O Μάμιτς «έπεσε» και οι Bad Blue Boys κάνουν δική τους τη διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ!

Ντιναμό Ζάγκρεμπ

i

©gnkdinamo

O Μάμιτς «έπεσε» και οι Bad Blue Boys κάνουν δική τους τη διοίκηση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ!

Sportal newsroom 15:50 - 27.09.2023

Η ηγεμονία του Ζντράβκο Μάμιτς έφτασε στο τέλος της! Οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ κατάφεραν έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις να πάρουν στα χέρια τους τη διοίκηση του συλλόγου.

Οι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι περισσότερο… διάσημοι κι από την ίδια την ομάδα, λένε στην Κροατία. Οι «Bad Blue Boys» ή BBB για συντομία, είναι το ultra group της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ιδρύθηκε το 1986 στο ίδιο το Ζάγκρεμπ. Το όνομα του γκρουπ εμπνεύστηκε από την ταινία του 1983 του Sean Penn «Bad Boys». Το BBB είχε προσφέρει μεγάλη υποστήριξη στον πρώτο Κροάτη πρόεδρο Φράνιο Τούντμαν το 1990 μετά την ανεξαρτησία των χωρών από τη Γιουγκοσλαβία - αλλά αυτή η σχέση χάλασε όταν ο Τούντμαν προσπάθησε να αλλάξει το όνομα του συλλόγου σε NK Croatia, αναγκάζοντας το BBB να στραφεί εναντίον του.

Οι Κροάτες οπαδοί είδαν για τα καλά τα φώτα της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο για τα επεισόδια που προκάλεσαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη αλλά και πρόσφατα για το πανό που αναρτήθηκε από τους οργανωμένους οπαδούς του Παναθηναϊκού, στο ντέρμπι με την ΑΕΚ. Λίγο πριν τη σέντρα του αθηναϊκού ντέρμπι, στην Κροατία περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία τις εκλογές στο διοικητικό συμβούλιο της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Το τέλος στην ηγεμονία του Ζντράβκο Μάμιτς

Εκεί όπου οι οπαδοί της κροατικής ομάδας, κατάφεραν να βάλουν τέλος στην ηγεμονία του Ζντράβκο Μάμιτς και μάλιστα έγιναν θεσμικό μέλος της νέας διοίκησης του συλλόγου! Ο άλλοτε ο αθλητικός διευθυντής και προπονητής της Ντίναμο Ζάγκρεμπ είχε προβλήματα με το νόμο πριν από μερικά χρόνια, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας καταδίκασε τον ίδιο, τον αδερφό του, Ζντράβκο, και μερικά ακόμα πρόσωπα για την περιβόητη υπόθεση διαφθοράς που ταλανίζει το σύλλογο εδώ και δεκαετίες και του έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ, τα οποία υπεξαιρούσε με διάφορες μεθόδους η οικογένεια Μάμιτς.

«Αν και δεν αισθάνομαι ένοχος, αποδέχομαι την τελική ετυμηγορία και παραιτούμαι από προπονητής και αθλητικός διευθυντής της Ντίναμο. Εύχομαι καλή τύχη στο σύλλογο στο μέλλον», ήταν η δήλωση του Μάμιτς που ανέβηκε στην ιστοσελίδα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Πίσω στις εκλογές τώρα, για να νομιμοποιηθεί και να έχει την δυνατότητα να λάβει αποφάσεις ως καταστατική, η Γενική συνέλευση της ομάδα απαιτούνταν η παρουσία τουλάχιστον 41 από τα 80 συνολικά μέλη που έχουν δικαίωμα ψήφου. Τα 27 μέλη που ήταν ταγμένα στην προηγούμενη διοίκηση δεν ψήφισαν. Ενας εξ αυτών άφησε την τελευταία του πνοή πριν από μερικές ημέρες, σε άλλον αφαιρέθηκε η ιδιότητα λόγω διαφθοράς, ενώ άλλοι οκτώ παραιτήθηκαν από την θέση τους.

Ετσι, ο Μίρκο Μπάρισιτς, ο οποίος ήταν και το μεγάλο φαβορί για την προεδρία του συλλόγου δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρακαλέσει τους «Bad Blue Boys», καθώς γνώριζε πως χωρίς την παρουσία των επτά μελών τους, που έχουν δικαίωμα ψήφου σε κάθε γενική συνέλευση, αυτή δεν θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε απόφαση. Από την πλευρά τους, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντινάμο Ζάγκρεμπ διαπραγματεύτηκαν μαζί του, ζητώντας ανταλλάγματα. Αυτό που επιθυμούσαν κυρίως ήταν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην επόμενη ημέρα του συλλόγου.

Αυτό που ζήτησαν ήταν να εκλέξουν τέσσερα δικά τους μέλη στην Εκτελεστική επιτροπή που αριθμεί 13 συνολικά μέλη και άλλα δύο στο Ελεγκτικό σώμα που έχει τρία μέλη. Ουσιαστικά ήθελαν να έχουν τον πλήρη έλεγχο σε κάθε απόφαση της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να κάνουν κουμάντο.

Οι απαιτήσεις τους όμως ήταν εξωπραγματικές, γι' αυτό και τους ζητήθηκε να βρουν μία μέση λύση, βάζοντας για πρώτη φορά θεσμικούς εκπροσώπους, αλλά δύο στην εκτελεστική επιτροπή και έναν στο ελεγκτικό σώμα. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, υπέρ του 2+1 ψήφισαν 35 μέλη της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ενώ άλλα επτά τάχθηκαν κατά. Από την ψηφοφορία υπήρξε κι ένα λευκό.

Η απαίτηση για τους φυλακισμένους οπαδούς στην Αθήνα

Οσον αφορά τις επτά αρνητικές ψήφους αυτές ήταν ήταν από τα ισάριθμα μέλη των «Bad Blue Boys» που ήταν αμετανόητοι και επιδίωκαν να περάσει το δικό τους! Δηλαδή αυτό το 4+2 που είχαν προτείνει. Μετά το τέλος της γενικής συνέλευσης, ένας εκπρόσωπος των «ΒΒΒ» πλησίασε τον νέο ισχυρό άνδρα του κλαμπ και του ζήτησε κάτι πολύ συγκεκριμένο: «Είναι δύσκολο για μένα να ζητήσω κάτι από εσάς, αλλά πιστεύω ότι μέσω κάποιων νομικών καναλιών, μπορείτε να χτυπήσετε ψηλές πόρτες για να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία των παιδιών μας στην Ελλάδα. 

Κάποιος πέθανε εκεί, είναι τραγικό, αλλά από αυτούς τους 100 που κρατούνται πιστεύω ότι ούτε ένας δεν ήρθε σε επαφή αυτό το παιδί που σκοτώθηκε. Δεν ξέρω αν αξίζουν να βρίσκονται στην φυλακή για 6 μήνες για κάτι τέτοιο, όπως είπε και παλιότερα ο Πρόεδρος Μιλάνοβιτς, επειδή ήθελαν να… διασκεδάσουν λίγο. Δεν αξίζουν τέτοια συμπεριφορά από το κράτος, δεν έχουμε κάνει τίποτα για να προστατέψουμε τα παιδιά μας και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να μας συμπεριφέρεται με τον τρόπο που μας συμπεριφέρθηκε η επίσημη ΑΕΚ, είναι απαράδεκτο».

Τα Μέσα πάντως και το φίλαθλο κοινό στην Κροατία δεν είναι τελείως αντίθετοι με την είσοδο των «Bad Blue Boys» στην διοίκηση της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Κι αυτό κυρίως του πρότερου ανέντιμου βίου του απελθόντος προέδρου. Μερικοί μάλιστα αναφέρουν ότι οι οπαδοί που αποδεδειγμένα αγαπούν τον σύλλογο, θα ελέγχουν κάθε οικονομική κίνηση και θα γνωρίζει όλος ο κόσμος τι γίνεται μέσα στο κλαμπ. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν κι αντίθετες γνώμες οι οποίες αναφέρουν ότι «λύκοι που μπήκαν για να φυλάξουν τα πρόβατα».