Τα 10 πιο επεισοδιακά ντέρμπι «αιωνίων»: Από το ξύλινο φέρετρο μέχρι τον ξυλοδαρμό του Ευθυμιάδη (vids)
i

Μάκης Ευθυμιάδης/©Intime

Τα 10 πιο επεισοδιακά ντέρμπι «αιωνίων»: Από το ξύλινο φέρετρο μέχρι τον ξυλοδαρμό του Ευθυμιάδη (vids)

Κώστας Τόπας 16:52 - 25.02.2023 / Ανανεώθηκε: 16:52 - 25.02.2023

Το Sportal, παρουσιάζει τα δέκα πιο επεισοδιακά ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που είχαν φωνές, ένταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τρομερά επεισόδια, ανεξαρτήτου έδρας...

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου (25/02, 20:30) τον Παναθηναϊκό, με τις δύο ομάδες να κυνηγούν αποκλειστικά τους τρεις βαθμούς σε ένα ντέρμπι που αποκτά χαρακτήρα τελικού για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος και σε ένα ματς που ευχή όλων είναι να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Ειδικά από τη στιγμή που στη σύγχρονη εποχή συνηθίσαμε – καλώς ή κακώς – να υπάρχουν μονάχα οπαδοί των γηπεδούχων στο γήπεδο και λείπει το χρώμα σε τέτοια ντέρμπι.

Το Sportal, παρουσιάζει «μάχες» Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που είχαν φωνές, ένταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και τρομερά επεισόδια, ανεξαρτήτου έδρας...

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 8-2 (01/06/1930): Το ξύλινο φέρετρο

Ο Παναθηναϊκός στις 1 Ιουνίου του 1930 υποδέχθηκε τον Ολυμπιακό σε ένα ντέρμπι το οποίο σημαδεύτηκε από αρκετά επεισόδια. Μάλιστα, το εν λόγω παιχνίδι διεξήχθη παρουσίας οπαδών και των δύο ομάδων, με εκείνους των Πειραιωτών να κάνουν την εμφάνισή τους στο γήπεδο, έχοντας ένα ξύλινο φέρετρο. Ο λόγος; Η πεποίθησή τους ότι στο τέλος, η ομάδα τους θα κατακτήσει τη νίκη. Ωστόσο, οι «πράσινοι» ήταν εκείνοι οι οποίοι πήραν τη νίκη και μάλιστα με το εμφατικό σκορ 8-2. Μετά το τέλος της αναμέτρησης, το φέρετρο των οπαδών του Ολυμπιακού διαλύθηκε και η συνέχεια των επεισοδίων έλαβε χώρα έξω από τη Λεωφόρο.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 1-0 (18/07/1957): Τα τρία επεισοδιακά ντέρμπι σε μία σεζόν

Τρεις περιπετειώδεις και επεισοδιακοί αγώνες μπαράζ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού χρειάστηκαν για να αναδείξουν πρωταθλητή Ελλάδας το 1957. Αρχικά στις 12 Ιουλίου, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του Ολυμπιακού και ισοβάθμησε μαζί του στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Ελλάδας. Επειτα στον αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στη Νέα Φιλαδέλφεια, τρεις ημέρες αργότερα, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες, δίχως σκορ. Από την αρχή έως το τέλος του αγώνα οι αντίπαλοι ήλθαν πολλές φορές στα χέρια, ενώ ο Ελβετός διαιτητής Ντινστ έχασε από την αρχή τον έλεγχο του παιχνιδιού. Στο τέταρτο λεπτό του ματς, ο Αγγελόπουλος του Παναθηναϊκού γρονθοκόπησε τον Μουστακλή του Ολυμπιακού και ο αγώνας διακόπηκε επί 14 λεπτά. Στον τελευταίο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, πάλι στη Νέα Φιλαδέλφεια, σημειώθηκαν ξανά σοβαρά επεισόδια, ωστόσο ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 τον Παναθηναϊκό και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για το 1957. Βέβαια, η αναμέτρηση είχε άδοξο τέλος, διότι στο 88' ο διαιτητής δέχθηκε ομαδική επίθεση των παικτών του Παναθηναϊκού επειδή δεν έδωσε φάουλ υπέρ της ομάδας τους. Τελικά, οι ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν την κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 (17/06/1964): Όταν οι οπαδοί συμμάχησαν εναντίον των ομάδων τους

Στις 17 Ιουνίου του 1964 Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έδωσαν μάχη στη κατάμεστη Λεωφόρο για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος. Σε μια εποχή που επιτρεπόταν η παρουσία φιλάθλων και των δύο ομάδων. Ο νικητής θα έπαιζε τελικό με την ΑΕΚ, η οποία ήδη περίμενε εκεί, έχοντας επικρατήσει του Πιερικού με 3-1. Την αναμέτρηση των «αιωνίων» σημάδεψε μία περίεργη κίνηση των οπαδών. Συγκεκριμένα λίγο πριν το φινάλε, οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού «συμμάχησαν» σε βάρος των ποδοσφαιριστών των ομάδων τους και αποφάσισαν να εισβάλλουν στο γήπεδο. Το αποτέλεσμα; Να βάλουν φωτιές, να σπάσουν καθίσματα, να καταστρέψουν τον αγωνιστικό χώρο, ενώ κάποιες αναφορές κάνουν λόγο για προσπάθεια να κάψουν ακόμη και τους ποδοσφαιριστές. Η διοργανώτρια Αρχή αποφάσισε να υπάρξει οριστική διακοπή, να μην υπάρξει δεύτερο ματς και έτσι ο τίτλος πήγε στην Ένωση χωρίς τελικό.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 2-0 (11/03/1973): Διακοπή και στα χαρτιά οι «ερυθρόλευκοι»

Εκείνη τη χρονιά, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκός στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» κι επικράτησε 3-2 σ' ένα ματς που έμεινε στην ιστορία ως ένα από το πιο επεισοδιακά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο λόγος είναι ότι στο 18' οι παίκτες του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή του τέρματος στην κεφαλιά του Τριαντάφυλλου. Μετά από αυτό ακολούθησαν επεισόδια και προσωρινή διακοπή του αγώνα, ενώ αργότερα ο παίκτης του Ολυμπιακού, Παπαδημητρίου χτύπησε τον Τριαντάφυλλο. Ο ρέφερι της αναμέτρησης απέβαλε και τους δύο ποδοσφαιριστές. Λίγο πριν το φινάλε, ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι, ο διαιτητής έδειξε «παίζεται» και το παιχνίδι… σταμάτησε. Οι παίκτες άρχισαν το «κυνηγητό» μεταξύ τους, ωστόσο κάποιοι πιο ψύχραιμοι πρόλαβαν τα χειρότερα. Λίγο πριν, ο διαιτητής Λάτσιος απέβαλε και τον Αθανασόπουλο του Παναθηναϊκού. Ο τελευταίος, όμως, αρνήθηκε να φύγει απ' το γήπεδο, ο Δομάζος πήρε την ομάδα κι έφυγε από τον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα ο ρέφερι να διακόψει το ματς και ο Παναθηναϊκός να μηδενιστεί. 

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1 (06/05/1984): 80 συλλήψεις οπαδών

Ηταν 6 Μαΐου όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 του Παναθηναϊκού για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, όμως η εικόνα του ντέρμπι αμαυρώθηκε από τα επεισόδια, πριν, κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και μετά. Ενας οπαδός τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε 80 συλλήψεις εκ των οποίων οι 11 κρατήθηκαν και παραπέμφθηκαν. 

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-4 (25/02/1990): Ενα ντέρμπι δύο ωρών

Στις 25 Φεβρουαρίου του 1990 ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μία σπουδαία αλλά και επεισοδιακή νίκη επί του Ολυμπιακού, επικρατώντας με 4-3, σε ένα ντέρμπι που διήρκησε δύο ώρες, διότι είχε διακοπεί τέσσερις φορές λόγω επεισοδίων. Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Αργύρης Σαλιαρέλης χτύπησε καμεραμάν της ΕΡΤ, ο Νικοπολίδης στον ντεμπούτο του στην μεγάλη κατηγορία τραυματίστηκε από κομμάτια τσιμέντο που του έριξαν από την εξέδρα, ο Παχατουρίδης επιτέθηκε στον επόπτη Καμινάρη, ενώ ένας οπαδός κυνήγησε με άγριες διαθέσεις Γερμανάκο κι επόπτη. 

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (24/03/2002): Ο ξυλοδαρμός του διαιτητή Ευθυμιάδη

Μια από τις πιο έντονες σελίδες στην ιστορία των ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν αυτό στις 24 Μαρτίου του 2002, όταν έγινε η επίθεση στον διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη. Η ιστορία έχει ως εξής. Ο ρέφερι καταλόγισε πέναλτι του Κωνσταντίνου στον Βενετίδη, που το εκτέλεσε εύστοχα ο Τζόρτζεβιτς στο 89ο λεπτό, για να διαμορφώσει από τα έντεκα βήματα το τελικό 1-1. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν έντονα μετά το τέλος της αναμέτρησης για τις διαιτητικές αποφάσεις θεωρώντας πως ο Ευθυμιάδης ευνόησε τους «ερυθρόλευκους». Κατά του διαιτητή επιτέθηκε λεκτικά ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ, Αγγελος Φιλιππίδης, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια επιθέσεις εναντίον του από ανθρώπους και οπαδούς του Παναθηναϊκού που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ρέφερι να αποχωρήσει αιμόφυρτος από το γήπεδο.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-0 (11/05/2003): Το επεισοδιακό ματς της Ριζούπολης

Στις 11 Μαΐου του 2003 διαδραματίστηκε το ντέρμπι μεταξύ των δύο «αιωνίων» στη Ριζούπουλη, το οποίο είχε σηκώσει τη μεγαλύτερη συζήτηση από όλα, στη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Επρόκειτο για ένα παιχνίδι που θα έκρινε ουσιαστικά τον τίτλο του πρωταθλητή. Από τη μία, ο Παναθηναϊκός ήθελε νίκη, ισοπαλία ή ακόμη και ήττα μέχρι ένα γκολ διαφορά και από την άλλη ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν θρίαμβο. Το κλίμα ήταν τεταμένο από νωρίς. Επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων είχαν ξεκινήσει από νωρίς στο κέντρο της Αθήνας. Το πούλμαν του «τριφυλλιού» πέρασε μέσα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να ρίχνουν πέτρες, χωρίς ωστόσο να τραυματίζεται κάποιος παίκτης. Στις εξέδρες του γηπέδου υπήρχαν και 2.500 φίλοι του Παναθηναϊκού και υπήρχε φόβος για επεισόδια. Από την άλλη, ορισμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού είχαν τρυπήσει ένα μέρος της φυσούνας, με αποτέλεσμα να βγουν με καθυστέρηση για ζέσταμα και με τη βοήθεια της Αστυνομίας οι «πράσινοι» Τελικά, και παρά τις ενστάσεις από πλευράς φιλοξενούμενων, το ματς ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, με τον Ολυμπιακό να κατακτάει τη νίκη με 3-0.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1 (18/03/2012): Το ντέρμπι που δεν τελείωσε ποτέ

Ενα ντέρμπι το οποίο ξεκίνησε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες μπήκαν με καθυστέρηση μιας ώρας, λόγω της διακοπής που είχε προηγηθεί από τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και οι δύο ομάδες να είναι κατά κάποιο τρόπο «παγωμένες» και να προσπαθούν να βρουν στα πρώτα λεπτά του την αγωνιστική τους ταυτότητα. Ακόμα και σε αυτό το διάστημα όμως ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει δίχτυα στο 51' χάρη στο γκολ του Αμπντούν. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να πιέσει, για την ισοφάριση, ωστόσο ο διαιτητής αποφάσισε στο 82' να το διακόψει λόγω των επεισοδίων όπως αναφέραμε και στην αρχή.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-1 (21/11/2015): Ενα ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ

Πρόκειται για το ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ. Μια φωτοβολίδα που έπεσε στο πόδι του παίκτη του Ολυμπιακού, Φινμπόγκασον κατά τη διάρκεια του ζεστάματος, ανάγκασε τον διαιτητή Παππά να διακόψει οριστικά το παιχνίδι. Στη συνέχεια ακολούθησε η εισβολή οπαδών του Παναθηναϊκού και συγκρούσεις με τους αστυνομικούς.