Η ευκαιρία πρόκρισης της Ντόρτμουντ και η ιταλική «κατάρα» που πρέπει να σπάσει

Ντόρτμουντ

i

©glomex

Η ευκαιρία πρόκρισης της Ντόρτμουντ και η ιταλική «κατάρα» που πρέπει να σπάσει

Κώστας Τσιακλής 15:55 - 28.11.2023

Η Μπορούσια Ντόρτμουντ έχει την ευκαιρία να προκριθεί από την 5η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Champions League ωστόσο θα πρέπει να σπάσει την ιταλική «κατάρα».

Η δράση στο Champions League επιστρέφει με σπουδαίες αναμετρήσεις που ενδεχομένως θα κρίνουν και προκρίσεις. Το μεγάλο ενδιαφέρον πέφτει στον 6ο όμιλο, που είναι γνωστός και ως όμιλος του θανάτου αφού εκεί συμμετέχουν Παρί Σεν Ζερμέν, Ντόρτμουντ, Νιούκαστλ και Μίλαν.

Στο Παρίσι, η Παρί Σεν Ζερμέν υποδέχεται τη Νιούκαστλ ενώ την ίδια ώρα (22:00) η Μίλαν θα αντιμετωπίσει στο «Σαν Σίρο» τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ευκαιρία πρόκρισης έχουν τόσο οι Παριζιάνοι, όσο και οι Βεστφαλοί. Οι μεν πρώτοι προκρίνονται με νίκη και μη επικράτηση της Μίλαν ενώ οι δεύτεροι περνάνε μόνο με το τρίποντο.

Η Ντόρτμουντ λοιπόν έχει την ευκαιρία να τελειώσει από απόψε την υπόθεση πρόκριση και να μην τρέχει να μαζέψει βαθμούς στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι με την Παρί Σεν Ζερμέν. Μόνο που για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να σπάσει μια κατάρα που την κυνηγάει εδώ και 15 χρόνια! Συγκεκριμένα η ομάδα της Βεστφαλίας έχει να πάρει διπλό στην Ιταλία από τα μέσα Οκτωβρίου του 2008, όταν και επικράτησε με 0-2 της Ουντινέζε στο πλαίσιο του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA (μετέπειτα Europa League).

Έκτοτε η Ντόρτμουντ αγνοεί τη νίκη στην Ιταλία και μάλιστα σε πέντε αναμετρήσεις μετράει τέσσερις ήττες και μια ισοπαλία. Η αρχή έγινε τη σεζόν 2013-2014 όταν η Νάπολι τη νίκησε με 2-1 στους ομίλους του Champions League. Αυτό το γεγονός δεν απέτρεψε τους Γερμανούς πάντως από το να τερματίσουν στην κορυφή του ομίλου. 

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2014-2015) η Ντόρτμουντ αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους στη φάση των «16» χάνοντας στο Τορίνο με 2-1 και στη Γερμανία με 0-3. Το σερί των ηττών στην Ιταλία σταμάτησε το 2018 με την ισοπαλία κόντρα στην Αταλάντα (1-1) για τους «32» του Europa League ωστόσο οι Βεστφαλοί επέστρεψαν στα ανεπιτυχή αποτελέσματα τον Οκτώβριο του 2019 όταν ηττήθηκαν με 2-0 από την Ίντερ. Και αυτή τη φορά πάντως (όπως και τότε με τη Νάπολι) η Ντόρτμουντ ήταν αυτή που προκρίθηκε μέσω των ομίλων του Champions League. 

Η ιστορία επαναλήφθηκε και τη σεζόν 2020-2021, όταν η Ντόρτμουντ ηττήθηκε μεν με 3-1 από τη Λάτσιο στο «Ολίμπικο» ωστόσο προκρίθηκε δε στα νοκ-άουτ του Champions League, τερματίζοντας στην κορυφή του ομίλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία της νίκη σε ιταλικό έδαφος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ήταν το 2003 κόντρα στη Μίλαν. Τότε η Ντόρτμουντ είχε επικρατήσει με 0-1, χάρη σε γκολ του Γιαν Κόλερ

Το τελευταίο διπλό στο Champions League και το άλλο αρνητικό σερί που έσπασε φέτος

Ωστόσο ούτε η παράδοση κόντρα στη Μίλαν (αλλά και γενικά στην Ιταλία αφού έχει μόλις 4 διπλά σε 17 επισκέψεις) είναι υπέρ της αφού στις άλλες δύο φορές που έπαιξαν στην Ιταλία (1957-58/ 2001-02), οι γηπεδούχοι είχαν επικρατήσει με 4-1 και 3-1 αντίστοιχα. Πάντως η Ντόρτμουντ έχει σπάσει άλλη μια παρόμοια κατάρα φέτος αφού με την εκτός έδρας νίκη κόντρα στη Νιούκαστλ (0-1), σταμάτησε ένα σερί τεσσάρων ηττών στην Αγγλία.