Ο Αλμέιδα (δεν) θα «κτυπήσει» με τον ίδιο τρόπο όπως πέρυσι τον Ολυμπιακό

Ο Αλμέιδα με τους παίκτες του

Ο Αλμέιδα (δεν) θα «κτυπήσει» με τον ίδιο τρόπο όπως πέρυσι τον Ολυμπιακό

Κώστας Τσίλης 08:27 - 17.09.2023 / Ανανεώθηκε: 08:27 - 17.09.2023

Η ΑΕΚ δεν έχει αλλάξει ούτε αγωνιστική ταυτότητα, ούτε κορμό, αλλά ενδεχομένως το αποψινό ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό να το «κτυπήσει» με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με πέρυσι

Στην άκρη του πάγκου της, η ΑΕΚ έχει τον Ματίας Αλμέιδα. Τον προπονητή που πέρυσι κατέκτησε το νταμπλ. Ο κορμός της είναι ίδιος με πέρυσι και σχεδόν το ρόστερ της. Μάλιστα στο αποψινό ντέρμπι, με δεδομένη την απουσία του Πισάρο και του Κάλενς, μόνο ο Πόνσε θα είναι νέο πρόσωπο. Επομένως γενικώς η αγωνιστική ταυτότητα της ΑΕΚ παραμένει η ίδια. Όπως και οι βασικές αρχές στο παιχνίδι της. Αυτές που έδωσαν πέρυσι το νταμπλ και που απέναντι στον Ολυμπιακό έδωσαν μια πρόκριση στο κύπελλο και με νίκη στο πιο κομβικό παιχνίδι των Play Offs μέσα στο Καραϊσκάκη. 

Από την άλλη μεριά, η ΑΕΚ δεν έχει την ίδια αγωνιστική εικόνα με πέρυσι. Τουλάχιστον όχι ακόμα και ο Αλμέιδα έχει εξηγήσει τους λόγους. Αυτό και πρακτικά σημαίνει πως η ΑΕΚ στο αποψινό ντέρμπι θα βασιστεί στην περυσινή της αγωνιστικές αρχές για να το «κτυπήσει», αλλά ίσως χρησιμοποιήσει διαφορετική τακτική για να το πετύχει. Εξάλλου αυτό δείχνει εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να το κάνει. 

Το μοναδικό καινούργιο πρόσωπο σε σχέση με πέρυσι, που είναι ο Πόνσε, θα μπει (εκτός μεγάλης έκπληξης) στην κορυφή της επίθεσης αντί του απόντα Λιβάι Γκαρσία. Με τον Αργεντινό να είναι έτσι κι αλλιώς ένα διαφορετικό τύπου φορ. Επίσης κυρίως λόγω της απουσίας του Γκατσίνοβιτς, ο Αλμέιδα, επίσης εκτός συγκλονιστικής έκπληξης, θα χρειαστεί να κάνει κάτι που δεν έκανε στα περυσινά αντίστοιχα ντέρμπι. Να παίξει με δυο αμυντικά χαφ, τον Σιμάνσκι και τον Γιόνσον και τον Πινέδα στα άκρα της επίθεσης και όχι στον άξονα. 

Βεβαίως με δεδομένο πως ο Ολυμπιακός είναι πολύ διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι, ίσως αυτή να ήταν έτσι κι αλλιώς η τακτική επιλογή του Αλμέιδα, ανεξάρτητα από την απουσία του Γκατσίνοβιτς. Πάντως σε κάθε περίπτωση, αυτό διαφοροποιεί την τακτική προσέγγιση σε σχέση με τα περυσινά ντέρμπι. Ίσως μάλιστα να μην πρέπει να αποκλειστεί καν το ενδεχόμενο, να δοκιμάσει ο Αργεντινός τεχνικός κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Είτε σε κάποια θέση στην ενδεκάδα, είτε ακόμα και σ' αυτή καθ' αυτή την τακτική προσέγγιση.