Πότε είχαν βρεθεί ξανά δύο ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά σε Κύπελλο Ευρώπης (vids)

Κάρμο - Ζίβκοβιτς

i

©Intime

Πότε είχαν βρεθεί ξανά δύο ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά σε Κύπελλο Ευρώπης (vids)

Κώστας Τόπας 13:07 - 15.03.2024 / Ανανεώθηκε: 13:07 - 15.03.2024

Για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια, η Ελλάδα έχει δύο εκπροσώπους σε προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι επικές προκρίσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Europa Conference League, διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες της Ελλάδας για κατάληψη της 15ης θέσης της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Σε ένα συγκλονιστικό ματς, ο Ολυμπιακός έφερε τα πάνω-κάτω κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και πήρε ονειρική πρόκριση για τους «8» του Conference League! Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ ήταν εξίσου συγκλονιστικός στη ρεβάνς της Τούμπας κι έδωσε συνέχεια στην ευρωπαϊκή του πορεία! Η ομάδα του Λουτσέσκου επικράτησε με 5-1 της Ντίναμο στη ρεβάνς και πήρε τη μεγάλη πρόκριση για τα προημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια η χώρα μας θα έχει δύο εκπροσώπους στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Conference League. Αυτό είχε συμβεί ξανά άλλες δύο φορές. Το 1984-85 και 1998-99. Την πρώτη περίπτωση οι Παναθηναϊκός και Λάρισα είχαν καταφέρει να βρίσκονται σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Κύπελλο Κυπελλούχων αντίστοιχα.

Οι «πράσινοι» είχαν βγάλει εκτός κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίνφιλντ και στους «8» τέθηκαν αντιμέτωποι με την Γκέτεμποργκ. Στο ματς στη Σουηδία επικράτησαν με 1-0 και στη ρεβάνς αναδείχθηκαν ισόπαλοι, 2-2. Ενα αποτέλεσμα που τους οδήγησε στα ημιτελικά. Εκεί όμως, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τη Λίβερπουλ του Γιάτσεκ Γκμοχ κι αποκλείστηκε με δύο ήττες, 4-0 εκτός έδρας και 1-0 στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η Λάρισα, βρέθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έχοντας αποκλείσει τη Σιόφοκ και τη Σερβέτ. Η Ντιναμό Μόσχας ήταν η επόμενη ομάδα των «βυσσινί» .Στην εντός έδρας αναμέτρηση, οι Λαρισαίοι έμειναν στο 0-0, με τους Ρώσους στον επαναληπτικό να επικρατούν με 1-0, χάρη σε ένα μακρινό σουτ που έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και έπειτα στο έδαφος, ελάχιστα εκατοστά μέσα από τη γραμμή. Ο διαιτητής έδειξε σέντρα και έτσι, το εισιτήριο για την επόμενη φάση, κατέληξε στα χέρια της Ντιναμό.

Το 1998-99, η Ελλάδα είχε ξανά δύο εκπροσώπους στην Ευρώπη και συγκεκριμένα τους Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του Champions League, με τη Γιουβέντους να βρίσκεται στο μονοπάτι τους. Στο πρώτο ματς στο Τορίνο, ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 2-1 και στη ρεβάνς με το 1-1, οι «μπιανκονέρι» ήταν εκείνοι που πήραν την πρόκριση.

Τι πρέπει να κάνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για να ανέβει η Ελλάδα στο ranking της UEFA και τι σημαίνει η 17η θέση
CONFERENCE LEAGUE

11:59 - 15.03.2024

Τι πρέπει να κάνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για να ανέβει η Ελλάδα στο ranking της UEFA και τι σημαίνει η 17η θέση

Οι επικές προκρίσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Europa Conference League, διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες της Ελλάδας για κατάληψη της 15ης θέσης της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Τι πρέπει να κάνουν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για να ανέβει η Ελλάδα στο ranking της UEFA και τι σημαίνει η 17η θέση, όπου και βρίσκεται σήμερα η χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο Πανιώνιος έφτασε μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων εκείνη τη σεζόν, που αποτέλεσε και την τελευταία για τον θεσμό, πριν από την κατάργησή του από την UEFA. Αφού ξεπέρασε τις Χάκα και Απόλλωνα Λεμεσού, ο Πανιώνιος τέθηκε αντιμέτωπος με τη Λάτσιο του Ματίας Αλμέιδα, που μετέπειτα κατέκτησε το τρόπαιο. Οι «κυανέρυθροι» γνώρισαν δύο ήττες από τους «λατσιάλι», με 4-0 (εντός) και 3-0 (εκτός) κι έτσι αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.