Ο Αρτέτα που λατρεύει να… διαψεύδει τους οπαδούς της Άρσεναλ και η μεταγραφή Ζορζίνιο
i

Αρτέτα και Ζορζίνιο/Photo by Stuart MacFarlane/Getty Images/Ideal Images

Ο Αρτέτα που λατρεύει να… διαψεύδει τους οπαδούς της Άρσεναλ και η μεταγραφή Ζορζίνιο

Ευγενία Κουντούρη 11:56 - 02.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:34 - 02.02.2023

Αν υπάρχει κάτι που ο προπονητής της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα … λατρεύει να κάνει, είναι να διαψεύδει τους οπαδούς της ομάδας του. Το ίδιο ευελπιστεί να γίνει και με την περίπτωση του Ζορζίνιο.

Αν υπάρχει κάτι που ο προπονητής της Άρσεναλ, Μικέλ Αρτέτα … λατρεύει να κάνει, είναι να διαψεύδει τους οπαδούς της ομάδας του. Το ίδιο ευελπιστεί να γίνει και με την περίπτωση του Ζορζίνιο.

Η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή της Premier League, πέντε βαθμούς μπροστά από την Σίτι του Πεπ και με ένα ματς λιγότερο από τους αντιπάλους της. Παίζει επίσης ένα καθολικό ποδόσφαιρο, έχει μαζέψει ήδη 50 πόντους και με βάση τους αριθμούς είναι καλύτερη ακόμη και από την ομάδα του Βενγκέρ, που είχε καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία αήττητη. Αυτό όμως δεν έγινε ούτε γρήγορα ούτε ανώδυνα. Ο Μικέλ Αρτέτα χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις που πλήγωσαν την σχέση του με τους οπαδούς και που έδωσαν αφορμές για να αμφισβητηθούν οι ικανότητες του.

Με τη μεταγραφή του Ζορζίνιο το… σκηνικό ήταν παρόμοιο. Μόνο ευχαριστημένοι δεν ήταν στην πλειοψηφία τους οι οπαδοί των «κανονιέρηδων» που υποστήριζαν πως στα 31 του ο Ζορζίνιο δεν έχει κάτι να προσφέρει στην ομάδα τους. Το γεγονός πως έδωσαν επίσης χρήματα στην Τσέλσι, μεγάλωνε ακόμη περισσότερο την ενόχληση τους, αφού κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου έχασαν δύο παίκτες που ήθελαν πολύ από τους «μπλε» του Λονδίνου, τον Μούντρικ και τον Ζοάο Φέλιξ. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να ζητούν την απομάκρυνση του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, Εντού Γκασπάρ, με το ταγκ #EduOut να γίνεται trend στο twitter. Ο Ζορζίνιο αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Αρτέτα που φυσικά θέλει για μία ακόμη φορά να αποδείξει στους φίλους της ομάδας πως πρέπει να τον εμπιστευτούν. 

Ας δούμε πόσες φορές στάθηκε απέναντι τους και τελικά βγήκε ... νικητής της άτυπης μονομαχίας.

9) Παράταση του συμβολαίου του Έντι Ενκέτια

Πολλοί αμφέβαλλαν αν ο Έντι Ενκέτια ήταν αρκετά καλός για να ηγηθεί της επίθεσης για την Άρσεναλ. Όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα απέδειξε ότι έκαναν λάθος. Άρπαξε την ευκαιρία του τραυματισμού του Γκάμπριελ Ζεσούς και απέδειξε πως μπορεί να σταθεί επάξια στην ενδεκάδα της πρωτοπόρου της Premier League. Ο Αρτέτα ήταν αυτός που επέμενε ο παίκτης να επεκτείνει το συμβόλαιό του, το οποίο έληγε στο τέλος του 2021/22.

Πολλοί οπαδοί της Άρσεναλ δεν κατάλαβαν τότε γιατί ο προπονητής τους δεν έψαχνε για μεταγραφή, αλλά επέμενε να τον κρατήσει στο Emirates και πήραν την απάντηση τους τελικά στους αγώνες που ακολούθησαν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

8) Ο Μπέντζαμιν Γουάιτ δεξιός μπακ

Πολλές από τις επιτυχίες της Άρσεναλ αυτή τη θητεία οφείλονται στην τέλεια ισορροπία που δείχνει να έχει η ενδεκάδας του Αρτέτα. Ο Μπέντζαμιν Γουάιτ υπέγραψε στην ομάδα του Λονδίνου ως κεντρικός αμυντικός αξίας 50 εκατομμυρίων λιρών κι έπαιξε εκεί την περασμένη σεζόν, αλλά μετατέθηκε σε δεξιό μπακ μετά την επιστροφή του Σαλιμπά.

Αποδείχτηκε πως η γκρίνια των οπαδών της Άρσεναλ που επέμεναν πως ο Αρτέτα κάνει λάθος, ήταν ανούσια, καθώς ο Γουάιτ, που ούτως ή άλλως έπαιζε δεξιά ως κεντρικός αμυντικός, μπορούσε στη νέα του θέση να κάνει τη διαφορά.

7) Οι μεταγραφές των Ράμσντεϊλ και Γουάιτ

Υπάρχει ένα ωραίο στιγμιότυπο στο ντοκιμαντέρ που έκανε η Amazon την περσινή χρονιά για την Άρσεναλ. Ο Μπεν Γουάιτ λέει στους συμπαίκτες του πως κάποιοι οπαδοί της Άρσεναλ τον σταμάτησαν και του είπαν πως είναι… παλτό και πως σε καμία περίπτωση δεν άξιζε τα 50 εκατομμύρια λίρες που η ομάδα του Λονδίνου έδωσε για να τον αποκτήσει.

Και δεν ήταν ο μόνος που αμφισβητήθηκε. Έντονη δυσαρέσκεια υπήρχε και στην μεταγραφή του τερματοφύλακα, Άαρον Ράμσντεϊλ, που είχε... διαγραφεί πριν καν φορέσει τα γάντια του. Όταν μάλιστα διέρρευσε πως η μετακίνηση αυτή μπορεί να κόστιζε πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες, οι οπαδοί του συλλόγου κόντεψαν να… ρίξουν τα social media. Ο Αρτέτα πίεσε για να αποκτηθεί ο τερματοφύλακας και δεκαοκτώ μήνες αργότερα ο Ράμσντεϊλ είναι πλέον το Νο. 1 εκτοπίζοντας τον Λένο από τη θέση αυτή.

6) Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ αρχηγός

Το περιβραχιόνιο του αρχηγού στα Emirates δείχνει σαν να είναι... καταραμένο όλα αυτά τα χρόνια. Από τον Φαν Πέρσι μέχρι τον Ομπαμεγιάνγκ, οι αρχηγοί συνήθως ή το έχαναν, ή οδηγούνταν άδοξα στην έξοδο.

Ο Μάρτιν Έντεγκααρντ ανακοινώθηκε ως ο νέος αρχηγός τον Ιούλιο του 2022. Διαδέχθηκε τον Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος έφυγε επτά μήνες πριν. Το περιβραχιόνιο έκανε… πορεία από τον Λακαζέτ, στον Τσάκα, τον Τιέρνι και κατέληξε στον Νορβηγό μετά από επιλογή του Αρτέτα, μια επιλογή που τότε αμφισβητήθηκε αρκετά από τους οπαδούς. Ο Έντεγκααρντ είναι ένας από τους πολλούς ηγέτες σε αυτήν την ομάδα της Άρσεναλ και παρόλο που είναι μόλις 24 ετών, δίνει στην ομάδα μια ηρεμία και μία σιγουριά που φαίνεται να βοηθάει πολύ στην απροσδόκητη πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου.

5) Η απομάκρυνση του Μεσούτ Οζίλ

Ο Μεσούτ Οζίλ είναι ένας θρύλος της Άρσεναλ. Ένας θρύλος που έφυγε από το βόρειο Λονδίνο με πολύ άσχημο τρόπο. Ο Αρτέτα στο ξεκίνημα της θητείας του στον πάγκο των «κανονιέρηδων» έκανε τον Οζίλ βασικό κι αναντικατάστατο, μέχρι που σταμάτησε να βασίζεται στον πρώην συμπαίκτη του. «Αυτό που έχει κάνει ο Μεσούτ στην ποδοσφαιρική ομάδα είναι αδιαμφισβήτητο και αυτό θα παραμείνει», είπε ο Αρτέτα τον Ιανουάριο του 2021, λίγο πριν την αποχώρηση του Οζίλ. «Δεν έχει σημασία αν θα παίξει άλλα δύο παιχνίδια, άλλα δέκα παιχνίδια ή κανένα. Αυτό που έχει κάνει είναι εκεί για τα ρεκόρ, για την ιστορία του συλλόγου και τη συνεισφορά του, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να το συζητήσει αυτό».

Ενώ η αποχώρηση του Οζίλ πήρε και πολιτικές διαστάσεις, αφού προέβη σε κριτική για τη γενοκτονία των Ουιγούρων στην Κίνα –από την οποία ο σύλλογος αποστασιοποιήθηκε– το κλίμα στην ομάδα ήταν βαρύ και οι διαρροές και από τους δύο πλευρές δημιουργούσαν αναστάτωση. Ο Αρτέτα έπρεπε να «ξεφορτωθεί» τον Οζίλ για να ξεκινήσει το νέο κεφάλαιο στο Emirates και το έκανε.

4) Επιμονή στις αρχές του εντός και εκτός γηπέδου

Από πού να αρχίσω; Ο Αρτέτα άλλαξε όλη την κουλτούρα στην ομάδα ξεκινώντας με αυτό που συνέβαινε στον αγωνιστικό χώρο. Είχε ένα ξεκάθαρο και εμφανές στυλ παιχνιδιού και επέμεινε σε αυτό, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ακόμη κι όταν αμφισβητήθηκε έντονα. Ευτυχώς για εκείνους, η διοίκηση του συλλόγου εμπιστεύτηκε τη διαδικασία και έδωσε στον Ισπανό προπονητή την άδεια να αλλάξει τα πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τα πάντα.

«Το βασικό είναι ότι η Άρσεναλ προοδεύει. Υπάρχει μια ταυτότητα, υπάρχει μια φόρμουλα στον τρόπο που παίζουν. Έχουν χάσει μερικά παιχνίδια, αλλά ξέρουν γιατί έχασαν. Τελειώνουν το παιχνίδι, αλλά μαθαίνουν και προοδεύουν» είχε δηλώσει ο Τιμ Κέιχιλ τον Νοέμβριο του 2020 με τους Gunners να είναι 9οι στη βαθμολογία της Premier League.

3) Δανεισμός του Σαλιμπά στη Μαρσέιγ

Την περασμένη σεζόν ένα από τα trends του twitter ήταν το #Artetaout κι ένας από τους λόγους ήταν ο Σαλιμπά που ευδοκιμούσε στη Μασσαλία. «Κάθε καλή εμφάνιση του Σαλιμπά με τη φανέλα της Μαρσέιγ μοιάζει με… χειροβομβίδα που φεύγει από τη Μασσαλία και σκάει στο Βόρειο Λονδίνο», έγραψε η Αγγλίδα δημοσιογράφος Σάρα Γουίντερμπερν τον περασμένο Ιούλιο, αφού οι οπαδοί των «κανονιέρηδων» βρίσκονταν στα… κάγκελα. Τους καρπούς όμως του δανεισμού αυτού, ο Αρτέτα τους γεύεται τώρα. Και οι «έξαλλοι» μέχρι το καλοκαιρι οπαδοί, σήμερα τον ευγνωμονούν για την απόφαση του.

2) Ο εξωστρακισμός του Ομπαμεγιάνγκ

Στο ντοκιμαντέρ της Άρσεναλ, Arsenal: All or Nothing (όσοι δεν το έχουν δει, αξίζει τον κόπο) πήραμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και λειτουργεί ο Αρτέτα και πως χειρίστηκε και την υπόθεση του Ομπαμεγιάνγκ, αλλά και για την οργή των οπαδών που δεν γνώριζαν τι συνέβαινε. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός αφού πρώτα έχασε την αρχηγία στην τελευταία διαμάχη με τον προπονητή του μετά από ένα «πειθαρχικό παράπτωμα», το οποίο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν το πρώτο του (μάλιστα, ο Αρτέτα είπε στο ντοκιμαντέρ ότι είχε έναν «κατάλογο με παραπτώματα» από τον έμπειρο επιθετικό) μετά οδηγήθηκε στην έξοδο.

Και δεν έφτανε το γεγονός πως δώθηκε στην Μπαρτσελόνα χωρίς χρήματα, δεν αποκτήθηκε καν αντικαταστάτης, κάτι που συνέβαλε στην αποτυχία της Άρσεναλ να τερματίσει στην πρώτη τετράδα την περασμένη σεζόν. Παρόλαυτα ένα χρόνο μετά το που βρίσκεται η Άρσεναλ και που ο Ομπαμεγιάνγκ δικαιώνουν απολύτως την απόφαση του Ισπανού προπονητή.

Η απομάκρυνση του πρώην αρχηγού ήταν τελικά απαραίτητη, ώστε να γίνει η Άρσεναλ «η Άρσεναλ του Αρτέτα».

1) Η επιμονή για τον Μαρτινέλι

Οι οπαδοί της Άρσεναλ ήταν πολύ απογοητευμένοι από την έλλειψη λεπτών συμμετοχής του Γκάμπριελ Μαρτινέλι τις σεζόν 2019/20 και 2020/21, αλλά η αντιμετώπιση του Αρτέτα προς τον Βραζιλιάνο εξτρέμ τελικά αποδείχθηκε εξαιρετική κι έφερε τον Μαρτινέλι να γίνει ο παίκτης που είναι σήμερα.

Ο Μαρτινέλι ήταν επιρρεπής σε τραυματισμούς, αλλά ακόμα και όταν ήταν έτοιμος συχνά έμπαινε ως αλλαγή. Αυτό απογοήτευε τον κόσμο, αλλά η σταδιακή είσοδος του στην ομάδα αποδείχθηκε εξαιρετική τόσο για τον ίδιο όσο και για την Άρσεναλ.

Ο Αρτέτα επέτρεψε στον Μαρτινέλι να προσαρμοστεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο και παράλληλα του επέτρεψε να ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών του στο γόνατο και στον αστράγαλο.

Τώρα το νέο στοίχημα του Αρτέτα είναι ο Ζορζίνιο. Πλέον όμως οι οπαδοί της Άρσεναλ γκρινιάζουν λιγότερο: «Ο Αρτέτα ξέρει. Εμπιστευτείτε τη διαδικασία. Trust the process»…