Από τη μοναξιά της κορυφής στην απομόνωση της τέταρτης θέσης: Έτσι έχασε βαθμούς ο Ολυμπιακός

Κώστας Φορτούνης

i

©Intime

Από τη μοναξιά της κορυφής στην απομόνωση της τέταρτης θέσης: Έτσι έχασε βαθμούς ο Ολυμπιακός

Τζιοβάνι Ζάκαρη 15:00 - 05.01.2024 / Ανανεώθηκε: 15:00 - 05.01.2024

Λίγους μήνες πριν ο Ολυμπιακός απολάμβανε την μοναξιά της κορυφής, με τις νίκες να διαδέχονται η μία την άλλη. Εντούτοις, ο Γενάρης του 2024 βρήκε την ομάδα του Πειραιά στην τέταρτη θέση και μάλιστα πολύ πίσω στη μάχη της πρωτιάς.

O Ολυμπιακός τερμάτισε την περασμένη σεζόν στην τρίτη θέση της Stoiximan Super League, όταν με γκολ του Σαμασέκου επικράτησε του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα, για την τελευταία αγωνιστική των playoffs. Μετά το τέλος της αναμέτρησης εκείνης ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν πήρε μπρος, με τους Πειραιώτες να θέλουν να αφήσουν πίσω την κακή χρονιά τους. Για μεγάλο διάστημα τα κατάφεραν και απολάμβαναν την κορυφή του πρωταθλήματος, όμως φτάνοντας στον Γενάρη του 2024 αυτά αποτελούν μία ανάμνηση, όχι και τόσο μακρινή.

Πως όμως έφτασε ο σύλλογος του Πειραιά από θήραμα να γίνει κυνηγός; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι και την όγδοη αγωνιστική όλα πήγαιναν ρολόι για την ομάδα του Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Είχε τεσσάρες κόντρα σε Άρη, Κηφισιά, Ατρόμητο και Λαμία, είχε ένα άνετο πέρασμα από τα Γιάννενα κόντρα στον ΠΑΣ και παράλληλα σε ένα ντέρμπι που δεν ήταν καλή, αυτό εναντίον της ΑΕΚ, κατάφερε να μη χάσει. Κάπως έτσι ήταν άνετος στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Το σημείο καμπής ήρθε την 8η αγωνιστική! Ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε στο γήπεδό του τον Παναθηναϊκό θέλοντας είτε την ισοπαλία που θα τον διατηρούσε στο +2, είτε τη νίκη που θα τον πήγαινε στο +5 και θα του έδινε ψυχολογία εν όψει συνέχειας. Αντ' αυτού το τριφύλλι πήρε το ματς στα χαρτιά με 0-3 και οι «ερυθρόλευκοι» τιμωρήθηκαν με -1. Η περιβόητη «κροτίδα του Χουάνκαρ» ήταν εκείνη που έφερε τους Πειραιώτες στη δεύτερη θέση της Stoiximan Super League και που έφερε την αρχή της κατηφόρας.

Αν, λοιπόν, τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι αιωνίων αποσυντόνισαν μία την ομάδα, τότε ο ΠΑΟΚ το έκανε επί 10. Σε ένα ματς το οποίο ο Ολυμπιακός παρουσίασε κάκιστη εικόνα, ηττήθηκε τελικά με 4-2 από τον «Δικέφαλο του Βορρά». Ακόμα και τα δύο γκολ που πέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήρθαν φερειπείν στο 1-0 ή στο 2-0, αλλά όταν το σκορ ήταν ήδη 4-0.

Ένα ακόμα χαμένο τρίποντο ήρθε στο παιχνίδι εναντίον του Βόλου, στο οποίο οι δύο ομάδες έμειναν ισόπαλες. Από την πλευρά των Πειραιωτών, βέβαια,  υπήρξαν έντονα παράπονα προς τον διαιτητή Παπαπέτρου, θεωρώντας πως εκείνος έκρινε το αποτέλεσμα. Η γκρίνια αφορούσε πέναλτι του Μωραΐτη αλλά και το ακυρωθέν γκολ του Μασούρα, με αποτέλεσμα, μάλιστα, να λάβουν χώρα επεισόδια στο Πανθεσσαλικό

Προτελευταία απώλεια ήταν εκείνη στο Περιστέρι, κόντρα στον Ατρόμητο. Ο Ολυμπιακός έχασε ένα σωρό ευκαιρίες εναντίον της ομάδας του Περιστερίου και τελικά έμεινε στο 0-0. Η αλλαγή της χρονιάς έφερε ελπίδα για δυναμική επιστροφή, όμως στην πράξη τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Η Λαμία του χάλασε το 2024 με το «καλημέρα», αφού ένα γκολ του Σλίβκα ήταν αρκετό για να της χαρίσει τη νίκη. Μάλιστα, οι Πειραιώτες όχι απλά δεν άξιζαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά θα μπορούσαν να χάσουν και με μεγαλύτερο σκορ. Ακόμα και όταν τους δόθηκε σανίδα σωτηρίας με το πέναλτι του Μαρτίνεθ, ο Κώστας Φορτούνης δεν την εκμεταλλεύτηκε στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι. 

Κάπως έτσι, ο Ολυμπιακός βρέθηκε από τη μοναξιά της κορυφής στην απομόνωση της τέταρτης θέσης. Τη δεδομένη στιγμή οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στο -6 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, στο -5 από τον Παναθηναϊκό και στο -3 από την ΑΕΚ