Σανμαρτεάν στο Sportal: «Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει εκεί που του αρμόζει» (vid)
i

Λουτσιάν Σανμαρτεάν/ ©Intime

Σανμαρτεάν στο Sportal: «Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει εκεί που του αρμόζει» (vid)

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:15 - 25.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:42 - 25.02.2023

Ο αγαπημένος Λουτσιάν των οπαδών του Παναθηναϊκού μίλησε στο Sportal για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και έδωσε τη συμβουλή του στους «πράσινους».

Στις 5 Αυγούστου του 2003, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Βίλεμ στο «Απόστολος Νικολαΐδης» σε φιλικό προετοιμασίας. Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη στις εξέδρες, με τους οπαδούς να ξεσπούν κατά διοίκησης και παικτών για το χαμένο πρωτάθλημα στο ντέρμπι της ντροπής στη Ριζούπολη, στις 11 Μαΐου του ίδιου έτους.

Η οργή ξεχείλιζε, μέχρι που ο νεοφερμένος Λουτσιάν Σανμαρτεάν, για τον οποίο επικρατούσε δυσπιστία, πήρε τη μπάλα και με ένα τρομερό «κρέμασμα», πέτυχε το μοναδικό γκολ του παιχνιδιού. Ο κόσμος εντυπωσιάστηκε, η πίεση αποσυμπιέστηκε και οι θεατές ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο.

Έκτοτε, ο Σανμαρτεάν παραμένει στο μυαλό των φίλων του «τριφυλλιού» ως ένα ανεκπλήρωτο απωθημένο. Ένας εξαιρετικά ταλαντούχος επιτελικός μέσος, που εξαιτίας των τραυματισμών και της ψυχοσύνθεσης του, δεν παρουσίασε παρά ελάχιστα ψήγματα του ταλέντου του.

Ο αγαπημένος Λουτσιάν των οπαδών του Παναθηναϊκού, συνεργαζόμενος τώρα με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ρουμανίας, μίλησε στο Sportal για το επικείμενο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων. Ο Λουτσιάν θυμήθηκε τις δικές του αναμνήσεις και έδωσε τις συμβουλές του στους... τωρινούς διαδόχους του.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σανμαρτεάν στο Sportal:

Λουτσιάν, έχεις γνώμη για τον φετινό Παναθηναϊκό; Τον έχεις παρακολουθήσει;

«Δεν έχω δει πολλά φέτινα παιχνίδια του Παναθηναϊκού. Έχω ακούσει ότι είναι πρώτος στο πρωτάθλημα και τον έχω δει σε δύο-τρεις περιπτώσεις. Είναι φανταστικό που η ομάδα επιστρέφει εκεί που του αρμόζει, στην κορυφή. Πραγματικά, εύχομαι ολόψυχα ο Παναθηναϊκός να στεφθεί πρωταθλητής».

Έχεις ακούσει ή μάθει κάτι για την ομάδα; Γιατί πια ο ποδοσφαιρικός κόσμος είναι μικρός και η επικοινωνία είναι εύκολη.

«Το αξίζει ο σύλλογος και οι οπαδοί του να πανηγυρίσουν ξανά. Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός πέρασε δύσκολες καταστάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα ανακτά τη δυναμική του και έχει ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αλλιώς ο Μπερνάρ δεν θα ερχόταν στην Αθήνα, για παράδειγμα».

Με τον Κρίστι Γκάνεα, που είστε συμπατριώτες, έχεις μιλήσει;

«Έχω μιλήσει με τον Γκάνεα μία φορά, όταν βρεθήκαμε κατά τύχη στο αεροδρόμιο. Συζητήσαμε για τον Παναθηναϊκό και πόσο χαρούμενος είναι που ανήκει στην ομάδα. Χαίρομαι για αυτόν, επειδή είναι εξαιρετικός άνθρωπος και καλός ποδοσφαιριστής. Είναι σημαντική ευκαιρία για τον ίδιο, παίζει σε υψηλό επίπεδο και πιστεύω πως θα την αξιοποιήσει. Θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό».

Από τη δική σου εμπειρία στον Παναθηναϊκό, τι θυμάσαι από τις αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό;

«Το Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός είναι ξεχωριστά παιχνίδια. Δεν μοιάζουν με κανένα άλλο στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα για τους παίκτες, ειδικά για τους σπουδαιότερους. Είναι μία αναμέτρηση με συναισθηματικό αντίκτυπο, επηρεάζει τον κόσμο και το αποτέλεσμα της θα συζητηθεί στην Ευρώπη. Πουθενά δεν περνάει απαρατήρητο».

Πως ήταν η προετοιμασία πριν από τα ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων; Τα συναισθήματα ενός παίκτη;

«Οι μέρες πριν από το ντέρμπι έχουν μεγάλη ένταση. Ξεχειλίζουν από ενέργεια, θα το έλεγα πιο σωστά. Νιώθεις την πίεση στην ομάδα και από τον κόσμο. Όλοι ζουν και αναπνέουν για το ντέρμπι. Βγαίνεις από το σπίτι και οι οπαδοί σου ζητάνε τη νίκη. Αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι της προετοιμασίας για το ντέρμπι».

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση σου από την περίοδο που αγωνίστηκες στο Παναθηναϊκό;

«Για μένα η πιο μεγάλη εμπειρία με τον Παναθηναϊκό ήταν το παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σε αυτά τα ματς αντιλήφθηκα πλήρως για πόσο μεγάλη ομάδα αγωνιζόμουν. Το Champions League, η ποιότητα των αντιπάλων, όλη η ατμόσφαιρα, είναι κάτι το ξεχωριστό για κάθε ποδοσφαιριστή. Έβλεπα ματς από την τηλεόραση, αλλά δεν φανταζόμουν πόδο πιο δύσκολο είναι να παίζεις. Μακάρι ο Παναθηναϊκός να ξαναγίνει σύντομα κομμάτι αυτής της διοργάνωσης».

Τι θα συμβούλευες τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού; Ποια λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά;

«Έχω μόνο μία συμβουλή να δώσω για το ντέρμπι. Τέτοια παιχνίδια προκαλούν έντονα συναισθήματα και σε παρασύρουν. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πρέπει να τα διαχειριστούν και να παίξουν με το μυαλό και όχι με την καρδιά. Γιατί το μυαλό δίνει νίκες. Εύχομαι ο Παναθηναϊκός να νικήσει και να στεφθεί πρωταθλητής».