Ο «κέρβερος» Βλαχοδήμος απέδειξε γιατί είναι ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας (vids)

Οδυσσέας Βλαχοδήμος

i

©Intime

Ο «κέρβερος» Βλαχοδήμος απέδειξε γιατί είναι ο καλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας (vids)

Κώστας Τόπας 10:11 - 17.10.2023

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος γι' ακόμη ένα παιχνίδι έδειξε την κλάση του και δικαίως αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας,

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος του αγώνα της εθνικής μας ομάδας κόντρα στην Ολλανδία, παρά την ήττα με 1-0 στην «OPAP Arena».  Η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Φαν Ντάικ στις καθυστερήσεις έκρινε το ματς κι έκανε τους «οράνιε» το απόλυτο «αφεντικό» για τη δεύτερη θέση στον όμιλο.

Παρά την ήττα, ο 29χρονος κίπερ της Νότιγχαμ Φόρεστ γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους που γέμισαν το γήπεδο και δεν σταμάτησαν να τραγουδούν λεπτό το όνομά του. «Νιώθω περήφανος. Ήταν μία πολύ ωραία στιγμή και πιστεύω το να φωνάζει το όνομά σου ένα ολόκληρο γήπεδο σε ένα εθνικό ματς, είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στο Sportal.

Στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης ο Κουλιεράκης και ο Φαν Ντάικ αλληλοτραβήχτηκαν και ο Ερναντέθ έδωσε πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Βέγκχορστ, όμως ο  τον σταμάτησε εντυπωσιακά και κράτησε το μηδέν. Ο Έλληνας τερματοφύλακας έδειξε αρκετά διαβασμένος κι αυτό ίσως οφείλεται στη συμβουλή του Φάνη Κατεργιαννάκη. Όταν ο ρέφερι έδειξε άσπρη βούλα, ο προπονητής τερματοφυλάκων της εθνικής έτρεξε με κατεύθυνση πίσω από την εστία του Βλαχοδήμου με σκοπό να του πει που τα εκτελεί συνήθως ο επιθετικός των φιλοξενούμενων.

Όπως αποδείχθηκε, η συγκεκριμένη ενέργεια του παλαίμαχου τερματοφύλακα «έσωσε» την εθνική, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η αναμενόμενη αποθέωση από όλο το γήπεδο προς το πρόσωπο του Βλαχοδήμου. Ο πρώην πορτιέρε της Μπενφίκα τελείωσε την αναμέτρηση έχοντας πέντε αποκρούσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν μέσα στην περιοχή, μία απόκρουση σε πέναλτι και 74% ποσοστό σε ακρίβεια πάσας, έξι μακρινές μεταβιβάσεις και δύο ανακτήσεις της μπάλας. Γι' αυτό άλλωστε και χρίστηκε MVP μετά το τέλος του αγώνα.

Μετρ των πέναλτι

Το «στοπ» του Βλαχοδήμου στον Βέγκχορστ ήταν και η τρίτη απόκρουση του Έλληνα τερματοφύλακα σε πέναλτι για τη φάση των ομίλων των προκριματικών του Euro 2024. Είχαν προηγηθεί οι δύο εκτελέσεις του Εμπαπέ στο Παρίσι, όπου στις 19 Ιουνίου η Γαλλία επικράτησε 1-0 της «γαλανόλευκης» χάρη σε πέναλτι/γκολ του 25χρονου επιθετικού από την άσπρη βούλα, που πάντως «χρειάστηκε» να τη χτυπήσει δις!

Αρχικά, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος είπε «όχι» αλλά ο ρέφερι υπέδειξε επανάληψη επειδή ο Μαυροπάνος μπήκε νωρίτερα στην περιοχή και έτσι ο αστέρας της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ κατάφερε να βρει δίχτυα.

Οι μεγάλες επεμβάσεις κόντρα στους «οράνιε»

Οσον αφορά το ματς κόντρα στην Ολλανδία, όταν ο Ισπανός ρέφερι έδειξε την άσπρη βούλα λίγο πριν εκτελέσει το πέναλτι ο Φαν Ντάικ, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος είχε αποτρέψει οποιοδήποτε γκολ των «οράνιε» οι οποίοι μέχρι το 93' είχαν 1.62xGoals. 

Νωρίτερα, ο τερματοφύλακας της Νότιγχαμ ήταν ανίκητος και εκτός του πέναλτι είχε δύο σπουδαίες αποκρούσεις νικώντας και τις δύο τον Μπεργκβάιν. Στο 44' όταν ο Ολλανδός από πλάγια απείλησε, ενώ αυτή στο 47' ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή μετά το λάθος του Μαυροπάνου και την καλή κόντρα των «οράνιε».