Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και το «success story» της Γρανάδα στο Europa League

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ

i

© Intime

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και το «success story» της Γρανάδα στο Europa League

Τζιοβάνι Ζάκαρη 08:18 - 21.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:08 - 21.09.2023

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ κατόρθωσε να πάρει μία ομάδα από τα... κάτεργα της Ισπανίας και να την φτάσει στα ημιτελικά του Europa League, μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών.

Πρεμιέρα για τη σεζόν 2023-24 κάνει ο Ολυμπιακός στους ομίλους του UEFA Europa League, αντιμετωπίζοντας στην έδρα του τη Φράιμπουργκ (21/9, 22:00). Στο τιμόνι του θα βρίσκεται ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος ετοιμάζεται να επιστρέψει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από δύο χρόνια, θέλοντας να μπει με το δεξί και να προσφέρει στην ομάδα του μία ακόμα νίκη. 

Το παρελθόν του στη δεύτερη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τον ίδιο, προκειμένου να καταφέρει να συνδυάσει τη θητεία του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο με επιτυχίες. Τι είχε κάνει τότε; Είχε πάρει μία ομάδα που βρισκόταν στα χαμηλότερα στρώματα του ισπανικού ποδοσφαίρου και την οδήγησε μέχρι τα προημιτελικά του Europa

To «success story» της Γρανάδα στην Ευρώπη

Το καλοκαίρι του 2018 η Γρανάδα προσέλαβε τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ να ηγηθεί των ποδοσφαιριστών της, με στόχο την άνοδο στη La Liga. Σημειώνοντας συνολικά 22 νίκες και 8 ισοπαλίες, η ομάδα της ομώνυμης πόλης τερμάτισε στη δεύτερη θέση της Segunda Division. Αυτό της χάρισε ένα εισιτήριο για το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας, με την αποστολή του να γίνεται από εκείνο το σημείο και έπειτα αρκετά πιο δύσκολη. Όμως ο, τότε, 39χρονος τεχνικός είχε στόχο να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.

Τη χρονιά 2019-20 η Γρανάδα, υπό τις οδηγίες του, ακολούθησε μία σταθερή πορεία, πήρε σημαντικές νίκες (μεταξύ άλλων και κόντρα στην Μπαρτσελόνα) και εν τέλει τερμάτισε στην έβδομη θέση. Αυτό της εξασφάλισε μία θέση στο Europa League της επόμενης χρονιάς, εκεί όπου προσπάθησε να κάνει το παραπάνω βήμα. Πρώτο εμπόδιό για την ομάδα του Μαρτίνεθ ήταν τα προκριματικά. Πρώτη αντίπαλος η Τεούτα από την Αλβανία, της οποίας και επικράτησε με 4-0. Ακολούθησε η Λοκομοτίβ Τιφλίδας που νίκησε με 2-0 και η τελευταία ομάδα που αντιμετώπισε πριν τη φάση ομίλων ήταν η Μάλμε, της οποίας και επικράτησε με 3-1 στα playoffs της διοργάνωσης. 

Στο «Group Stage» κληρώθηκε με την Αϊντχόφεν, την Ομόνοια, αλλά και τον ΠΑΟΚ. Φαβορί ξεκάθαρο για την πρώτη θέση ήταν οι Ολλανδοί, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να ελπίζει πως μπορεί να... κλέψει από τους Ισπανούς την πρόκριση στα νοκ-άουτ. Όμως οι «Ναζαριαίοι» είχαν άλλα σχέδια...

Μπορεί τόσο εντός όσο και εκτός έδρας να έμειναν στο 0-0 με τον ΠΑΟΚ, εντούτοις με σπουδαία νίκη στο Αϊντχόφεν και με δύο επικρατήσεις εναντίον της Ομόνοιας, κατέλαβαν τελικά τη δεύτερη θέση στον 5ο όμιλο. Στους «32» του Europa League κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Νάπολι, η οποία εκείνη τη σεζόν αποτελούσε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας. Ωστόσο, οι «παρτενοπέι» δεν μπόρεσαν να αφήσουν εκτός Ευρώπης την ομάδα του Μαρτίνεθ, ο οποίος πανηγύρισε την πρόκριση στους «16» μετά το συνολικό σκορ 2-3 (2-0,2-1). Εκεί συνάντησε τη Μόλντε και το σενάριο ήταν πανομοιότυπο. Εντός έδρας επικράτησε με 2-0, εκτός έχασε με 2-1 και κάπως έτσι έφτασε μέχρι τα προημιτελικά. 

Η ομάδα που έβαλε τέλος στο ταξίδι της συνέχισε μέχρι το τέλος. Πιο αναλυτικά, στους «8» η Γρανάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, θέλοντας να κάνει ένα «θαύμα» και να φτάσει ακόμα πιο ψηλά. Ωστόσο, ο σύλλογος της Αγγλίας αποδείχθηκε παντοδύναμος και με συνολικό σκορ 4-0 άφησε τον Μαρτίνεθ και τους παίκτες του εκτός Europa League. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι «Κόκκινοι Διάβολοι» έφτασαν εκείνη τη χρονιά στον τελικό, τον οποίο και έχασαν από τη Βιγιαρεάλ στα πέναλτι.