Οι απίθανες ανατροπές της Λίβερπουλ και το πάθημα του Αντσελότι

Λίβερπουλ

i

©printscreen

Οι απίθανες ανατροπές της Λίβερπουλ και το πάθημα του Αντσελότι

Κώστας Τσιακλής 02:46 - 15.03.2023 / Ανανεώθηκε: 14:23 - 22.09.2023

Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη Ρεαλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και καλείται να κάνει άλλο ένα θάυμα, ανατρέποντας το 2-5 του πρώτου αγώνα.

Η Λίβερπουλ αντιμετωπίζει τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (15/03, 22:00) στη ρεβάνς της ήττας της με 2-5 στο «Άνφιλντ», για τη φάση των «16» του Champions League. Οι «κόκκινοι» ονειρεύονται ότι μπορούν να κάνουν άλλο ένα θαύμα και να είναι αυτοί που θα προκριθούν στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το sportal.gr θυμάται κάποιες θρυλικές ανατροπές που έκανε η Λίβερπουλ στο παρελθόν σε διπλούς, αλλά και σε μεμονωμένους αγώνες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 3-1 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Στις 08 Δεκεμβρίου του 2004 η Λίβερπουλ υποδέχθηκε στο «Άνφιλντ» τον Ολυμπιακό για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, σε ένα παιχνίδι που χρειαζόταν νίκη με δύο γκολ διαφορά για να προκριθεί στα νοκ -άουτ του Champions League.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 1-0 με το γκολ του Ριβάλντο στο 27’ και έκανε τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ. Η Λίβερπουλ μπήκε δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και ισοφάρισε στο 47’ με τον Σιναμά Πονγκόλ.

Με δέκα λεπτά να απομένουν στο ρολόι, η πρόκριση έμοιαζε με θαύμα για τη Λίβερπουλ. Εκείνη τη στιγμή ο Μέλορ σκοράρει με προβολή και δίνει ελπίδα στους φίλους των «κόκκινων». Στο 86’ ο αρχηγός, Στίβεν Τζέραρντ, πετυχαίνει ένα γκολ που μνημονεύεται μέχρι (και) σήμερα και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση.

ΜΙΛΑΝ 3-3 ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (2-3 πέναλτι)

Η ανατροπή κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν απλά το προμήνυμα για το τι θα ακολουθούσε. Η Λίβερπουλ πέρασε τα εμπόδια των Λεβερκούζεν, Γιουβέντους και Τσέλσι στα νοκ άουτ και έφτασε τον τελικό της Κωνσταντινούπολης.

Εκεί βρήκε μπροστά της τη Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι και των μεγάλων αστέρων όπως ήταν οι Καφού, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Σεβτσένκο και πολλοί άλλοι. Το ξεκίνημα ήταν εφιλατικό για τους Άγγλους, με τους Μαλντίνι (1’) και Ερνάν Κρέσπο (39’, 44’) να βρίσκουν δίχτυα και να βάζουν τη Μίλαν μπροστά στο σκορ με 3-0.

Η Λίβερπουλ δήλωσε ξανά παρών και έκανε ίσως τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, καθώς μέσα σε επτά λεπτά κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3. Ο Τζέραρντ σκόραρε με εξαιρετική κεφαλιά στο 54΄ και έδωσε το σύνθημα για την ανατροπή.

Δύο λεπτά μετά ο Σμίτσερ νίκησε τον Ντίντα με ωραίο σουτ και έκανε το 2-3. Λίγο αργότερα ο Τζέραρντ κέρδισε πέναλτι και την εκτέλεση ανέλαβε ο Τσάμπι Αλόνσο, ο οποίος αν και νικήθηκε από τον Ντίντα, πήρε το ριμπάουντ και έφερε τον τελικό στα ίσα.

Η Μίλαν δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες της και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και ακολούθως στα πέναλτι, εκεί όπου η Λίβερπουλ με πρωταγωνιστή τον Ντούντεκ, ολοκλήρωσε το θαύμα.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 4-3 ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Στην εποχή του Γιούργκεν Κλοπ υπάρχουν δύο ανατροπές που παραμένουν χαραγμένες στην ιστορία. Η πρώτη ήταν στα προημιτελικά του Europa League τη σεζόν 2015-2016 κόντρα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Στο πρώτο ματς στη Βεστφαλία, οι δύο ομάδες εξήλθαν ισόπαλες με σκορ 1-1 και άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς του Μέρσεϊσαϊντ. Η Ντόρτμουντ ξεκίνησε εντυπωσιακά και βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 2-0 πριν καν τη συμπλήρωση δέκα λεπτών.

Μπορεί ο Ντιβόκ Οριγκί να μείωσε σε 1-2 στο 48’, όμως ο Μάρκο Ρόις στο 57’ έδωσε ξανά προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του και φάνηκε να «κλειδώνει» την πρόκριση. Η Λίβερπουλ όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη.

Ο Φελίπε Κουτίνιο με σουτ εκτός περιοχής μείωσε σε 2-3 στο 66’ και ο Μαμαντού Σακό με κεφαλιά έκανε το 3-3 στο 77’. Ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Ντέγιαν Λόβρεν, ο οποίος επίσης με κεφαλιά σημείωσε το 4-3 και έστειλε τους «κόκκινους» στα ημιτελικά.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 4-0 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η μεγαλύτερη ανατροπή με τον Γερμανό τεχνικό ήταν φυσικά αυτή κόντρα στη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League την περίοδο 2018-2019. Οι «μπλαουγκράνα» με δύο γκολ του Μέσι και ένα του Σουάρεζ (κόντρα στην πρώην ομάδα του) επικράτησαν με 3-0 στο «Κάμπ Νου» και είχαν ένα τεράστιο προβάδισμα ενοψεί της ρεβάνς στο «Άνφιλντ».

Για τη Λίβερπουλ θα απουσίαζαν οι Μοχάμεντ Σαλάχ και Ρομπέρτο Φιρμίνο, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο το έργο της. Ωστόσο, ο Ντιβόκ Οριγκί πήρε το «όπλο» του και «άνοιξε» νωρίς το σκορ, δίνοντας ελπίδα στους φίλους των «ρεντς».

Στο ημίχρονο ο Άντι Ρόμπερτσον γίνεται αναγκαστική αλλαγή και ο Τζίνι Βαινάλντουμ περνά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολλανδός μέσος πετυχαίνει δύο γκολ στο 54ο και 56’ και φέρνει το ζευγάρι στα ίσα. Στο 79’ με το «Άνφιλντ» να έχει ήδη πάρει φωτιά, ο Αλεξάντερ Άρνολντ εκτελεί το κόρνερ που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην ιστορία και ο Ντίβοκ Ορίγκι κάνει το 4-0, ολοκληρώνοντας τη σπουδαία ανατροπή.

Τελικά η Λίβερπουλ κατέκτησε και το τρόπαιο αφού επικράτησε με 2-0 της Τότεναμ στον τελικό.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 3-0 ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ

Λίβερπουλ και Γκλάντμπαχ συγκρούονται στον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την περίοδο 1977-1978, λίγους μήνες μετά τη συνάντηση τους στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης όπου η Λίβερπουλ επικράτησε με 3-1.

Στο πρώτο παιχνίδι η γερμανική ομάδα πήρε τη νίκη με 2-1 και πήγαινε στο Λίβερπουλ με προβάδισμα πρόκρισης. Τότε όμως μίλησε ξανά ο «νόμος» της Λίβερπουλ και του Άνφιλντ. Οι «κόκκινοι» θριάμβευσαν με 3-0 με τα γκολ των Ρέι Κένεντι (6’), Κένι Νταγκλίς (35’) και Τζίμι Κέις (56’) κι έκλεισαν θέση στον τελικό με την Κλάμπ Μπριζ. Εν τέλει νίκησαν με 1-0 τη Βελγική ομάδα και κατέκτησαν το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Μετά από όλα αυτά πως μπορεί κάποιος να ξεγράψει τη Λίβερπουλ και πως να το κάνει άλλωστε ο Κάρλο Αντσελότι μετά το στραπάτσο του 2005; Ο Ιταλός τεχνικός κρατά χαμηλούς τόνους και θα αποδειχθεί σύντομα αν το πάθημα έγινε μάθημα.