Τα ιστορικά ρεκόρ που «έσπασαν» Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη (vids)

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός

i

©Intime

Τα ιστορικά ρεκόρ που «έσπασαν» Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ στην Ευρώπη (vids)

Κώστας Τόπας 09:30 - 15.03.2024

Μετά τις δύο ιστορικές προκρίσεις στα προημιτελικά του Conference League, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έσπασαν κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη.

Οι επικές προκρίσεις του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στα προημιτελικά του Europa Conference League, διατήρησαν ζωντανές τις ελπίδες της Ελλάδας για κατάληψη της 15ης θέσης της ειδικής βαθμολογίας της UEFA. Σε ένα συγκλονιστικό ματς, ο Ολυμπιακός έφερε τα πάνω-κάτω κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ και πήρε ονειρική πρόκριση για τους «8» του Conference League!

Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ ήταν εξίσου συγκλονιστικός στη ρεβάνς της Τούμπας κι έδωσε συνέχεια στην ευρωπαϊκή του πορεία! Η ομάδα του Λουτσέσκου επικράτησε με 5-1 της Ντίναμο στη ρεβάνς και πήρε τη μεγάλη πρόκριση για τα προημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μετά τις δύο αυτές ιστορικές προκρίσεις, οι ελληνικές ομάδες έσπασαν κάθε ρεκόρ στην Ευρώπη. Οπως αποτυπώνεται από το soccerbase.gr για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ιστορία του, ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε έχοντας ανατρέψει ήττα του με διαφορά 2+ γκολ στο πρώτο παιχνίδι. Αυτή ήταν η 90η νίκη του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, φτάνοντας και τα 200 γκολ ως γηπεδούχος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, σε 117 αγώνες (παθητικό στα 122).

Οσον αφορά τον Ολυμπιακό, η ομάδα του Μεντιλίμπαρ για πρώτη φορά στην ιστορία της πέτυχε τρία γκολ στο πρώτο ημίχρονο ενός εκτός έδρας αγώνα του για τα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ για τρίτη φορά στην ιστορία του έξι γκολ σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι, αλλά για πρώτη φορά εκτός έδρας. Επιπλέον, οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν έχοντας χάσει το πρώτο παιχνίδι στην έδρα του με τρία γκολ! Ποτέ ως τώρα ελληνική ομάδα δεν είχε περάσει, έχοντας χάσει στην έδρα της με δύο ή περισσότερα γκολ στο πρώτο ματς!

Αξιοσημείωτο όλων είναι το γεγονός ότι για πέμπτη φορά στην ιστορία του ο Ολυμπιακός νίκησε σε ευρωπαϊκό παιχνίδι με πέντε γκολ διαφορά, δεύτερη εκτός έδρας (5-0 τη Σλάβια Μοζίρ, 5-0 τη Νόρντζιελαντ, δύο φορές τη Μπέσα Καβάγιε 6-1 και 5-0 και τώρα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ 6-1).

Τα ρεκόρ των Ζίβκοβιτς και Ελ Κααμπί

Οσον αφορά σε ατομικό επίπεδο, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς είναι πλέον ο ξένος παίκτης με τα περισσότερα γκολ για τον ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, αφού έφτασε τα 12 και άφησε δεύτερο το Ρόμπερτ Μακ στα 11. Συνολικά είναι τρίτος πίσω από τον Αθανασιάδη (20) και το Σαλπιγγίδη (14).

Ενώ για τον Ελ Κααμπί, ο επιθετικός του Ολυμπιακού έγινε ο δεύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που πετυχαίνει 10 γκολ σε μια ευρωπαϊκή σεζόν. Χρειάστηκε 14 παιχνίδια, ενώ το 1970-71 ο Αντώνης Αντωνιάδης τα πέτυχε σε 9 ματς.