της ομάδας

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:51 - 30.05.2023 / Ανανεώθηκε: 12:11 - 30.05.2023

Στις 11 Μαΐου του 1985 πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο αιματηρές καταστροφές στο ποδόσφαιρο, καθώς ένα τσιγάρο ήταν η αιτία να τυλιχθεί στις φλόγες το γήπεδο της Μπράντφορντ.

Στο ποδόσφαιρο γενικότερα, έχουν υπάρξει πολλά περιστατικά τα οποία έχουν συγκλονίσει τον φίλαθλο κόσμο. Οπαδικές δολοφονίες, κατάρρευση κερκίδας και τραυματισμοί από χρήση βεγγαλικών, είναι μερικά από τα πιο συχνά φαινόμενα, που έχουν πραγματοποιηθεί στη σύγχρονη εποχή του αθλητισμού.

Στις 11 Μαΐου του 1985 και στο γήπεδο της Μπράντφορντ, συνέβη μία από τις πιο αιματηρές και πρωτόγνωρες καταστροφές, η οποία έφερε τον απολογισμό των 56 νεκρών και των 265 τραυματισμένων. Συγκεκριμένα, η τραγωδία έλαβε μέρος στο γήπεδο Valley Parade.

Η Μπράντφορντ Σίτι αντιμετώπιζε τη Λίνφιλντ ΦΚ, με την αναμέτρηση να έχει τη μορφή της φιέστας, καθώς οι γηπεδούχοι ήταν στην πρώτη θέση και θα πανηγύριζαν το τρόπαιο της τρίτης κατηγορίας της Αγγλίας. Όμως αντί για φιέστα, γιορτινό κλίμα και πανηγυρισμούς, δημιουργήθηκε ένας πανικός λόγω ενός αναμμένου τσιγάρου. Συγκεκριμένα, στο 40ο λεπτό της αναμέτρησης κι ενώ το 0-0 παρέμενε, ένα μέρος της κερκίδας τυλίχθηκε στις φλόγες. 

Ένα αναμμένο τσιγάρο στο ξύλινο περίπτερο της εξέδρας ίσως ήταν αυτό που προκάλεσε μία μικρή φωτιά, η οποία μέσα σε τέσσερα λεπτά επεκτάθηκε σε όλες τις ξύλινες κερκίδες, με αποτέλεσμα να καεί το στέγαστρο και τα καθίσματα. Όπως φάνηκε και στη ζωντανή μετάδοση, κανένας δεν πήρε χαμπάρι στα πρώτα λεπτά τι έγινε. Οι φίλαθλοι πηδούσαν έντρομοι μέσα στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να γλιτώσουν από τις φλόγες. Όπως διαπιστώνεται και στο παρακάτω βίντεο, η εξάπλωση της φωτιάς εξαπλώθηκε ραγδαία.

Η αρχική εκτίμηση για το τι προκάλεσε τη φωτιά ήταν ένα τσιγάρο, αλλά και ο δυνατός άνεμος. Ωστόσο, τα ακριβή αίτια δεν είναι ξεκάθαρα, ενώ αμφισβητείται ότι ήταν εξ αρχής ατύχημα, καθώς υπήρξαν και καταγγελίες για εμπρησμό. Μέχρι και σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση, με τις απόψεις να διίστανται. Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτό το ματς, το γήπεδο ήταν γεμάτο. 11.000 θεατές έκλεισαν το εισιτήριό τους και δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, με σκοπό να πανηγυρίσουν μαζί με τους παίκτες και τον προπονητή την κατάκτηση της πρώτης θέσης και του τίτλου. 

Από αυτήν την τραγωδία, 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τόσο άδικα, οι τραυματίες ήταν περισσότεροι από 256, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με εγκαύματα και δύσπνοια. Οι περισσότεροι που πέθαναν ήταν κάτω από 20 ετών και πάνω από 70, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της ομάδας, Σαμ Φερθ. Τα συνεργεία διάσωσης έβρισκαν τραυματίες και νεκρούς έως τα ξημερώματα. Την ώρα της φωτιάς, αρκετοί ήταν αυτοί που πήδηξαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ άλλοι επιχείρησαν να βγουν από τις πύλες, οι οποίες όμως ήταν κλειδωμένες, διότι το ματς είχε φτάσει στο 40ο λεπτό.

Αναφορικά με το γήπεδο, το Valley Parade είχε κατασκευαστεί το 1886 και αποτελούταν όλο από ξύλο. Μετά την καταστροφή φτιάχτηκε ξανά, ενώ ελέω αυτής της φωτιάς, απαγορεύτηκαν στη Μεγάλη Βρετανία οι ξύλινες κατασκευές και το κάπνισμα, όπου αυτές υπήρχαν. Από εκεί και ύστερα, η ομάδα του Μπράντφορντ έγινε αρωγός της Πυροσβεστικής της πόλης.

Αξιοσημείωτο είναι πως πριν την καταστροφή, είχε ανακοινωθεί επίσημα πως οι φύλινες εξέδρες επρόκειτο να αντικατασταθούν από μια μεταλλική κατασκευή μετά το τέλος της σεζόν.

Το γήπεδο της Μπράντφορντ Σίτι ήταν γνωστό για τον αρχαίο σχεδιασμό και τις εγκαταστάσεις του, που περιλάμβανε μια ξύλινη οροφή στη κύρια βάση.

Σχετικά με τις κατηγορίες, μπορεί να μην έχει τεκμηριωθεί κάτι επισήμως, ωστόσο οι ενδείξεις κατατείνουν ότι κάποιος έσβησε ένα τσιγάρο σε πλαστικό ποτηράκι, το οποίο άρπαξε μέσα σε ένα σωρό από άλλα σκουπίδια.

«Ένας άντρας από την Αυστραλία που επισκέφτηκε τον γιο του, πήρε δύο εισιτήρια για το παιχνίδι. Άναψε ένα τσιγάρο και όταν έφτασε στο τέλος του, το έβαλε μέσα σε ένα δάπεδο και προσπάθησε να το σβήσει με το πόδι του. Όμως, αυτό έπεσε μέσα από μια τρύπα στο δάπεδο. Ένα λεπτό αργότερα υπήρχε ένα μικρό λοφίο καπνού, οπότε έριξε τον καφέ του πάνω του και το ίδιο έκανε και ο γιος του. Αλλά ένα λεπτό περίπου μετά ήρθε ξαφνικά ένας μεγαλύτερος καπνός, οπότε πήγαν να φωνάξουν έναν υπεύθυνο. Μέχρι να επιστρέψουν, το όλο πράγμα είχε απογειωθεί», αναφέρει μία άλλη μαρτυρία.

Μία από τις πρόσφατες θεωρίες που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια, έκανε λόγο για εσκεμμένη τραγωδία. Πιο αναλυτικά, ο συγγραφέας Μάρτιν Φλέτσερ ισχυρίστηκε στο βιβλίο του, ότι μέσα σε 14 χρόνια είχαν εκδηλωθεί οκτώ πυρκαγιές σε επιχειρήσεις συμφερόντων του τότε προέδρου της Μπράντφορντ, Στάφορντ Χέγκινμπόθαμ, ο οποίος εισέπραξε μεγάλες αποζημιώσεις σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις.

Μετά την ολική καταστροφή της κερκίδας, το γήπεδο επισκέφτηκε και η Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ με σκοπό να τσεκάρει τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά και να δώσει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε.

Τέλος, εκείνο το χρονικό διάστημα ο σύλλογος αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε το… κερασάκι στην τούρτα. Η πυρκαγιά στο Valley Parade συγκλόνισε όλο τον πλανήτη κι αποτέλεσε μία από τις πιο ανείπωτες τραγωδίες στον χώρο του αθλητισμού.