«Green Monsters»: Οι ακροδεξιοί οπαδοί της Φερεντσβάρος που θα βρει στο δρόμο του ο Ολυμπιακός

Οι οπαδοί της Φερεντσβάρος

«Green Monsters»: Οι ακροδεξιοί οπαδοί της Φερεντσβάρος που θα βρει στο δρόμο του ο Ολυμπιακός

Sportal newsroom 21:21 - 18.12.2023

Οι οπαδοί της επόμενης αντιπάλου του Ολυμπιακού για τα playoffs του Conference League, Φερεντσβάρος, είναι γνωστοί για τις ακροδεξιές τους πεποιθήσεις που συχνά πυκνά κάνουν την εμφάνισή τους και στο πέταλο των φανατικών κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Η κλήρωση για τα playoffs του Conference League έφερε τον Ολυμπιακό αντιμέτωπο με την Ουγγρική Φερεντσβάρος. Η μόνιμη πρωταθλήτρια Ουγγαρίας με ιστορικό παρελθόν, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση αναγέννησης έχοντας καταφέρει να κερδίσει τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις ενώ και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει κάνει κάποιες αξιόλογες πορείες. 

Η Φερεντσβάρος διαθέτει και ένα πολύ ισχυρό οπαδικό κίνημα, που δημιουργεί μία καυτή ατμόσφαιρα στο γήπεδο της, Groupama Arena, με κορεό και καπνογόνα. Οι «Green Monsters» όπως είναι γνωστοί, ανήκουν στα ιδεολογικά ρεύματα της ακροδεξιάς, αν και ίδιοι θέλουν να αφήνουν τις πολιτικές τους αντιλήψεις εκτός γηπέδου. Βέβαια, ουκ ολίγες φορές έχουν εκφραστεί με πράξεις συνειδητά υπέρ φασιστικών αντιλήψεων. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν χαιρετήσει ναζιστικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.

Τα «πράσινα τέρατα» είναι από τους πιο φανατικούς οπαδούς της Ευρώπης. H UEFA αρκετές φορές έχει επιβάλει πρόστιμα και κυρώσεις στην ουγγρική ομάδα λόγω της συμπεριφοράς των οπαδών της. Σε κάθε εκτός έδρας παιχνίδι της Φερεντσβάρος η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την πιθανότητα επεισοδίων. Σε ένα από τα πιο γνωστά περιστατικά που έχουν γίνει, οπαδοί της Φερεντσβάρος είχαν μαχαιρώσει 4 οπαδούς της Μίλγουολ σε ένα ματς για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τη σεζόν 2004/05.

Η φιλία με Παναθηναϊκό και τους υπόλοιπους «πράσινους»

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Φερεντσβάρος έχουν φιλία με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και της Ραπίντ Βιέννης. Γενικότερα, υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ οπαδών κι άλλων ευρωπαϊκών ομάδων όπου φορούν πράσινα και χαρακτηρίζονται μεταξύ τους ως «Green Brothers».

Τα ματς με τον Ολυμπιακό

Για τις ημερομηνίες των αγώνων του Ολυμπιακού απέναντι στη Φερεντσβάρος, αρχικά οι «ερυθρόλευκοι» θα υποδεχτούν τους Ούγγρους στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ μία εβδομάδα αργότερα (22/2) είναι προγραμματισμένη η ρεβάνς. Υπενθυμίζεται ότι απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα γήπεδα ως μέτρο αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα ισχύει μέχρι ρις 12 Φεβρουαρίου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν αυτό το μέτρο παραταθεί. 

Σε περίπτωση που δώσει η Κυβέρνηση το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή του αγώνα με φιλάθλους, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι θα πρόκειται για ένα ματς υψηλής επικινδυνότητας ειδικά εάν υπάρξουν οπαδοί και των δύο ομάδων στα δύο παιχνίδια.