O Στέφαν Μπάιτσετιτς έγινε ο δεύτερος νεότερος Ισπανός που σκοράρει ποτέ στην Premier League
i

O Στέφαν Μπάτζσετικ/ © UEFA Champions League via Twitter

O Στέφαν Μπάιτσετιτς έγινε ο δεύτερος νεότερος Ισπανός που σκοράρει ποτέ στην Premier League

Πάνος Μαλακτάρης • 13:19 - 27.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ο γεννημένος στο Βίγκο νεαρός αναμφίβολα θα θυμάται για χρόνια τη χθεσινή «boxing day» στο νησί, όπου μπήκε ως αλλαγή στο Villa Park και σκόραρε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Λίβερπουλ.

Γιός του Σρνταν Μπάιτσετιτς, του πρώην ποδοσφαιριστή του Ερυθρού Αστέρα και της Θέλτα, ο γεννημένος τον Οκτώβριο του 2004  μέσος έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στις ακαδημίες της ομάδας της Γαλικίας. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ενσωματώθηκε στους reds του Γιούργκεν Κλοπ και χτες έμελλε να πετύχει και το πρώτο του γκολ με τη νέα του ομάδα

Αποφεύγοντας την έξοδο του τερματοφύλακα και περνώντας τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Ταϊρόν Μινγκς, έγινε ο δεύτερος νεότερος Ισπανός στην ιστορία της premier league που καταφέρνει να σκοράρει, σε ηλικία 18 χρόνων και 65 ημερών. Ποιός είναι ο νεότερος; Ποιός άλλος από τον Σεσκ Φάμπρεγας, ένα ρεκόρ που κρατάει όταν είχε σκοράρει το 2004 σε ηλικία 17 χρόνων και 113 ημερών. 

Παράλληλα, έγινε και ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Λίβερπουλ, πιο κάτω μόνο από τον Μάικλ Όουεν (17 χρόνων και 317 ημερών) και τον Ραχίμ Στέρλινγκ (17 χρόνων και 113 ημερών). Άλλα ρεκόρ που κατέχει είναι αυτά του νεότερου μη Άγγλου παίχτη που έχει αγωνιστεί σε αγώνα της premier με τη Λίβερπουλ, στο 9-0 του Αυγούστου κόντρα στη Bournemouth (17 χρόνων, 10 μηνών και 5 ημερών), καθώς και αυτό του νεότερου που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της σε αγώνα champions league, στο 2-1 απέναντι στον Άγιαξ (17 χρόνων, 10 μηνών και 22 ημερών). 

Σε δηλώσεις του στην ισπανική Marca, ο πατέρας του ανέφερε: «Είμαι πάρα πολύ περήφανος, αλλά περισσότερο από τα ρεκόρ, είμαι χαρούμενος για το πώς έχει εξελιχτεί όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Το ότι πήγε στη Λίβερπουλ επίσης έχει να κάνει με την ανάπτυξή του ως άνθρωπος, με το να γίνει ανεξάρτητος και να μάθει μια νέα γλώσσα. Και σαφώς να γνωρίσει και ένα νέο στυλ ποδοσφαίρου, πολύ πιο δυναμικό». 

Ενώ συνέχισε: «Κανείς δε μπορούσε να προβλέψει το πόσο γρήγορα εξελίχτηκαν όλα. Από την προετοιμασία μέχρι που συνέχισε να προπονείται κανονικά με την πρώτη ομάδα. Το ντεμπούτο του ήταν ένα μικρό-αλλά μεγάλο-βήμα. Είναι αναρίθμητοι οι παίχτες που έχουν κάνει ντεμπούτο σε μια ομάδα και μετά δεν μπορούν να κατασταλάξουν. Στη Θέλτα ξεκίνησε παίζοντας στο κέντρο της άμυνας, ωστόσο στην Αγγλία αγωνίζεται στο κέντρο. Και είναι αλήθεια πως στην Αγγλία η θέση του αμυντικού μέσου είναι πολύ ιδιαίτερη. Ο Φαμπίνιο ας πούμε είναι ουσιαστικά ένας κεντρικός αμυντικός που αγωνίζεται στο κέντρο»

Έχοντας ήδη κάνει το ντεμπούτο του και με τους μικρούς της Ισπανίας το Σεπτέμβριο του 2021, όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να φορέσει και τη φανέλα της αντρικής ομάδας της «roja».  Kαι αναφορικά με το ερώτημα «Σερβία ή Ισπανία», ο μπαμπάς Μπάτζσετικ κατέληξε: «Ο Στέφαν έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ισπανία και έχει σαφώς μεγαλύτερη σύνδεση μαζί της παρά με τη Σερβία. Στο μέλλον ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να συμβεί, ωστόσο δεν είναι μια απόφαση που πήρε με βάση το συμφέρον του». 

Κρατάμε λοιπόν το όνομα του πιτσιρικά και αναμένουμε να τον δούμε σε νέες εμφανίσεις και περισσότερα επιτεύγματα, τόσο στο Άνφιλντ όσο και με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Ισπανίας