Μπρινιόλι στο Sportal.gr: Ο άγνωστος καυγάς με τον Γιοβάνοβιτς, το πρωτάθλημα και το ντέρμπι που είναι... πόλεμος
i

© Intime

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Μπρινιόλι στο Sportal.gr: Ο άγνωστος καυγάς με τον Γιοβάνοβιτς, το πρωτάθλημα και το ντέρμπι που είναι... πόλεμος

Μπάμπης Τσιμπίδας 21:50 - 11.12.2022 / Ανανεώθηκε: 21:55 - 11.12.2022

Η καθιέρωση του Αλμπέρτο Μπρινιόλι στον Παναθηναϊκό στην εστία δεν ήταν εύκολη και πέρασε μέσα από δύσκολους μήνες, έναν... καυγά με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και έντονο ανταγωνισμό. Ο Ιταλός μίλησε για όλα σε μία μεγάλη συνέντευξη στο Sportal.gr...

Σπάνια στο σημερινό ποδόσφαιρο βρίσκεις παίκτες να ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Να μιλήσουν πιο ανοιχτά, να περιγράψουν κάτι διαφορετικό. Η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει κλισέ και κοινοτυπίες για να απαντήσει στις ερωτήσεις, αποφεύγοντας το ρίσκο να εκτεθεί.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία. Ο Ιταλός γκολκίπερ παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Sportal.gr και δεν δίστασε να αποκαλύψει μερικά δύσκολα περιστατικά. Από το… αλάτι στα μακαρόνια που του έφταιγε τους πρώτους μήνες στην Ελλάδα, την αναπάντεχη πορεία πρωταθλητισμού, μέχρι τη διαφωνία του με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που οδήγησε στην… τυφλή πίστη. 

Το κυριότερο; Η συνέντευξη του Μπρινιόλι άρχισε με αποκλειστική είδηση! Όχι αθλητικής φύσεως, αλλά συναισθηματικής! Γιατί ο Μπρινιόλι παντρεύεται στις 24 Ιουνίου με τη σύντροφο του και μοιάζει αποφασισμένος να συνεχίσει να ζει στην Αθήνα. Μία επιθυμία που την έχουν και οι περισσότεροι οπαδοί του Παναθηναϊκού, αφού νιώθουν ασφάλεια με τον Ιταλό στα γκολπόστ! 

Ωστόσο, ας μην το κουράζουμε περισσότερο με τον πρόλογο! Ακολουθεί μία χορταστική συνέντευξη του Μπρινιόλι στο Sportal.gr, διάρκειας 31 λεπτών και 42 δευτερολέπτων και σχεδόν 3.000 λέξεων απομαγνητοφώνησης! Δική σας…

-Είμαστε σε καμπ προετοιμασίας στις αρχές Δεκεμβρίου. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τους παίκτες και τις ομάδες. Εσύ πως την αντιμετωπίζεις;

«Σίγουρα δεν είναι κάτι που μας συμβαίνει κάθε χρόνο. Από την άλλη, ίσως είχαμε ανάγκη τη διακοπή. Αρχίσαμε τη σεζόν στις 21 Ιουνίου, επειδή είχαμε υποχρεώσεις για τα προκριματικά του Conference League. Ήταν πάρα πολύ νωρίς».

-Ναι, όμως περίπου σε αυτές τις ημερομηνίες θα αρχίζετε κάθε χρόνο πλέον, εφόσον ο Παναθηναϊκός έχει επανέρθει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα πρέπει να το συνηθίσετε.

«Ελπίζω την επόμενη σεζόν να μην αρχίσουμε τόσο νωρίς! Γιατί στις 24 Ιουνίου παντρεύομαι. Οπότε μπορεί να χρειαστεί να αργήσω 2-3 μέρες. Ελπίζω ο κόουτς να καταλάβει (σ.σ. γέλια)!».

-Ωραία! Αρχίσαμε τη συνέντευξη με αποκλειστική είδηση!

«Τον Ιανουάριο θα συμπληρώσουμε εφτά χρόνια μαζί. Όταν γνωριστήκαμε, ήμουν 24 ετών και αυτή ήταν 20. Ήρθε η ώρα να το κάνουμε πιο επίσημο. Μεγαλώσαμε μαζί, ωριμάσαμε μαζί και ξεπεράσαμε πολλές δυσκολίες. Δεν ήταν εύκολο, μετακομίσαμε σε πολλές πόλεις, συχνά είχαμε απόσταση γιατί εγώ άλλαξα αρκετές ομάδες, αλλά αντέξαμε. Γνωριστήκαμε όταν ανήκα στη Γιουβέντους, αλλά με παραχωρούσαν με δανεισμό».

-Μπορεί ένα ζευγάρι να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια; Τις μετακινήσεις και τα ταξίδια;

«Για αυτό είπα ότι δεν ήταν εύκολο. Αυτά τα χρόνια μόνο μία φορά μείναμε για δύο χρόνια σε ένα μέρος. Τώρα στην Αθήνα είναι η δεύτερη φορά που μας συμβαίνει και είναι πρωτόγνωρο για μας. Εμείς αντέξαμε και προχωρήσαμε».

-Για να επανέρθουμε στα ποδοσφαιρικά, πως έχεις διαχειριστεί την κατάσταση με τη διακοπή, σε ότι έχει να κάνει με την ετοιμότητα σου;

«Προσωπικά, μου φαίνεται παράξενη η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου τέτοια εποχή. Δεν μου αρέσει. Το είχα συνηθίσει το καλοκαίρι, να το βλέπω με φίλους. Είναι ένα βίωμα για τους φιλάθλους. Ως επαγγελματίας, είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η δουλειά μου και πρέπει να προσαρμοστώ στις συνθήκες. Δεν αναζητώ δικαιολογίες. Θα παίξουμε όταν πρέπει, θα είμαστε έτοιμοι όταν πρέπει και σε κάθε κατάσταση. Είναι περίεργο, αλλά δεν αλλάζει κάτι. Αρχίσαμε στις 21 Ιουνίου, παίζουμε ήδη πέντε μήνες χωρίς διακοπή και είχαμε διήμερο ρεπό μόνο όταν έπαιξαν οι Εθνικές ομάδες για το Nations League».

-Θεωρείς ότι έχετε προσαρμοστεί στις συνθήκες; Θα είστε έτοιμοι για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον ΝΠΣ Βόλο στο Κύπελλο;

«Θα είμαστε έτοιμοι. Επιβάλλεται να είμαστε έτοιμοι. Οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον σύλλογο δεν αλλάζουν. Μόνο οι ημερομηνίες άλλαξαν, όχι κάτι άλλο. Το μυαλό μας, η νοοτροπία μας, δεν αλλάζουν. Πρέπει να διατηρήσουμε τη λογική που είχαμε πριν τη διακοπή. Πιθανώς κάποια στιγμή θα χάσουμε, είναι μέσα στο ποδόσφαιρο, θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, όμως εάν κρατήσουμε το σκεπτικό μας, τις αρχές μας, τον τρόπο δουλειάς μας, θα υπερασπιστούμε την πρώτη θέση».

-Η διακοπή του πρωταθλήματος πως θα επηρεάσει τον Παναθηναϊκό; Γιατί είναι πρωτοπόρος και αήττητος, όμως ανέφερε πριν πως είχατε ανάγκη από ανασυγκρότηση δυνάμεων.

«Εάν έχουμε την ίδια συγκέντρωση, η διακοπή θα μας βοηθήσει να ανασυνταχτούμε. Πρέπει να αποδεχτούμε την κατάσταση ως έχει, να λειτουργούμε επαγγελματικά, να διορθώσουμε τα όποια λάθη μας, τότε η διακοπή θα μας ωφελήσει. Γιατί ακόμα και όταν νικάς συνέχεια, πάντα υπάρχουν λεπτομέρειες για να βελτιώσεις. Όταν χάνεις είναι πιο δύσκολο να έχεις ορθολογική σκέψη για να βελτιωθείς, ενώ όταν νικάς έχεις μεγαλύτερη ηρεμία και άνεση να παρέμβεις για τις διορθώσεις».

Ο πρωταθλητισμός που ήρθε πιο νωρίς

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει τονίσει αρκετές φορές πως ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος για πρωταθλητισμό και αυτός προέκυψε στην πορεία. Μία άποψη που ασπάζεται πλήρως ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι…

-Το καλοκαίρι πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, πίστευες ότι ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο πρωτοπόρος και αήττητος, με τόσο μεγάλες διαφορές από τους ανταγωνιστές του;

«Όχι, δεν το περίμενα και θα σου εξηγήσω γιατί. Ουσιαστικά, αυτό το ρόστερ επανδρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 2021. Ήταν μία νέα ομάδα. Ο Γιοβάνοβιτς είχε μόλις αναλάβει και χρειαζόμασταν χρόνο για να σχηματίσουμε ένα αξιόλογο σύνολο. Δεν είναι τυχαίο ότι πέρυσι αρχίσαμε να παίζουμε καλά και σταθεροποιηθήκαμε την προηγούμενη άνοιξη. Ανεβήκαμε στα Play Off και πήραμε το Κύπελλο την άνοιξη. Το καλοκαίρι που αρχίσαμε, είχαμε μία συνέχεια, όμως είχαμε και αρκετές ανακατατάξεις στο δυναμικό. Το ενθαρρυντικό είναι πως συνεχίσαμε με τον ίδιο προπονητή, υπάρχει μία βάση παικτών, ξέρουμε τις αρχές και τη φιλοσοφία του και ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι. Αυτό έχει σημασία στο τερέν και στα αποδυτήρια. Είμαστε σύνολο και βελτιωνόμαστε ομαδικά, όχι μόνο σαν άτομα. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλος σύλλογος, αλλά ως οργανισμός ανθρώπων τώρα ανεβαίνει ξανά, όλος μαζί, σε όλες τις εκφάνσεις του. Από τον επικεφαλής, μέχρι τον πιο χαμηλόβαθμο. Ο προπονητής έδωσε τον τόνο σε όλους, εμείς ακολουθούμε και φέραμε αυτά τα αποτελέσματα».

O συντάκτης του "S", Μπάμπης Τσιμπίδας "ανακρίνει" τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι / Intime

-Άρα, η πορεία που έχετε μέχρι σήμερα, σας έχει εκπλήξει και μέσα στην ομάδα;

«Πιστεύαμε στις δυνατότητες μας, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι μέχρι τώρα δεν θα χάναμε. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, σίγουρα θα έρθει και αρνητικό αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα, αλλά το σίγουρο είναι ότι βελτιωνόμαστε. Ο τωρινός Παναθηναϊκός δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος: χτίζεις κάτι από χαμηλά, το στερεώνεις και ανεβαίνεις με ασφάλεια, για να μην καταρρεύσεις. Αυτό κάνει ο κύριος Γιοβάνοβιτς».

-Οπότε, συμφωνείς με την άποψη που έχει εκφράσει ο προπονητής, ότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν έτοιμος να διεκδικήσει τον τίτλο και έπρεπε φέτος να συνηθίσει στον πρωταθλητισμό.

«Απολύτως. Συμφωνώ με τον προπονητή. Άλλωστε, αυτός ξέρει καλύτερα. Πέρυσι αποκτήσαμε μία ποδοσφαιρική ταυτότητα, πήραμε τίτλο, επιστρέψαμε στην Ευρώπη. Φέτος διεκδικούμε το πρωτάθλημα και θα τερματίσουμε ψηλότερα, για να παίξουμε σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση. Αυτό περιμέναμε όλοι. Χτίζουμε κάτι εξαιρετικό. Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό στη θέση που του αρμόζει και να επιστρέψουμε όσα μας δίνει αυτός ο Σύλλογος. Είμαστε όλοι μέρος του Παναθηναϊκού και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τη φήμη του».

O άγνωστος… καυγάς με τον Γιοβάνοβιτς

Πίστη μέσω μιας έντονης διαφωνίας… Και όμως, έτσι προέκυψε η τυφλή εμπιστοσύνη που έχει πλέον ο Μπρινιόλι στον Γιοβάνοβιτς, με τη διήγηση του Ιταλού να έχει μεγάλο ενδιαφέρον…

-Επαναλαμβάνεις διαρκώς ότι όλα οφείλονται στον προπονητή. Όταν άρχισες τη συνεργασία μαζί του, περίμενες ότι θα ήταν τόσο καθοριστικός για τον Παναθηναϊκό;

«Μιλάω συνεχώς για τον προπονητή, γιατί όλοι ξέρουν πως χάρη σε αυτόν έχουμε πετύχει. Αρκεί να δείτε που ήταν ο Παναθηναϊκός και που βρίσκεται μαζί του. Ο κύριος Γιοβάνοβιτς έχει δημιουργήσει αυτή την κατάσταση. Είναι ένας επαγγελματίας που δεν περιορίζεται στα καθήκοντα του που περιέχονται στο χαρτοφυλάκιο του. Δεν θα σου απαντήσει ποτέ ότι αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του και θα σε παραπέμψει αλλού. Ασχολείται με τα πάντα και φροντίζει για όλα. Όταν καταλαβαίνει ότι μας λείπει κάτι ή του το ζητάμε, προσπαθεί να το ρυθμίσει. Ας μην είναι τυπικά ο υπεύθυνος για το ζήτημα».

-Μας περιγράφεις έναν προπονητή με την αγγλική έννοια του όρου, επομένως.

«Ναι, κάπως έτσι. Δεν είναι εύκολο για έναν άνθρωπο να μεριμνά για όλα, όμως αυτός το καταφέρνει. Πέρυσι, κάποια στιγμή στη σεζόν είχαμε μία πολύ έντονη διαφωνία. Όταν διαφωνώ με κάποιον, σημαίνει ότι με ενδιαφέρει η γνώμη του και τον έχω σε εκτίμηση. Αλλιώς, δεν ασχολούμαι μαζί του. Αυτή η διαφωνία που είχαμε, μας βοήθησε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να έχουμε καλύτερη συνεργασία. Θα αποκαλύψω και κάτι άλλο. Όταν διαφωνήσαμε, πίστευα ότι είχα δίκιο. Μετά από λίγο καιρό, κατάλαβα ότι ο κόουτς είχε δίκιο και εγώ άδικο. Πείστηκα πως ο κύριος Γιοβάνοβιτς ξέρει καλύτερα απ’ όλους μας. Τώρα, όταν μου ζητάει κάτι που δεν μου φαίνεται σωστό, το κάνω γιατί του έχω εμπιστοσύνη. Ξέρω πως θα με ωφελήσει και σύντομα θα κατανοήσω το σκεπτικό του προπονητή. Μετά από μία εβδομάδα, δέκα μέρες, θα καταλάβω γιατί είχε δίκιο».

-Πως είναι ο άνθρωπος Γιοβάνοβιτς στην καθημερινότητα του;

«Είναι ευγενικός μαζί μας, μας φέρεται σωστά, αλλά ξέρουμε ότι δεν είναι φίλος μας. Δεν είμαστε στην ίδια θέση. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή στη σχέση του παίκτη με τον προπονητή, που ξέρουμε πως δεν πρέπει να περάσουμε και μας την έχει δείξει ξεκάθαρα. Ο κόουτς δεν είναι απρόσιτος, αλλά έχει κρατήσει την απόσταση του. Ξέρουμε πως μπορούμε να μιλήσουμε, να ζητήσουμε κάτι, αλλά με σεβασμό και με τον σωστό τρόπο».

Η ανανέωση και το σενάριο για τη Serie A 

Ο Τζανλούκα Ντι Μάρτζιο έγραψε πριν λίγες μέρες ότι ο Μπρινιόλι θα υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό. Ο «Μπρίνιο» διέψευσε την πληροφορία και τόνισε πως δεν σκέφτεται την επιστροφή στην Ιταλία, αφού νιώθει καλά στην Αθήνα.

-Πριν λίγες μέρες, ένας έγκυρος συμπατριώτης σου δημοσιογράφος, ο Τζανλούκα Ντι Μάρτζιο, έγραψε ότι είσαι κοντά στην ανανέωση του συμβολαίου σου μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Ισχύει η είδηση;

«Όχι. Δεν ξέρω γιατί το έγραψε, παρότι γενικά είναι ένας αξιόπιστος δημοσιογράφος. Όταν διάβασα το δημοσίευμα, μίλησα με τον ατζέντη μου και μου απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι. Οι άνθρωποι της ομάδας και ο προπονητής με βλέπουν κάθε μέρα και όταν θελήσουν να μου μιλήσουν, θα με καλέσουν. Έχω συμβόλαιο για άλλον ένα χρόνο, θέλω να βελτιωθώ και να κατακτήσω τίτλους και όταν έρθει η ώρα για συζητήσεις, θα το δούμε τότε».

-Καταλαβαίνω ότι για κάθε Ιταλό ποδοσφαιριστή, η Serie A είναι ένα όνειρο και στόχος ζωής. Εσύ την σκέφτεσαι;

«Δεν είναι εύκολο να παίζεις μακριά από την πατρίδα του. Νιώθεις μία νοσταλγία. Όμως, όταν έπαιζα στην Έμπολι και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στη Β’ κατηγορία και άξιζα να αγωνιστώ στη Serie A, δεν μου συνέβη. Δεν με εκτίμησαν, δεν μου συμπεριφέρθηκαν σωστά και επέλεξαν άλλον τερματοφύλακα. Τότε, το αποδέχτηκα και προχώρησα. Έκανα ειρήνη με τον εαυτό μου και αποφάσισα να δοκιμάσω στο εξωτερικό με τον Παναθηναϊκό, γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω στη Serie B. Πήρα ότι μπορούσα από αυτή την κατηγορία και αφού δεν ήρθε η Serie A, έψαξα για κάτι διαφορετικό. Έχω περισσότερα από 200 ματς Serie B, κέρδισα ανόδους, διακρίθηκα, τι άλλο να έκανα; Δεν είχα την υπομονή να πάω σε άλλη ομάδα και να αρχίσω από την αρχή. Αυτή η κατηγορία τελείωσε για μένα».

-Άρα, δεν σκέφτεσαι πια και τη Serie Α και είσαι ευτυχισμένος στον Παναθηναϊκό.

«Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτος για το μέλλον, γιατί οι συνθήκες μεταβάλλονται. Αλλά για να γυρίσω στην Ιταλία, θα έπρεπε κάποιος να πιστεύει σε μένα, να με θέλει για συγκεκριμένο ρόλο. Δεν θα πάω σε μία ομάδα με το σκεπτικό: έλα και θα δούμε τι θα συμβεί. Νιώθω εμπιστοσύνη στον Παναθηναϊκό, διεκδικώ τίτλους, θα παίξουμε στην Ευρώπη. Δεν έχω λόγο να φύγω. Μου προσφέρει τα πάντα ο Παναθηναϊκός».

-Στον Παναθηναϊκό ήξερες ότι θα έχεις ευκαιρίες και αποδέχτηκες την πρόταση του;

«Στο ποδόσφαιρο υποχρεούμαστε να κατανοούμε κάποια πράγματα. Κανένας δεν μπορεί να σου υποσχεθεί ότι θα είσαι βασικός και αναντικατάστατος, γιατί μπορεί μία περίοδο να είσαι κακός και να ζημιώνεις την ομάδα. Οπότε, θα παίξει κάποιος άλλος. Ο προπονητής δεν υπόσχεται σε κανέναν ότι θα παίζει στην ενδεκάδα. Όλοι ξέρουμε πως ο καλύτερος θα κερδίσει τη θέση. Αυτό που κατάλαβα είναι πως με πιστεύουν, με εμπιστεύονται και πως ο Σύλλογος προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι μεγάλο. Αυτά είδα, μου τα εξήγησαν και ήρθα».

-Ποιος σε βοήθησε περισσότερο στην προσαρμογή σου στην Αθήνα;

«Ο Μακέντα. Μαζί του μίλησα πριν έρθω, μου έδωσε πληροφορίες για τον Παναθηναϊκό, την πόλη, τη ζωή εδώ, για όλα. Ειδικά τον πρώτο καιρό με βοήθησε πάρα πολύ για να νιώσω άνετα».

Οι δύσκολοι μήνες και το… αλάτι στα μακαρόνια

Η προσαρμογή στην ελληνική πρωτεύουσα κύλησε δύσκολα για τον Μπρινιόλι. Τόσο δύσκολα, που του έφταιγε… ακόμα και το αλάτι στα μακαρόνια!

-Εν τέλει, θεωρείς ότι η απόφαση σου να εγκατασταθείς στην Αθήνα, δικαιώθηκε; Τα πράγματα πάνε καλύτερα απ’ ότι πίστευες;

«Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν όπως είναι τώρα. Έχω την ιδιαιτερότητα να μην αναπτύσσω προσδοκίες, να περιμένω να δω. Θα παραδεχτώ ότι η προσαρμογή μου στην αρχή ήταν πολύ δύσκολη, αλλά έφταιγα εγώ. Επιχείρησα να φέρω τις ιταλικές συνήθειες, τον ιταλικό τρόπο ζωής, τα χούγια μας στην Ιταλία, στην Ελλάδα. Όμως, αυτό είναι ανέφικτο. Δεν μπορείς να αλλάξεις μία χώρα και να τη φέρεις στα θέλω σου».

-Σε ταλαιπώρησε καιρό αυτή η κατάσταση;

«Στην αρχή κόντεψα να τρελαθώ, γιατί σκεφτόμουν συνέχεια: μα στην Ιταλία το κάνουμε έτσι, γιατί όχι και εδώ. Το σκεφτόμουν για τις προπονήσεις, για τα παιχνίδια, για την καθημερινότητα. Μέχρι και το πως ψωνίζαμε στο σούπερ μάρκετ Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα. Τρελαινόμουν με όλα». 

-Δεν μπορούσες να χαλαρώσεις με τίποτα;

«Με τίποτα, κυριολεκτικά. Με τσάντιζαν τα πιο ανόητα πράγματα. Πήγαινα σε ένα εστιατόριο να φάω και σκεφτόμουν: γιατί δεν μου έβαλαν πιο πολύ αλάτι στη μακαρονάδα μου; Στην Ιταλία ρίχνουν πιο πολύ αλάτι, πιο πολύ παρμεζάνα, γιατί όχι και εδώ. Είναι ένα ανόητο παράδειγμα, αλλά το λέω για να καταλάβεις πόσο λάθος σκεφτόμουν».

-Πότε συνειδητοποίησες ότι λειτουργείς λάθος και πρέπει να αλλάξεις τρόπο σκέψης;

«Μόλις κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω ότι θέλω. Κατανόησα ότι δεν μπορώ να φέρω την Ιταλία στην Ελλάδα, αλλά δεν χρειάζεται να υιοθετήσω συνήθειες που δεν μου αρέσουν. Βρήκα την ισορροπία μου, δούλεψa πιο σκληρά στις προπονήσεις, άρχισα να παίζω βασικός και γενικά, προσαρμόστηκα πλήρως. Το πρώτο τρίμηνο μου στην Αθήνα κύλησε δύσκολα, αλλά τα κατάφερα».

-Αγωνιστικά, αντιμετώπισες κάποια αντίστοιχη δύσκολη περίοδο; Που να αναγκαστείς να αναθεωρήσεις τη λογική σου;

«Ναι, είχα και εκεί ένα σημείο καμπής. Είχε αρχίσει να πέφτει η απόδοση μου και ο προπονητής με άφησε στον πάγκο πριν τα Play Offs. Είχε δίκιο, γιατί δεν ήμουν αυτός που έπρεπε. Τότε αναλογίστηκα ότι ή αλλάζω και διορθώνομαι ή θα αποτύχω. Θα αναγκαζόμουν να γυρίσω στην Ιταλία σαν αποτυχημένος. Οπότε, αποδέχτηκα την πραγματικότητα και άλλαξα. Το οποίο μου βγήκε σε καλό».

Η παρέα και το πιο τρελό ντέρμπι

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι περιέγραψε την εμπειρία του από τα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων, ενώ εξήγησε το «clean sheet» στο πρωτάθλημα έκρυβε μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

-Υπάρχει κάποιος συμπαίκτης σου με τον οποίο περνάς περισσότερο χρόνο; Κάνεις πιο πολύ παρέα;

«Πέρυσι πέρναγα περισσότερο χρόνο με τον Μακέντα. Είμαστε συμπατριώτες, με βοήθησε να προσαρμοστώ, γίναμε φίλοι. Φέτος δεν υπάρχει κάποιος με τον οποίο να συμβαίνει το αντίστοιχο. Βγαίνουμε παρέες μέσα από την ομάδα και εξίσου με όλους. Είμαστε όλοι μία παρέα και αυτό που βλέπεις στο χορτάρι, υπάρχει και έξω».

-Πως είναι ο ανταγωνισμός με τον Λοντίγκιν για τη θέση του βασικού γκολκίπερ;

«Εγώ, ο Λοντίγκιν, ο Διούδης, ο Ξενόπουλος και ο Χριστογεώργος, είμαστε όλοι το ίδιο. Είμαστε μία ομάδα. Τον Λοντίγκιν τον γνώρισα το καλοκαίρι, είναι ένας έμπειρος γκολκίπερ, έχει παίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο και με πιέζει να βελτιωθώ. Πέρυσι το ίδιο συνέβαινε με τον Διούδη. Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας, ένας πολύ καλός χαρακτήρας. Με πιέζουν για να γίνομαι καλύτερος και δυσκολεύομαι για να κρατήσω τη θέση μου. Επίσης, είναι όλοι σοβαροί και σωστοί άνθρωποι. Έχουμε καλές σχέσεις μεταξύ μας. Ο κόουτς δεν χαρίζεται σε κανέναν, όποιος αξίζει, θα παίξει. Δεν νιώθω ποτέ σίγουρα και δεν εφησυχάζω ποτέ, γιατί υπάρχει άλλος εξίσου ικανός για να αρχίσει στην ενδεκάδα».

-Νιώθεις ότι αυτό ισχύει για όλο το ρόστερ;

«Μα είναι φανερό ότι ισχύει. Κανένας δεν μπορεί να νιώθει αναντικατάστατος. Ο κύριος Γιοβάνοβιτς μας φέρεται σε όλους το ίδιο και πάντα θα επιβραβεύσει αυτόν που προσπαθεί».

-Τα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είναι τα πιο τρελά παιχνίδια που έχεις παίξει στην καριέρα σου;

«Έχω παίξει σε μεγάλα παιχνίδια στην Ιταλία, αλλά το Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι σαν… πόλεμος. Η ατμόσφαιρα είναι ανεπανάληπτη. Είσαι στο τερέν και ξέρεις πως είσαι σε γήπεδο και όχι σε θέατρο. Πολλά γήπεδα είναι σαν… θέατρα. Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει αυτό. Υπάρχει ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα, ένταση και το καταλαβαίνεις. Τα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είναι μαγεία».

-Μήπως το βλέπεις έτσι επειδή έκανες ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό σε ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

«Λες για το περσινό στον Πειραιά. Αξέχαστη εμπειρία. Όλοι με ρωτούσαν γιατί δεν ένιωθα πίεση πριν το παιχνίδι. Τους έλεγα πως ήρθα εδώ για να παίξω και πολύ περισσότερο σε τέτοια ματς. Ανυπομονούσα για αυτό. Η σημασία τέτοιων αναμετρήσεων, με βοηθούν να συγκεντρωθώ».

-Όλοι έχουν να λένε για την ικανότητα σου στις μεγάλες μπαλιές και πόσο βοηθούν στο σωστό παιχνίδι της ομάδας. Το έχεις δουλέψει πολύ αυτό το προσόν;

«Είναι ένα χαρακτηριστικό μου. Μου αρέσει να μπορώ να παίξω με τη μπάλα. Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Μπορώ να παίξω σωστά με τη μπάλα, γιατί έχω επιλογές. Οι συμπαίκτες μου κάνουν τη σωστή κίνηση για να την πάρουν. Εάν δεν συνέβαινε αυτό, εγώ δεν θα είχα που να τη δώσω, οπότε δεν θα λέγατε ότι ο Μπρινιόλι κάνει εύστοχες πάσες».

-Κατά τη γνώμη σου, τι σε έχει βοηθήσει πιο πολύ να έχεις κρατήσει το μηδέν σε τόσα παιχνίδια φέτος;

«Δεν είναι εύκολο, γιατί όταν παίζεις στον Παναθηναϊκό, μπορεί να χρειαστεί να επέμβεις μόνο μία φορά σε ένα 90λεπτο. Να είσαι θεατής και να σου τύχει μόνο μία φάση. Με τον Αστέρα νικούσαμε 1-0 και έκανα μόνο μία επέμβαση στο 94’. Με τον Ιωνικό έπιασα μόνο ένα τετ-α-τετ στο μισάωρο και μετά δεν έκανα τίποτα. Αυτό είναι πιο δύσκολο, γιατί κινδυνεύεις να χαλαρώσεις. Με τον Ολυμπιακό έκανα αρκετές αποκρούσεις και ήμουν διαρκώς σε συναγερμό. Αλλά σε μία μεγάλη ομάδα, πρέπει να είσαι έτοιμος ανά πάσα ώρα και στιγμή και σε κάθε είδους απειλή. Ώστε η ομάδα να νιώθει ασφάλεια και να μπορεί να επιτεθεί».