O Γκουαρδιόλα και οι… μαθητευόμενοί του
i

Γκουαρντιόλα και Αρτέτα συνυπήρξαν στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι/Photo by Nick Potts/Getty Images/Ideal images

O Γκουαρδιόλα και οι… μαθητευόμενοί του

Sportal newsroom 12:33 - 23.01.2023 / Ανανεώθηκε: 13:02 - 23.01.2023

Μικέλ Αρτέτα, Βενσάν Κομπανί, Τσάβι. Οι τρεις «μαθητές» του Γκουαρδιόλα που αριστεύουν και οδηγούν τις «κούρσες» στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν.

Είναι κοινά αποδεκτό πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι ο σπουδαιότερος και ο πλέον επιδραστικός προπονητής της γενιάς του. Στην έως τώρα πορεία του στους πάγκους έχει «χτίσει» σπουδαίες ομάδες, εφαρμόζοντας τακτικές που πριν από εκείνον ουδείς είχε φανταστεί.

Δεν σταματάει να καταρρίπτει ρεκόρ ο «εξωγήινος» Χάαλαντ: Τέσσερα χατ-τρικ, 25 γκολ και όλοι κοιτάνε την πλάτη του (vid)
PREMIER LEAGUE

09:45 - 23.01.2023

Δεν σταματάει να καταρρίπτει ρεκόρ ο «εξωγήινος» Χάαλαντ: Τέσσερα χατ-τρικ, 25 γκολ και όλοι κοιτάνε την πλάτη του (vid)

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ δεν έχει σταματήσει να σπάει όλα τα ρεκόρ με τη Μάντσεστερ Σίτι από τότε που αποκτήθηκε από τους Πολίτες το περασμένο καλοκαίρι.

Ο 52χρονος τεχνικός στη θητεία του στην Μπαρτσελόνα (2008-2012) έφτιαξε μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Με τους «μπλαουγκράνα» κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Champions League, πριν φύγει για την Μπάγερν και, αργότερα, για την Μάντσεστερ Σίτι.

Στα 13 χρόνια που βρίσκεται στους πάγκους έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα και συνολικά 31 τίτλους με τα τρία κλαμπ που έχει προπονήσει. Πέρα, όμως, από αυτό που βλέπουμε από τις ομάδες του εντός των αγωνιστικών χώρων, ο Καταλανός τεχνικός πιστώνεται και με τη… διαπαιδαγώγηση αρκετών προπονητών κορυφαίου επιπέδου. Τρεις από εκείνους που έχει βοηθήσει να εξελιχθούν κάθονται σε πάγκους ομάδων οι οποίες αυτήν τη στιγμή οδηγούν την κούρσα στις λίγκες που συμμετέχουν.

Μικέλ Αρτέτα

Ο νυν τεχνικός της Άρσεναλ πέρασε τρία χρόνια ως βοηθός του Γκουαρντιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι. Πλέον, αφού πήρε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της Άρσεναλ, έχει… στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή της Premier League. O Αρτέτα έχει στηρίξει το πλάνο του πάνω στις ποδοσφαιρικές αρχές του Γκουαρντιόλα, με έμφαση στην πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και στην κατοχή.

Οι δυο τους γνωρίζονται εδώ και μια 20ετία, από τότε που ήταν συμπαίκτες στην Μπαρτσελόνα και όπως είχε τονίσει ο Αρτέτα σε παλαιότερες δηλώσεις του εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξή μου. Πολλές από τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει στο ποδοόσφαιρο ήταν δίπλα του. Είναι προνόμιο να δουλεύεις μαζί του και φυσικά πήρα πολλά πράγματα από αυτόν».

Από την πλευρά του και ο Γκουαρδιόλα, μετά το 5-0 της Σίτι επί της Άρσεναλ το 2021, είχε εκθειάσει τον Αρτέτα, τονίζοντας: «Είμαι αρκετά σίγουρος πως, αν τον εμπιστευθούν, θα κάνει εξαιρετική δουλειά στην Άρσεναλ». Και είχε δίκιο, με τους «κανονιέρηδες» να βρίσκονται πέντε βαθμούς μπροστά από τη Σίτι, με αγώνα λιγότερο, και να είναι το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της Premier League.

Βενσάν Κομπανί

Ο 36χρονος Βέλγος, κατέκτησε δυο φορές την Premier League υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα, το 2018 και το 2019. Ήταν αρχηγός των «πολιτών» και στις δύο αυτές περιπτώσεις, πριν αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του και να ασχοληθεί με την προπονητική. Ξεκίνησε μένοντας για λίγο στην Άντερλεχτ και από το καλοκαίρι έχει αναλάβει τα «ηνία» της Μπέρνλι.

Μιας Μπέρνλι που πέρυσι υποβιβάστηκε στην Championship και πριν το ξεκίνημα της σεζόν έχασε αρκετούς από τους παίκτες που επί χρόνια την βοηθούσαν να παραμένει στην Premier League. Η πορεία των «κλάρετς» ως τώρα είναι εντυπωσιακή, με την ομάδα του Κομπανί να βρίσκεται στην κορυφή, πέντε βαθμούς μπροστά από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.

Το σημαντικότερο, όμως, στην προκειμένη περίπτωση είναι πως έχει καταφέρει να αλλάξει άρδην τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Έβαλε στην άκρη το αναχρονιστικό μοτίβο με τις… γιόμες που την χαρακτήριζε τα προηγούμενα χρόνια. Η Μπέρνλι πλέον παρουσιάζει στο κοινό ένα πολύ πιο ελκυστικό στυλ παιχνιδιού, συνδυάζοντας θέαμα και ουσία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC και ο Κομπανί αναφέρθηκε στο πόσο τον έχει επηρεάσει η συνύπαρξή του με τον Γκουαρντιόλα. «Δεδομένα είναι αυτός που με ώθησε στο να θέλω να ασχοληθώ με την προπονητική και, επίσης, έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην καριέρα μου ως παίκτη. Έπαιξε ρόλο στο να μπορώ να δω το παιχνίδι με διαφορετικό τρόπο, όπως έχει συμβεί και με άλλους ποδοσφαιριστές και προπονητές. Εγώ απλά προσαρμόζω αυτό που νομίζω ότι είναι εφικτό σε κάθε περίσταση» είπε ο Κομπανί, ο οποίος είναι πολύ πιθανό του χρόνου να βρεθεί απέναντι στον μέντορά του, εφόσον η Μπέρνλι συνεχίζει να μαζεύει βαθμούς με την ίδια συνέπεια.

Τσάβι

Κατά την περίοδο που ο Πεπ Γκουαρδιόλα βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα, ο Τσάβι υπήρξε ένας από τους πλέον σημαντικούς παίκτες του. Μαζί με τον Λιονέλ Μέσι και τον Αντρές Ινιέστα συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να εφαρμοστεί το περίφημο «tiki-taka», που πια έχει ταυτιστεί με τον τρόπο παιχνιδιού των «μπλαουγκράνα».

Στους 14 μήνες που βρίσκεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, έπειτα από ένα σύντομα πέρασμα από το Κατάρ και την Αλ-Σαντ, ο Τσάβι έχει αλλάξει ριζικά το στυλ παιχνιδιού της ομάδας και μετά από 17 αγωνιστικές την έχει πρώτη στην βαθμολογία της Primera Division, τρεις βαθμούς μπροστά από την Ρεάλ, την οποία διέλυσε (3-1) στον πρόσφατο μεταξύ τους τελικό για το ισπανικό Σούπερ Καπ.

Ο Τσάβι δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει την Μπαρτσελόνα να παίζει το ποδόσφαιρο που παρουσίαζε αυτός και οι συμπαίκτες του υπό τις οδηγίες του Γκουαρντιόλα, κάτι που είναι λογικό αν συγκρίνουμε τα δύο ρόστερ. Ωστόσο, έχει επαναφέρει την νοοτροπία νικητή στο «Καμπ Νου», κάτι που ο Πεπ πίστευε ότι θα συμβεί όταν ο Τσάβι πήρε το χρίσμα: «Αν ο πρόεδρος και η διοίκηση τον επέλεξαν είναι επειδή υπάρχουν εκατομμύρια θετικά και ελάχιστα αρνητικά. Γνωρίζει τον σύλλογο και θα φέρει θετική ενέργεια, επειδή απολαμβάνει το ποδόσφαιρο και είναι αφοσιωμένος σε αυτό. Πάντα βλέπει τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Με την κλάση, την αφοσίωση και την προσπάθειά του, είμαι σίγουρος πως θα βελτιώσει την κατάσταση στον σύλλογο».