Από τον όμιλο του «θανάτου» στο όνειρο για κούπα 11 χρόνια μετά (vid)

Ντόρτμουντ

i

©Photo by Joris Verwijst/BSR Agency/Getty Images/Ideal Images

Από τον όμιλο του «θανάτου» στο όνειρο για κούπα 11 χρόνια μετά (vid)

Κώστας Τόπας 12:30 - 17.04.2024

Η Ντόρτμουντ αφού κατάφερε να περάσει αλώβητη από τον όμιλο του «θανάτου», να πετάξει εκτός Αϊντχόφεν και Ατλέτικο κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Champions League.

Όλοι οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ θυμούνται το σουτ του Άριεν Ρόμπεν εναντίον του Ρόμαν Βάιντενφελερ στον τελικό του Champions League του 2013. Εκείνο το βράδυ, στο Γουέμπλεϊ, με το γκολ του Ολλανδού, η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχασε την τελευταία της μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης, βλέποντας την «μισητή» Μπάγερν να κατακτάει την κούπα με τα μεγάλα «αυτιά». Αυτό που δεν ήξεραν όμως οι φίλοι των Βεστφαλών ήταν ότι μπροστά τους δεν θα είχαν πολλές πιθανότητες να περάσουν ξανά στον τελικό. Τουλάχιστον, μέχρι τώρα.

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ , με επικεφαλής τον Έντιν Τέρζιτς στον πάγκο, ήξερε πώς να υποφέρει στα προημιτελικά κόντρα στην Ατλέτικο. Στο πρώτο ματς, στη Μαδρίτη, ένα γκολ του Σεμπαστιέν Χάλερ τους έδωσε αέρα για να φτάσουν ζωντανοί στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ» (2-1). Στη Γερμανία, η κίτρινη παλίρροια έδωσε ώθηση στην ομάδα της Βεστφαλίας, η οποία με ένα ηχηρό 4-2 έκανε την επιστροφή για να πάρει το εισιτήριο και σήμερα να βρίσκεται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Εμπαπέ: Ο «δήμιος» της Μπαρτσελόνα στο Champions League (vid)
CHAMPIONS LEAGUE

10:02 - 17.04.2024

Εμπαπέ: Ο «δήμιος» της Μπαρτσελόνα στο Champions League (vid)

Με τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ο Κιλιάν Εμπαπέ κατάφερε να γράψει ιστορία, καθώς έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει τα περισσότερα τέρματα κόντρα στους «μπλαουγκράνα» στο Champions League.

Από τον όμιλο του «θανάτου» στην εξιλέωση

Και ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Οι Γερμανοί ήταν στον όμιλο του «θανάτου» αυτής της σεζόν, μαζί με την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Μίλαν και τη Νιούκαστλ. Είναι αλήθεια ότι στη φάση των «16» αντιμετώπισαν την Αϊντχόφεν, την πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης εκείνη τη στιγμή μαζί με την Κοπεγχάγη, αλλά έπρεπε να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων στη συνέχεια.

Με οδηγό τον... Κλοπ

Κανείς δεν τους έδωσε τίποτα αλλά στο τέλος κατάφεραν να μπουν ανάμεσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, χωρίς να είναι φαβορί, και να παλέψουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι άντρες του Τέρζιτς απέχουν δύο παιχνίδια για να φτάσουν στον τελικό και να επαναλάβουν αυτό που είχε πετύχει ο Γιούργκεν Κλοπ πριν από 11 χρόνια.

Και τώρα... Εμπαπέ

Για να γίνει αυτό οι παίκτες της Ντόρτμουντ θα πρέπει να νικήσουν την Παρί Σεν Ζερμέν του Κιλιάν Εμπαπέ στους ημιτελικούς της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αλλά έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ντόρτμουντ ονειρευόταν να φτάσει σε έναν τελικό Champions League. Στη φάση των ομίλων οι Γάλλοι κέρδισαν 2-0 στο Παρίσι και ήρθαν ισόπαλοι 1-1 στο Ντόρτμουντ. Ωστόσο, αυτό ήταν πριν από μήνες και καμία από τις δύο ομάδες δεν είναι ίδια με τότε.

Αν παίξει εναντίον του «στρατού» του Αλ Κελαΐφι, η μοίρα θα μπορούσε να είναι πολύ ιδιότροπη και να... προετοιμάσει έναν αγώνα Μπορούσια Ντόρτμουντ - Μπάγερν Μονάχου στο «Γουέμπλεϊ». Δηλαδή, έναν ίδιο τελικό με εκείνον του 2013.