Οι αριθμοί του ντέρμπι και η ανωτερότητα της Άρσεναλ
i

Σπουδαία νίκη για την Άρσεναλ απέναντι στη Γιουνάιτεντ/instagram

Οι αριθμοί του ντέρμπι και η ανωτερότητα της Άρσεναλ

Sportal newsroom 11:05 - 23.01.2023 / Ανανεώθηκε: 11:05 - 23.01.2023

Τα στατιστικά του αγώνα με τη Γιουνάιτεντ επιβεβαιώνουν την ανωτερότητα της Άρσεναλ, που πλέον είναι ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο – Η σπουδαία συμβολή του Ενκέτια.

Ένα τεράστιο βήμα προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά από την περίοδο 2003-04, έκανε η Άρσεναλ χάρη στην επικράτησή της στη σπουδαία αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γνωρίζοντας πως λίγο νωρίτερα η Μάντσεστερ Σίτι είχε μειώσει τη μεταξύ τους απόσταση στο δύο βαθμούς, μετά το 3-0 επί της Γουλβς, οι παίκτες του Μικέλ Αρτέτα ήξεραν πως δεν έπρεπε να πετάξουν βαθμούς απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους».

Βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ίσως κόντρα στη ροή του αγώνα, είδαν τη Γιουνάιτεντ να σημειώνει και δεύτερο τέρμα και να ισοφαρίζει προσωρινά σε 2-2, όμως με το γκολ του Ενκέτια στο 90’ βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το 3-2 και να στείλουν πάλι τη διαφορά με τη Σίτι στους 5 βαθμούς, έχοντας και αγώνα λιγότερο. Πάντως, παρά τη διακύμανση που είχε το σκορ, γεγονός είναι πως η Άρσεναλ σχεδόν σε κανένα σημείο δεν έχασε τον έλεγχο του αγώνα, κάτι που μαρτυρούν και τα στατιστικά της αναμέτρησης.

Κρίνοντας από την ποσότητα και την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησαν, οι «κανονιέρηδες» απολύτως δίκαια έφτασαν στην κατάκτηση των τριών βαθμών. O αριθμός αναμενόμενων γκολ (xG) των παικτών του Αρτέτα ήταν 2,68 απέναντι στο 0,39 της Γιουνάιτεντ. Επιπλέον, οι Λονδρέζοι επιχείρησαν 25 τελικές προσπάθειες (5 εντός εστίας) στην αναμέτρηση του «Emirates», την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν μόνο έξι.

Ο Όντεγκααρντ και η παρέα του είχα για περισσότερη ώρα την μπάλα στην κατοχή της, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 57,7%, και πραγματοποίησαν 131 περισσότερες πάσες (517 έναντι 386) από τους αντιπάλους τους. Όμως ο αριθμός που δείχνει ακόμα περισσότερο πως η Άρσεναλ είχε το πάνω χέρι στην αναμέτρηση και ήταν η ομάδα που έψαξε μετ' επιτάσεως το «τρίποντο» είναι ο εξής: οι «κανονιέρηδες» είχαν 63 επαφές με την μπάλα εντός της αντίπαλης περιοχής, περισσότερες απ’ οποιαδήποτε ομάδα και σε οποιονδήποτε αγώνα της φετινής Premier League.

Την αναμέτρηση της Κυριακής στο «Emirates» θα τη θυμάται για ακόμα έναν λόγο και ο Μπουκάγιο Σάκα. Με το τέρμα που σημείωσε στο 53’, διαμορφώνοντας προσωρινά το 2-1, έγινε μόλις ο τρίτος παίκτης της Άρσεναλ που βρήκε δίχτυα σε τρίτη διαδοχική αναμέτρηση της Premier League απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Οι δύο προηγούμενοι ήταν ο Τιερί Ανρί (2000-2001) και ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ (1998-2000).

Επιπλέον, ο 21χρονος επιθετικός έγινε ο έκτος ποδοσφαιριστής των Λονδρέζων που την ίδια σεζόν σκόραρε εντός και εκτός έδρας απέναντι στους «κόκκινους διαβόλους», ακολουθώντας τους Ανελκά (1998-99), Λιούνγκμπεργκ (1999-00), Ανρί (2000-01), Φαν Πέρσι (2011-12) και Οζίλ (2015-16).

Το στίγμα του στην αναμέτρηση άφησε και ο άλλος επιθετικός που σχεδόν από… ανάγκη χρησιμοποιεί ο Αρτέτα. Ο λόγος για τον Έντι Ενκέτια, ο οποίος μετά τον τραυματισμό του Γκάμπριελ Ζεζούς έχει βρει θέση στην κορυφή της επίθεσης. Πέραν του ότι ήταν αυτός που ουσιαστικά χάρισε τη νίκη στους «κανονιέρηδες», έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Άρσεναλ μετά τον Αλέξις Σάντσες (2015) που σκόραρε δυο φορές σε αγώνα με τη Γιουνάιτεντ. Επιπρόσθετα, έγινε ο πρώτος παίκτης της Άρσεναλ που σημείωσε νικητήριο γκολ στο 90’ κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους» από τον Ιανουάριο του 2007, όταν το είχε κατορθώσει ο Τιερί Ανρί.

Ο 23χρονος επιθετικός, αν και λίγοι πίστευαν πως θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη γραμμή κρούσης της Άρσεναλ, έχει βρει δίχτυα 12 φορές στα 13 πρόσφατα παιχνίδια που ξεκίνησε βασικός στο «Emirates». Συνολικά έχει σκοράρει σε 18 περιπτώσεις στους 26 τελευταίους αγώνες που τον είχε στο αρχικό σχήμα ο Αρτέτα. Συνολικά έχει πετύχει τέσσερα περισσότερα τέρματα από τον Γκάμπριελ Ζεζούς, μολονότι έχει μικρότερο χρόνο συμμετοχής.

Ακόμα ένα στοιχείο που μαρτυρά πως η Άρσεναλ δικαίως κατέχει την πρώτη θέση και θεωρείται πλέον το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο είναι τα αποτελέσματα της στο… μίνι πρωτάθλημα των έξι «μεγάλων» της Premier League. Την περασμένη σεζόν οι «κανονιέρηδες» είχαν επτά ήττες σε 10 αναμετρήσεις με αντιπάλους που συγκαταλέγονται στο «big six». Φέτος έχουν πέντε νίκες σε έξι ματς, γνωρίζοντας μόνο μια ήττα, στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου με τη Γιουνάιτεντ. Πάντως, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι Λονδρέζοι δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα την Μάντσεστερ Σίτι και τα δύο παιχνίδια που θα δώσουν απέναντι στην ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα θα κρίνουν πάρα πολλά στην «μάχη» για την κατάκτηση του τίτλου.