Ο Γ. Βρούτσης στο Sportal: «Η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ – Μπαίνουμε μόνο στο κομμάτι της ασφάλειας του πολίτη» (vid)

Ο Γ. Βρούτσης στο Sportal: «Η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ – Μπαίνουμε μόνο στο κομμάτι της ασφάλειας του πολίτη» (vid)

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:42 - 23.02.2024 / Ανανεώθηκε: 12:43 - 23.02.2024

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Sportal, κλήθηκε να απαντήσει σε όσους κάνουν λόγο πως η Πολιτεία παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, με αφορμή την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου, προλαβαίνοντας και τις εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη της UEFA στην Αθήνα.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στον χώρο του ποδοσφαίρου με αφορμή την τιμωρία μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών που επέβαλε η ΔΕΑΒ στον ΠΑΟΚ, μετά τη ρίψη κροτίδας κατά τη διάρκεια του ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας χαρακτηρίζει την τιμωρία ως «αδιανόητη, αυθαίρετη, καταχρηστική και ύποπτη», ενώ έπειτα από τα όσα έχουν ειπωθεί, αργά το βράδυ της Πέμπτης προέκυψε η πληροφορία ότι η UEFA ετοιμάζει ταξίδι στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί απ' ευθείας με τον κ. Γιάννη Βρούτση.

Παρ' όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, μιλώντας στο Sportal και στον διευθυντή του site, Σωτήρη Κωσταβάρα, είχε προλάβει ουσιαστικά τις εξελίξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, αλλά για προστασία του κάθε πολίτη που αποφασίζει να βρίσκεται στο γήπεδο.

Δείτε όσα δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης από το 21:07:

«Κοιτάξτε. Είμαι υπουργός και πρέπει να ακούω πολλά. Τώρα ακούω ελάχιστα, πιστέψτε με. Κάποτε άκουγα πολύ περισσότερα ως υπουργός Εργασίας. Ίσως δεν έχουμε καταλάβει στην Ελλάδα και υπήρχε ένα διάχυτο κλίμα ατιμωρησίας. Σήμερα υπάρχει η ονομαζόμενη διαρκής επιτροπή αντιμετώπισης βίας. Εισαγγελείς είναι στο τιμόνι. Η επικοινωνία μαζί τους είναι μόνο τη μέρα που διορίστηκαν κι αξιολογήθηκαν για να αναλάβουν την ευθύνη αυτού του οργάνου. Ένα ευέλικτο, μεικτό όργανο με αστυνομία, με επιστήμονες έγκριτους, με δικαστικούς εισαγγελείς. Αυτό το όργανο λειτουργεί κι εφαρμόζει τον νόμο. Είναι πέρα από τις αποφάσεις ή τη βούληση της Πολιτείας ή του υπουργού Αθλητισμού. Λειτουργεί μόνο του με βάση τον νόμο. Αυτό είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχει στον αθλητισμό, στη δικαιοσύνη το έχουμε πιστέψει. Υπάρχει η δικαιοσύνη. Φοράει το μαντήλι κι έχει κλειστά τα μάτια, είναι ακέραια και την εμπιστευόμαστε. Στον αθλητισμό ήταν λίγο μπερδεμένα τα πράγματα. Χρειάζεται χρόνος γιατί υπήρχε το αίσθημα της ατιμωρησίας. Διάχυτο δεν ήταν; Έλα μωρέ τώρα δεν τους τιμωρεί κανένας. Παίρνει ο παράγοντας και λέει αυτό.

Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στο πρωτάθλημα, προσέξτε να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν παρεμβαίνουμε στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Με την ΕΠΟ οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Ούτε με τη Super League στο αυτοδιοίκητο των ομάδων. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με τη Super League και με τις ΠΑΕ. Σεβόμαστε απόλυτα και τη FIFA, σεβόμαστε τους κανονισμούς τους και την UEFA. Άρα τι κάνουμε; Μπαίνουμε μόνο στο κομμάτι της ασφάλειας των φιλάθλων που είναι και πολίτες. Είναι στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους. Θα ξέρουν όλοι ότι αν υπάρχει παραβατική συμπεριφορά θα κλέινι το γήπεδο. Αυτό εφαρμόζουμε. Δηλαδή, η ράβδος της δικαιοσύνης που έχει εξουσιοδοτήσει την ΔΕΑΒ να παίρνει την απόφαση είναι μόνο αυτό το πλαίσιο. Εάν δεν εφαρμόζεται η αθλητική νομοθεσία όπως την έχουμε περιγράψει θα κλείνει το γήπεδο από φιλάθλους. Δεν είναι παρέμβαση στο πρωτάθλημα γιατί κάποιοι το παρερμηνεύουν. Θα φροντίσουν και οι ΠΑΕ από μόνες τους να δημιουργήσουν μέσα τα αντισώματα, όπως τα ονομάζω, τόσους φιλάθλους που αγαπάνε την ομάδα έχουν. Οι ίδιοι φίλαθλοι θα γίνουν ηλεκτρονικές ασπίδες προστασίας, οι ανθρώπινες ασπίδες προστασίας για την ίδια τους την ομάδα. για να την δουν και την επόμενη Κυριακή να παίζουν μες στο γήπεδο τους και να τη χαίρονται. Χαίρομαι πάρα πολύ που μεγάλες ΠΑΕ έβγαλαν ανακοινώσεις και καλούσαν τους φιλάθλους τους να μην πέσει ούτε καρφίτσα στο γήπεδο και βλέπω μία αλλαγή στη συμπεριφορά».