Ο Ολυμπιακός έδωσε την ευκαιρία στους πρόσφυγες να χαμογελάσουν παίζοντας ποδόσφαιρο

Ο Ολυμπιακός έδωσε την ευκαιρία στους πρόσφυγες να χαμογελάσουν παίζοντας ποδόσφαιρο

Τζιοβάνι Ζάκαρη 22:00 - 29.05.2023 / Ανανεώθηκε: 22:01 - 29.05.2023

Στις προπονητικό κέντρο του Ρέντη ο Ολυμπιακός φιλοξένησε 40 παιδιά που αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους και τους έδωσε τη δυνατότητα να χαρούν παίζοντας ποδόσφαιρο, παρέα με παίκτες από τις ακαδημίες.

Την ευκαιρία να παίξουν ποδόσφαιρο έδωσε ο Ολυμπιακός σε παιδιά που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον. Η ομάδα του Πειραιά φιλοξένησε στις προπονητικές εγκαταστάσεις του Ρέντη 40 ασυνόδευτους ανήλικους από το Αφγανιστάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάμπια, το Μπαγκλαντές, τη Γουϊνέα, τη Λιβερία, τη Σομαλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, την Αϊτή, το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Με φόντο το τουρνουά «Youth Football Tournament» που διοργάνωσε η ΠΑΕ παρέα με την Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι συγκεκριμένοι έφηβοι βρέθηκαν στο χορτάρι και αγωνίστηκαν μεταξύ τους, υπό την επίβλεψη των συνοδών τους που στόχο έχουν να λάβουν τον ρόλο του γονέα σε μία ξένη χώρα. Τα παιδιά έτρεξαν, έπαιξαν, μόχθησαν, όμως στο τέλος της ημέρας αυτό που έμεινε είναι το χαμόγελο.

Στο γήπεδο βρισκόταν αρκετός κόσμος για να στηρίξει αυτή την κίνηση, η οποία προέκυψε από μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους Νίκο Γαβαλά, διευθυντή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ηρακλή Μοσκώφ και Ειδικό Γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Μεταξύ άλλων, ο δεύτερος μίλησε στο Sportal για αυτή την προσπάθεια και τόνισε: 

Για την ιδέα:

«Εμείς έχουμε την ευθύνη προστασίας χιλιάδων παιδιών που έχουν έρθει στην Ελλάδα μόνα τους, ασυνόδευτα και είναι πρόσφυγες. Όπως αντιλαμβάνεστε, πέρα από το να έχουμε μία ασφάλεια για αυτά τα παιδιά, να είναι στεγασμένα και τα λοιπά, θέλουμε να τους δώσουμε μία δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνία και νομίζω ότι ο αθλητισμός είναι το καλύτερο εργαλείο για αυτό και πόσο μάλλον από το ποδόσφαιρο και πόσο μάλλον από τον Ολυμπιακό που είναι και η ομάδα που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους και τους εμπνέει και ειδικά τα παιδιά. Βλέπετε το μάτι τους… γυαλίζει, είναι χαρούμενα όλα τα παιδιά και ονειρευόντουσαν αυτή τη μέρα και είναι το καλύτερο δώρο που μπορούσαμε να τους δώσουμε γιατί εμείς κάνουμε πολλά για αυτά τα παιδιά. Είναι όταν δίνεις ένα δώρο και είναι αυτό που ήθελε και θα του μείνει για πάντα».

Όταν το έμαθαν τα παιδιά, πώς αντέδρασαν;

«Νομίζω, πέρα από το γεγονός ότι τα ίδια προσπαθούν να αθληθούν, παίζουν σε αλάνες και προσπαθούν να μπουν σε σωματεία, κάτι το οποίο πρέπει να τους βοηθήσουμε, από τη στιγμή που τους μίλησες για τον Ολυμπιακό και το προπονητικό κέντρο αλλά και την άψογη διοργάνωση, ήταν σαν να δώσεις σε έναν οδηγό ένα σούπερ αμάξι της φόρμουλα. Κάπως έτσι το πήραν και εκείνα, να ζήσουν ένα όνειρο. Αυτά τα παιδιά έχουν υποστεί στερήσεις, ξεριζωμό από το σπίτι τους, από την οικογένεια τους. Σήμερα είμαι σίγουρος ότι έχουν ένα τεράστιο χαμόγελο και το βράδυ πριν κοιμηθούν θα λένε ‘πω πω τι έζησα’ και θα το λένε τους φίλους τους. Σε όποιον μιλάνε και νομίζω ότι κάποια από τα αυτά τα παιδιά θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό περισσότερο, κάτι που είναι και ένας στόχος μας, να τους δουν και εδώ οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, οι προπονητές και να τους βοηθήσουν».

Πώς προέκυψε η επαφή με τον Ολυμπιακό;

«Στη Γραμματεία έχουμε μία πολύ δυνατή ομάδα που ασχολείται με την ένταξη των παιδιών και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, κυρίως από καλλιτεχνικά δρώμενα και κάποια αθλητικά. Εγώ γνώρισα τον Νίκο τον Γαβαλά και όπως έρχονται οι ιδέες στη συζήτηση, τελικά φτάσαμε σε αυτή τη σκέψη γιατί ο Ολυμπιακός έχει τόσο άρτια οργάνωση που μετά ήταν σχετικά εύκολο. Βέβαια ήθελε πολύ οργάνωση και εμείς συντονιστήκαμε πολύ με τις δομές, όπου και μένουν τα παιδιά».

Υπάρχουν παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν τον αθλητισμό επαγγελματικά;

«Ορισμένα παιδιά από την Ασία και την Αφρική είναι ταλαντούχα παιδιά και το έχω ακούσει από αρκετούς. Μερικά είναι και σε σωματεία αλλά προσπαθούν να βγάλουν δελτίο, το οποίο πρέπει να το δουλέψουμε γιατί υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές από τη FIFA. Με τη βοήθεια της ΕΠΟ θα το δουλέψουμε και θα το λύσουμε. Είναι κρίμα να μην αφήνουμε τα παιδιά να πιστέψουν στο όνειρο και να γίνουν ποδοσφαιριστές στο μέλλον».

Θα γίνουν παρόμοιες κινήσεις στο μέλλον;

«Ο ίδιος ο Ολυμπιακός έχει πάρει την πρωτοβουλία και μας έχει καλέσει στην επόμενη σεζόν να πάμε να δούμε κάποιους αγώνες στο Καραϊσκάκη και πιστεύω ότι και αυτό με την άθληση των παιδιών θα συνεχιστεί. Θα κάνουμε ότι μπορούμε γιατί είναι ένα μεγάλο δώρο που μας δίνεται»