O «ερυθρόλευκος» Δεκέμβρης των ευρωπαϊκών βραδιών του Ολυμπιακού

Ολυμπιακός- Άρσεναλ Μήτρογλου

O «ερυθρόλευκος» Δεκέμβρης των ευρωπαϊκών βραδιών του Ολυμπιακού

Γιάννης Λιβανός • 10:28 - 14.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:41 - 14.12.2023

Ο Ολυμπιακός δίνει σήμερα το βράδυ στις 22:00 το πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό παιχνίδι με την Μπάτσκα Τόπολα, ματς στο οποίο θέλει νίκη ή τουλάχιστον ισοπαλία για να ελπίζει σε συνέχεια στο Europa Conference League. «Οι ερυθρόλευκοι» έχουν καλή παράδοση τον Δεκέμβριο και το Sportal σας παρουσιάζει τις σπουδαίες βραδιές του Ολυμπιακού στις διοργανώσεις της UEFA, που έλαβαν χώρα μήνα Δεκέμβριο.

Τελικός μπορεί να χαρακτηριστεί το παιχνίδι κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα την ερχόμενη Πέμπτη, μιά και αυτό το ματς θα κρίνει αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει ή όχι στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το νέο έτος. 

Οιωνός νίκης για τους «ερυθρόλευκους» είναι η καλή παράδοση που έχουν στα ματς που παίζουν τον Δεκέμβριο, αφού σε 12 αναμετρήσεις μετρούν έντεκα νίκες και μία ισοπαλία. 

Ο Ολυμπιακός  ακόμη και χωρίς φιλάθλους  θα ψάξει μία μεγάλη νίκη κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα, προκείμενου να συνεχίσει στο  Conference League και να «ξεθυμάνει» κάπως την ντροπιαστική ήττα του από την Φράιμπουργκ  (5-0) στη Γερμανία. Ενόψει λοιπόν του κρίσιμου παιχνίδιου της Πέμπτης, το Sportal.gr σας παρουσιάζει τις σπουδαίες ευρωπαϊκές βραδιές κατά τον μήνα Δεκέμβριο, που βάφτηκαν ερυθρόλευκες.

Γιουβέντους- Ολυμπιακός 1-2, (07/12/1999)

Ο Ολυμπιακός του Αλμπέρτο Μπιγκόν  πετυχαίνει μία από τις σημαντικότερες νίκες της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Πιο συγκεκριμένα  οι Πειραιώτες επικράτησαν της Γιουβέντους με 2-1 στο Παλέρμο (όχι στο Τορίνο) για τον 3ο γύρο του Κυπέλου UEFA (νυν Europa League). 

Ο Ολυμπιακός όμως δεν θα καταφέρει να προκριθεί καθώς στο πρώτο παιχνίδι, στο ΟΑΚΑ, είχε ηττηθεί με 3-1. Η νίκη που πέτυχαν οι Πειραιώτες επί ιταλικού εδάφους ήταν η πρώτη νίκη ελληνικής ομάδας από το 1979 όταν ο Άρης νίκησε την Περούτζια με 3-0.

Παρότι η «Γηραιά Κυρία» άνοιξε το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό με τον μετέπειτα ερυθρόλευκο Κοβάσεβιτς, στη συνέχεια οι Πειραιώτες αντέδρασαν. Με δύο γκολ του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς στο 38’ (σουτ) και το 84’ (πέναλτι το οποίο κέρδισε ο ίδιος από τον Μοντέρο) η ομάδα του Αλμπέρτο Μπιγκόν θα πετύχει μια σπουδαία ανατροπή επί της «Γιούβε».

Ολυμπιακος- Ρεάλ Μαδρίτης 2-1 (06/12/2005)

Μια νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League, έστω και βαθμολογικά αδιάφορη, δεν θα μπορούσε παρά να είναι σημαντική για τους «ερυθρόλευκους».

Η «βασίλισσα» μάλιστα είχε προηγηθεί χάρη στον Σέρχιο Ράμος, που σκόραρε για πρώτη φορά στο Champions League. Ο 19χρονος τότε αμυντικός είχε ανοίξει το σκορ στο 7' με δυνατή κεφαλιά για την ομάδα του, που είχε ταξιδέψει με αρκετούς αναπληρωματικούς στην Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι δύο ομάδες κατευθύνθηκαν προς τα αποδυτήρια με το σκόρ 0-1 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία μάλιστα είχε και δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Στο δεύτερο μέρος οι ερυθρόλευκοι» του Σόλιντ βγήκαν με σκοπό να γυρίσουν το παιχνίδι, πράγμα που ξεκίνησε να υλοποιείται στο 50', όταν η« βολίδα» στην κίνηση του Ερόλ Μπουλούτ «τρύπησε» τα δίχτυα του Ντιέγκο Λόπεθ. 

Έπειτα από σπουδαία κίνηση του Τουρέ από τα δεξιά, ο Ιβοριανός έδωσε γκολ «πάρε-βάλε» στον Ριβάλντο, ο οποίος με κοντινό σούτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της «βασίλισσας»  στο 87'.

Ολυμπιακός- Βέρντερ Βρέμης 3-0 (11/12/2007)

Σε εκείνο το ιστορικό παιχνίδι η  μεγάλη αναμονή των 9 χρόνων χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση λάμβανε τέλος για τον Ολυμπιακό. Με τον πιο πειστικό τρόπο και σε ένα κατάμεστο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός πήρε πανάξια νίκη απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης με 3-0. Ο καταπληκτίκός Άκης Στολτίδης στο ίσως καλύτερο παιχνίδι της καριέρας του σκοράροντας δύο φορές, αποτέλεσε το Α και το Ω στη νίκη των ερυθρόλευκων. 

Ο Ολυμπιακός υπήρξε και τυχερός στο εν λόγω ματς , μιά και οι Γερμανοί είχαν πολλές ευκαρίες για γκολ. Εξαιρετικός επίσης και  ο Κοβάσεβιτς που βρήκε ξανά δίχτυα απέναντι στη Βέρντερ Βρέμης και ο Νικοπολίδης που κράτησε το μηδέν σε δύσκολες φάσεις. Εκείνη τη χρονιά οι Πειραιώτες τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους, πίσω από τη Ρεάλ, με 11 πόντους και ως εκ τούτου προκρίθηκαν στους 16 καλύτερους του Champions League.

Ολυμπιακός-Χέρτα Βερολίνου 4-0 (18/12/2008)

Μία ελληνική ομάδα μπορεί να βάλει τέσσερα γκολ σε ένα ημίχρονο, σε ευρωπαϊκό αγώνα... Ο Ολυμπιακός! Εκείνη την χρονιά «οι ερυθρόλευκοι» το έκαναν δύο φορές, μία κόντρα στην Μπενφίκα στο πρώτο ημίχρονο (τελικό 5-1) και άλλη μία απέναντι στη Χέρτα Βερολίνου, όταν και τα τέσσερα γκολ μπήκαν στο καταιγιστικό δεύτερο ημίχρονο. 

Οι «ερυθρόλευκοι» σκόρπισαν τους φιλόδοξους Βερολινέζους, που πραγματοποιούσαν εκείνη τη σεζόν εξαιρετική πορεία στο γερμανικό πρωτάθλημα (ήταν στην τρίτη θέση), πέτυχαν τη δεύτερη νίκη τους στο 2ο όμιλο και εξασφάλισαν την πρόκριση στις 32 καλύτερες ομάδες του Κυπέλλου UEFA, τερματίζοντας στην 3η θέση του γκρουπ. Πρωτοστάτες της μεγάλης νίκης οι Ντουντού, Γκαλέτι, Λέτο, Τοροσίδης και Ντιόγκο.

Ο Ντουντού ανοίγει το σκορ στο 54' με καρφωτή κεφαλιά, ο Γκαλέτι κάνει το 2-0 με πέναλτι στο 68', ο Τοροσίδης ανεβάζει το δείκτη του σκορ σε 3-0 στο 86' και τρία λεπτά αργότερα ο Ντιόγο διαμορφώνει το τελικό 4-0! Με τη συγκεκριμένη νίκη Ο Ολυμπιακός περνάει στην επόμενη φάση του τότε UEFA Cup όπου η Σεντ Ετιέν του κόβει τον δρόμο.

Ολυμπιακός- Άρσεναλ 1-0 (09/12/2009)

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Δεκεμβρίου 2009 όταν ο Ολυμπιακός υποχρέωσε την Άρσεναλ να φύγει με κατεβασμένο το… κεφάλι από το γήπεδο Καραϊσκάκη.  Με τη νίκη αυτή οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν, τότε, στους «16» του Champions League.

Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των «ερυθρολεύκων» δεν άφησε να περάσει ούτε… κουνούπι και αφού στο πρώτο μέρος ο Ολυμπιακός κράτησε το 0 πίσω ψάχτηκε και στην επίθεση μήπως βρεί ευκαιρία να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Ο εκπληκτικός Λουτσιάνο Γκαλέτι σε εκείνο το μάτς, σε αρκετές περιπτώσεις υποχρέωσε τους αμυντικούς της αγγλικής ομάδας ν’ αναλωθούν σε ρολό… θεατή. 

Μόλις οι δύο ομάδες βγήκαν απ΄ τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο, και με την Άρσεναλ «κοιμώμενη», ο Λεονάρντο εκμεταλλέυτηκε την ολιγωρία στα μετόπισθεν της Αγγλικής ομάδας και σαν κεραυνός έτρεξε στον κενό χώρο και με ιδανικό τελείωμα έγραψε το 1-0, σκορ που παρέμεινε μέχρι το τέλος του αγώνα.

Να σημειώσουμε δε, πως ο Ολυμπιακός με αυτό το αποτέλεσμα πήρε την πρόκριση για τους 16 του Champions League, όπου αντιμετώπισε την Μπορντώ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να προχωρήσει κι άλλο στον θεσμό.

Oλυμπιακός- Άρσεναλ 3-1 (06/12/2011)

«Άγγλος» στο ραντεβού του με την Άρσεναλ ο Ολυμπιακός. Δύο χρόνια μετά την τελευταία τους συνάντηση, οι ερυθρόλευκοι συνάντησαν και πάλι «τους κανονιέρηδες» στο κατάμεστο Καραϊσκάκης, σ'  ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας για την μετέπειτα τους παρουσία στο Champions League

Ωστόσο, παρά την επιβλητική του εμφάνιση και τη δίκαιη νίκη επί της Άρσεναλ (3-1), ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στους "16" του Champions League. Κι αυτό γιατί τα μαντάτα από τη Γερμανία δεν ήταν ευχάριστα, με την Μαρσέιγ να κάνει την ανατροπή από 0-2 σε 3-2 εναντίον της Ντόρντμουντ, εξασφαλίζοντας έτσι την πρόκριση.

Οι "ερυθρόλευκοι" με τους εννέα βαθμούς που συγκέντρωσαν τερμάτισαν στην 3η θέση και έτσι έπαιξαν στο Europa League, αντιμετωπίζοντας τη Ρουμπίν Καζάν. Στα του παιχνιδιού, τα γκολ του Ολυμπιακού πέτυχαν οι Τζεμπούρ (16') και Φουστέρ (22') στο πρώτο ημίχρονο κι ο Μοδέστο στο 88' κι ενώ προηγουμένως ο Μπεναγιούν είχε μειώσει σε 2-1 στην έναρξη της επανάληψης.

Ολυμπιακός- Άρσεναλ 2-1 (04/12/2012)

Θύμα και πάλι η Άρσεναλ. Έναν χρόνο μετά ο Ολυμπιακός «πλήγωσε» ξανά την Αγγλική ομάδα που είχε ταξιδέψει με τις «ρεζέρβες» . Πραγματοποιώντας σούπερ εμφάνιση στο δεύτερο μέρος, ο Ολυμπιακός έκανε την ανατροπή παίρνοντας την τρίτη διαδοχική νίκη κόντρα στους Άγγλους. 

Οι ποδοσφαιριστές του Λεονάρντο Ζαρντίμ είχαν πολύ καλή απόδοση στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, έχασαν ευκαιρίες και ήταν το "αφεντικό" στο πρώτο μέρος, όμως δέχτηκαν ένα γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα, από τον Ροζίτσκι. Στο δεύτερο μέρος ο προπονητής του Ολυμπιακού, Ζαρντίμ, έκανε στοχευμένες αλλαγές περνώντας στον αγωνιστικό χώρο τον Φουστέρ αντί του Φέισα και τον Μήτρογλου αντί του Αμπντούν, κάνοντας πιο επιθετικη την ομάδα του. 

 Ο Γιάννης Μανιάτης στο 64' με κοντινή προβολή έφερε το ματς στα ίσια και ο Μήτρογλου εννιά λεπτά αργότερα στην πρώτη του επαφή με την μπάλα πέτυχε ένα πανέμορφο τέρμα φέρνοντας τούμπα το ματς. Το άδικο για μία ακόμη χρονιά για τον Ολυμπιακό ήταν πως παρότι «μάζεψε» 9 βαθμούς δεν κατάφερε να προκριθεί στη φάση των 16 του Champions League και αντί αυτού συνέχισε στο Europa League, με αντίπαλο τη Λεβάντε.

Ολυμπιακός- Άντερλεχτ  3-1 (10/12/2013)

Ο Ολυμπιακός άλλη μία χρονιά συνέχισε Ευρώπη και τον Φλεβάρη. Σ΄ ένα συναρπαστικό παιχνίδι με μπόλικες συγκινήσεις «οι ερυθρόλευκοι» κατόρθωσαν να πάρουν μία μεγάλη νίκη απέναντι στην Άντερλεχτ στο γήπεδο του. 

Τρια γκολ, τρία πέναλτι (τα δύο χαμένα) σ' ένα παιχνίδι που οι Βέλγοι τελείωσαν το ματς με 8 παίκτες.  Ο Χαβιέρ Σαβιόλα άνοιξε το σκορ με ωραίο διαγώνιο σουτ στο 33', η απάντηση ωστόσο των Βέλγων ήταν άμεση με γκολ του Κιλέσταν στο 39'. Στο 58' πάλι ο Σαβιόλα έδωσε τη λύση με ωραίο βον πλανέ νικώντας τόσο την άμυνα των Βέλγων όσο και τον Προτό που είχαν σαστίσει έπειτα από το σουτ του Φουστέρ. 

Ο Ολυμπιακός μπορεί να«είδε τον χάρο» με τα μάτια του ωστόσο στην τρίτη ευκαιρία που του δόθηκε από τα έντεκα βήματα κατόρθωσε να κάνει το 3-1. Εκτελεστής ο Τσόρι Ντομίνγκεζ αυτή τη φορά μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των Σαβιόλα και Βάις. Ο «Μέγας Αλέξανδρος» του Ολυμπιακού έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του φοβερού Προτό στις καθυστερήσεις, λυτρώνοντας τους ερυθρόλευκους και δίωχνοντας την γκίνια που τους συνόδευε καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ολυμπιακός-Μάλμε 4-2 (09/12/2014)

Σ' ένα χορταστικό ματς ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τη νίκη. Εντούτοις συνέχισε στο Europa League. όπου αντιμετώπισε την Ντνίπρο, φιναλίστ εκείνης της χρονιάς. Στα του παιχνιδιού με τους Σουηδούς, ο αγώνας είχε πολλές συγκινήσεις και διακυμάνσεις στο σκορ. Ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ με τον μαχητή Φουστέρ να ματώνει κυριολεκτικά στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Όλσεν.

 Οι Σουηδοί πολύ γρήγορα με τον Κρούν στο 59' βρήκαν απάντηση κάνοντας το 1-1. Ο Τσόρι Ντομίνγκεζ στη συνέχεια ανέλαβε δράση, καταθέτοντας διαπιστευτήρια μεγάλου παίκτη με την γκολάρα που έβαλε για να γράψει το 2-1. Η Μάλμε δεν το έβαλε κάτω και με τον Ρόζενμπεργκ έκανε το 2-2 στο 87'

 Κι εκεί που ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα λήξει ισόπαλο, ο Κώστας Μήτρογλου είχε αντίθετη άποψη «σπρωχνοντας» από πολύ κοντά  την μπαλα στα δίχτυα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το ωραίο τελείωμα του Αφελάι, που ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-2, με το ρολόι να γράφει συμπληρωμένα 90 λεπτά.

Ολυμπιακός Μίλαν 3-1 (13/12/2018)

Ομάδα όνειρο που έγραψε ραψωδία. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνη η αλησμόνητη βραδιά των ερυθρολεύκων. Ένας τρομερός Ολυμπιακός, ένας Ολυμπιακός βγαλμένος από τα πιο τρελά όνειρα των οπαδών του, διέλυσε τη Μίλαν στο Φάληρο και πήρε μια ιστορική πρόκριση! Σισέ (60'), Γκιλιέρμε (69') και Φορτούνης (81' πεν.) τα γκολ της νίκης (3-1) που έκαναν την Ευρώπη να παραμιλάει!

Ένας ασύλληπτος Ολυμπιακός κατάφερε να επικρατήσει με 3-1 σε μία βραδιά παράκρουσης , που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην μνήμη των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων. Μιλάμε για ένα έπος, μία ραψωδία που προσυπέγραψε ο Κώστας Φορτούνης με την έυστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 81' και τον κόσμο των Πειραιωτών να παραληρεί. 

Ο Ολυμπιακός δεν λύγισε ούτε οταν ο Ζαπάτα θέλησε να του «σπάσει τον τσαμπουκά» και κατάφερε με τον Σισέ αρχικά και στη συνέχεια με τον Γκιγιέρμε  και με αρκετή δόση τύχης να φέρει τούμπα το ματς και να προκαλέσει εκσταση στους οπαδούς του, σε μία βραδιά- ορόσημο της σύγχρονης ιστορίας του Ολυμπιακού.

Ολυμπιακός- Ερυθρός Αστέρας 1-0 (11/12/2019)

Τέσσερα χρόνια πριν ο Ολυμπιακός πήρε σπουδαία πρόκριση απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, σ΄ενα παιχνίδι που είχε 27 τελικές! Οι ερυθρόλευκοι σφυροκοπούσαν ανελέητα τους Σέρβους μέχρι να φτάσουν στη δίκαιη και παναξια πρόκριση στους 32' του Europa League.

Το ήθελε, το άξιζε, πάλεψε από το πρώτο λεπτό και τελικά δικαιώθηκε. Χρειάστηκε να περάσουν 87 λεπτά προσπάθειας, πάθους, αγωνίας για να βρει ο Ολυμπιακός το "χρυσό" γκολ, αλλά το βρήκε από τα έντεκα βήματα, με την πολύ δυνατή εκτέλεση του Ελ Αραμπί.

Απόλυτα κυρίαρχος στο ματς ο Ολυμπιακός, πολιόρκησε την ομάδα του Βλάνταν Μιλόγεβιτς που προσπάθησε να«κλέψει» το ματς, ενώ έχασε και πέναλτι στο 42’, αλλά το 1-0 ήρθε απόλυτα δίκαια για να στείλει την ομάδα του Μαρτίνς στους “32” του Europa. Ένας ακόμη τελικός και μια ακόμη μεγάλη πρόκριση ντύθηκε στα ερυθρόλευκα του Πειραιά μέσα σε αποθέωση.

Bonus: Κροάσια Ζάγκρεμπ- Ολυμπιακός 1-1 (09/12/1998)

Το συγκεκριμένο παιχνίδι αν και δεν ήταν νικηφόρο για τους ερυθρόλευκους, οδήγησε σε μία ιστορική, τη σημαντικότερη ίσως στην ιστορία του Ολυμπιακού πρόκριση. Στο γεμάτο χιόνι γήπεδο ο Γέλιτσιτς είχε ανοίξει το σκορ στο «Μάξιμιρ» στο 35' αλλά ο Στέλιος Γιαννακόπουλος με κεφαλιά ψαράκι έκανε το 1-1... λιώνοντας τους πάγους του Ζάγκρεμπ και στέλνοντας στους... επτά ουρανούς τους ερυθρόλευκους. 

Η Kυβέρνηση «κλείνει» το Καραϊσκάκη με την Μπάτσκα και για τουλάχιστον τρεις μήνες
EUROPA LEAGUE

12:51 - 11.12.2023

Η Kυβέρνηση «κλείνει» το Καραϊσκάκη με την Μπάτσκα και για τουλάχιστον τρεις μήνες

Ο Ολυμπιακός μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) θα έχει ξανά φιλάθλους στο «Καραϊσκάκης» μετά από τέσσερις περίπου μήνες όσον αφορά τις υποχρεώσεις στην Ελλάδα. Υπό περιπτώσεις θα μπορεί να του έχει στις ευρωπαϊκές «μάχες» αν καταφέρει να συνεχίσει στην Ευρώπη.

Οι παίκτες του Μπάγεβιτς λοιπόν στο παγωμένο Ζάγκρεμπ πήραν μια ισοπαλία (1-1) που τoυς έστειλε στους «8» του Champions League γράφοντας έτσι την πιο ένδοξη σελίδα της ομάδας στο θεσμό της κούπας με «τα μεγάλα αυτιά».

🔴Sportal Euroleague Show με Βιλερμπάν - Παναθηναϊκός και τις μάχες του Big 4 στην Ευρώπη

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο!