Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τις μεταγραφές στην Ελλάδα: Η ΕΠΟ κάνει νέα αλλαγή στην διορία!

Μαρσέλο-Χάμες

i

©Intime

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τις μεταγραφές στην Ελλάδα: Η ΕΠΟ κάνει νέα αλλαγή στην διορία!

Ευγενία Κουντούρη 16:05 - 24.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:04 - 24.02.2023

Η ΕΠΟ, σύμφωνα με πληροφορίες του Sportal, αποφασίζει νέα παράταση για τις μεταγραφές των ομάδων της Super League κι αλλάζει τα δεδομένα. Πώς επηρεάζονται οι ομάδες και τι είχε γίνει πέρυσι.

Νέο dead line για τις μεταγραφές στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα η ΕΠΟ. Η αρμόδια αρχή σύμφωνα με πληροφορίες του Sportal έχει ήδη αποφασίσει την παράταση της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου και το μόνο που απομένει για να ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία είναι η επικύρωση της απόφαση από την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας.

Η ΕΠΟ αποφάσισε πέρυσι να αλλάξει την τελική ημερομηνία για της ομάδες του Ελληνικού πρωταθλήματος, οι οποίες ακολουθούσαν τον γενικό κανόνα που ισχύει για τις μεταγραφές από την ΟΥΕΦΑ. Ο κανόνας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αναφέρει πως οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις μεταγραφές τους (με εξαίρεση την απόκτηση ελεύθερου παίκτη) μέχρι και την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, 31 Αυγούστου.

Για τις καλοκαιρινές μεταγραφές της σεζόν 2022-23 η ΕΠΟ έδωσε παράταση στις ομάδες ώστε να ολοκληρώσουν τις μεταγραφές τους στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ για την απόκτηση ελεύθερων παικτών η τελική ημερομηνία ήταν 28 Σεπτεμβρίου, αντί για 15 που ίσχυε μέχρι και τη σεζόν 2021-22.

Αυτή η προθεσμία θα πάρει επιπλέον μία εβδομάδα παράταση για τις μεταγραφές της περιόδου 2023-24, με τις ομάδες να έχουν στην διάθεση τους έξτρα χρόνο επτά ημερών ο οποίος δεν θα αφορά μόνο τους ελεύθερους παίκτες, αλλά και παίκτες που θα μπορούν να προέρχονται από κάποια άλλη ελληνική ομάδα.

Η περσινή απόφαση και οι επιπτώσεις της

Τον περασμένο Μάιο η ΕΠΟ αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα που ίσχυε για πολλά χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με το οποίο οι ομάδες είχαν δικαίωμα μεταγραφής παίκτη από άλλη ομάδα είτε ως αγορά, είτε με την μορφή δανεισμού, μέχρι και τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου.

Οι ομάδες της Super League προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα αυτή ημερομηνία, κυρίως αναζητώντας παίκτες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ως δανεικούς.

Η ΑΕΚ απέκτησε τον Τομ Φαν Βέερτ από τον Βόλο, μια μεταγραφή που ολοκληρώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2022.

Ο Λεβαδειακός είχε πάρει δανεικό τον Τόρο από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Βόλος είχε αποκτήσει δανεικό από την Χάντερσφιλντ τον Άντονι Νόκερτ.

Η μεγάλη διαφορά στην παράταση της μεταγραφικής περιόδου των μεταγραφών για τις ομάδες της Super League ήταν και η παράταση που δόθηκε στην απόκτηση ελεύθερων ποδοσφαιριστών. Αυτή την αλλαγή προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο βαθμό οι ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. 

Τρανταχτό παράδειγμα ο Ολυμπιακός που στις 15 Σεπτεμβρίου παρουσίασε Μαρσέλο και Χάμες μαζί στο Καραϊσκάκη, δύο από τις μεγαλύτερες μεταγραφές της σεζόν. 

Πόσο επηρεάζει τον προγραμματισμό των ελληνικών ομάδων

Είναι δεδομένο πως η ανακοίνωση της παράτασης της μεταγραφικής περιόδου στην Ελλάδα θα φέρει αλλαγή και στον προγραμματισμό των ομάδων, αφού το νέο περιθώριο που αναμένεται να δώσει η ΕΠΟ μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για αυτές. Κι αυτό γιατί θα έχουν ξεκινήσει στην πλειοψηφία τους τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη και οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά θα είναι σε θέση, έχοντας παίξει 2-3 αγωνιστικές, να κάνουν ένα επιπλέον ξεκαθάρισμα του ρόστερ, είτε δίνοντας δανεικούς κάποιους παίκτες, είτε αφήνοντας τους ελεύθερους. 

ΕΠΟ: «Μας απάντησε θετικά η Αυστραλία για τον τελικό, συζητήσεις και με την Κρίσταλ Πάλας»

ΕΠΟ: «Μας απάντησε θετικά η Αυστραλία για τον τελικό, συζητήσεις και με την Κρίσταλ Πάλας»

Η ΕΠΟ ενημέρωσε ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αυστραλίας απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet.

Με το dead line των μεταγραφών να πηγαίνει αργότερα από τον μέσο όρο που επικρατεί στην Ευρώπη, οι Ελληνικές ομάδες θα έχουν μία επιπλέον εβδομάδα για να βρουν «ευκαιρίες» της τελευταίας στιγμής και να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές με την μορφή δανεισμού.

Το γεγονός επίσης πως η παράταση αφορά και τους ελεύθερους παίκτες, δίνει μια επιπλέον ευκαιρία στις ομάδες να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές που ενδεχομένως να μην είχαν ως πρώτη τους επιλογή το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά που δεν κατάφεραν να κλείσουν κάποια συμφωνία για να συνεχίσουν την καριέρα τους αλλού. Αυτό αφορά κυρίως τις ελληνικές ομάδες που δεν συγκαταλέγονται στους Big 5 και οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν σημαντικά με την εκπνοή της προθεσμίας των μεταγραφών, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως θα υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να βρουν ομάδα νωρίτερα.

Τι ισχύει για την ΟΥΕΦΑ και τι σημαίνει

Στην ΟΥΕΦΑ οι μεταγραφές ολοκληρώνονται, εδώ και πολλά χρόνια, στις 31 Αυγούστου. Αυτό δεν επηρεάζει τις ομάδες όσον αφορά τις «εσωτερικές» μεταγραφές, δηλαδή τις μεταγραφές που γίνονται μέσα στο ίδιο πρωτάθλημα, αλλά και τους ελεύθερους παίκτες. Δεν μπορεί όμως να γίνει μεταγραφή από άλλο πρωτάθλημα, δηλαδή να έρθει ποδοσφαιριστής από την αγγλική λίγκα στη χώρα μας, ως μεταγραφή. Κοινώς στις διεθνείς μεταγραφές, οι περιορισμοί συνεχίζουν να ισχύουν βάσει των κανόνων που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία.