Οι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ αγοράζουν τις τέσσερις πιο μεγάλες ομάδες της Σαουδικής Αραβίας
i

© Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Οι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ αγοράζουν τις τέσσερις πιο μεγάλες ομάδες της Σαουδικής Αραβίας

Sportal newsroom 17:46 - 05.06.2023

Νέα δεδομένα δημιουργούνται ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας, αφού οι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ αγόρασαν τις τέσσερις από τις πιο μεγάλες ομάδες της Σαουδικής Αραβίας, στις οποίες είτε αγωνίζονται παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο είτε θέλουν να αγοράσουν αρκετούς αστέρες του αθλήματος.

Το Public Investetment Fund που ελέγχει το 80% της Νιούκαστλ, απέκτησε και το 75% τεσσάρων εκ των κορυφαίων ομάδων της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για ομάδες όπως η Αλ Νασρ που αγωνίζεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, η Αλ Ιτιχάντ που ενδέχεται να υπογράψει ο Καρίμ Μπενζεμά, η Αλ Χιλάλ που ενδιαφέρεται για την απόκτηση του Λιονέλ Μέσι και η Αλ Αχλί. Είναι οι ομάδες με τους περισσότερους τίτλους στη χώρα. 

Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι αναμένεται να γίνουν εταιρείες, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες και ξεπεραστούν τα πιθανά νομικά θέματα. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας. Το PIF θα κατέχει το 75%, ενώ το άλλο 25% θα ανήκει σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. 

Η κίνηση αυτή, όπως αναφέρει το fund που έχει τις «καρακάξες» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής της χώρας, για την ανάπτυξη του αθλητισμού σε τρεις χώρες. Αρχικά για την προσέλκυση περισσοτέρων επενδύσεων και χορηγιών, την αύξηση της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον αθλητισμό. 

Από την ημέρα που οι Άραβες ιδιοκτήτες απέκτησαν τη Νιούκαστλ, η ομάδα έχει ραγδαία ανάπτυξη. Με αποκορύφωμα τη φετινή σεζόν, όπου εξασφάλισαν ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης χρονιάς, αφήνοντας έξω τη Λίβερπουλ.