Αυτός είναι ο νέος «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού: Τα σπουδαία deal του Κορδόν, η αναγέννηση της Βιγιαρεάλ, η έκρηξη του Εμπαπέ, η Κίνα και το Εκουαδόρ

Ο Αντόνιο Κορδόν.

Αυτός είναι ο νέος «εγκέφαλος» του Ολυμπιακού: Τα σπουδαία deal του Κορδόν, η αναγέννηση της Βιγιαρεάλ, η έκρηξη του Εμπαπέ, η Κίνα και το Εκουαδόρ

Γιώργος Σακελλαρίου 19:24 - 22.05.2023 / Ανανεώθηκε: 19:26 - 22.05.2023

Ο Αντόνιο Κορδόν συμμετείχε σε σπουδαίες αγορές και πωλήσεις παικτών, εργάστηκε σε Κίνα κι Εκουαδόρ. Οι συνεργασίες με έμπειρους προπονητές.

Ο Αντόνιο Κορδόν Ρουίς έχει παρουσιαστεί στην πατρίδα του ως ένας «φιλόσοφος» του ποδοσφαίρου.

Τώρα έρχεται να αναπτύξει τις ιδέες του στον Ολυμπιακό.

Με παραστάσεις από το ισπανικό ποδόσφαιρο, συμφωνίες με τοπ ποδοσφαιριστές και τεχνικούς, συνεργασίες με πανίσχυρους επιχειρηματίες σε Ευρώπη, Ασία, με εμπειρία και στη Λατινική Αμερική, μόνο απαρατήρητος δεν μπορεί να περάσει. Ο Κορδον γεννήθηκε στη Γκράνια ντε Τορερμόσα στις 19 Δεκεμβρίου 1963. Μία κωμόπολη της περιφέρειας της Εξτρεμαδούρα. Έζησε στη γενέτειρά του με τα δύο αδέρφια του μέχρι τα έξι του χρόνια κι αργότερα μετακόμισε στη Μαδρίτη .

Στη Μαδρίτη ολοκλήρωσε τις σπουδές του και μπήκε στο Πανεπιστήμιο, όπου από μικρή ηλικία ξεκίνησε το ενδιαφέρον του να προπονείται ως προπονητής ποδοσφαίρου και να διευθύνει νέους παίκτες. Εργάστηκε στην αρχή ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Buen Consejo School στη Μαδρίτη, εναλλάξ ως συντονιστής και προπονητής ποδοσφαίρου στη σχολή Σαν Αγκουστίν. Αργότερα ήταν γυμναστής σ’ εθνικές ομάδες δεύτερης κατηγορίας.

Η Βιγιαρεάλ

Το μεγάλο βήμα για τον Κορδόν κι αυτό που τον καθιέρωσε ήταν η Βιγιαρεάλ. Αρχικά στο «κίτρινο υποβρύχιο» προσελήφθη για να προσφέρει υπηρεσίες ως σκάουερ κι αναλυτής. Η ομάδα, όμως, είχε κακή πορεία και σε μπαράζ με τη Σεβίλλη, με προπονητή τον Πακίτο, υποβιβάστηκε. Τότε, μπήκε στη διαδικασία αναδιοργάνωσης και ο Κορδόν σε ηλικία μόλις 36 ετών, χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, χωρίς να έχει ποδοσφαιρική καριέρα, έπεσε στα βαθιά. Και κατάφερε να κολυμπήσει πολύ καλά.

Εκεί είχε εξαιρετικές επιδόσεις, έφερε στο ταμείο αρκετά εκατομμύρια και πλέον θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητικούς διευθυντές στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Υπέγραψε παίκτες σε νεαρή ηλικία, όπως οι Βαρέλα, Μοντέρο, Γκοντίν, Κάσερες, Γκονζάλο Ροντρίγκεζ, Μουσάτσιο, Ζαπάτα, Ρούμπεν, Νιλμάρ, Βιέτο, Παουλίστα. Συνυπήρξε με παίκτες όπως οι Ρικέλμε, Σένα, Ρόσι, Ιμπαγάσα.

Στράφηκε επίσης στην Ακαδημία του συλλόγου κι ανέδειξε τους Καθόρλα, Σοριάνο, Μορένο. Επί των ημερών του η Βιγιαρεάλ κατάφερε να φτάσει σε δύο ευρωπαϊκούς ημιτελικούς (Champions League τη σεζόν 2005-06 και Europa League την περίοδο 2010-11) και σε έναν προημιτελικό Champions League τη σεζόν 2008-09. Τότε, στους «16» απέκλεισε τον Παναθηναϊκό του Χενκ τεν Κάτε κι ενώ στον πάγκο ήταν ο σπουδαίος Μανουέλ Πελεγκρίνι. Ήταν επίσης δεύτερη στο πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν (2007-08).

Μπακαμπού και πωλήσεις

Η πιο δαπανηρή μεταγραφή του στη Βιγιαρεάλ ήταν ο Βραζιλιάνος Νιλμάρ με 17 εκατ. ευρώ από την Ιντερνασιονάλ. Με 16 εκατ. αγόρασε και τον Σολδάδο από την Τότεναμ. Ο Κορδόν πήρε στη Βιγιαρεάλ τον νυν φορ του Ολυμπιακού Σεντρίκ Μπακαμπού πριν την τελευταία του σεζόν στον σύλλογο. Όταν αποχώρησε ο Μπακαμπού πουλήθηκε στην Κίνα με 40 εκατ. ευρώ. Μία χρονιά αφού έφυγε πουλήθηκε με 38 εκατ. ευρώ στη Γιουνάιτεντ και ο Μπαϊγί.

Ο ίδιος συμμετείχε σε σπουδαία deal, πουλώντας Φορλάν (2007) και Βιέτο (2015) στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Εισέπραξε συνολικά 41 εκατ. ευρώ. Ο Καθόρλα που βγήκε από την Ακαδημία πουλήθηκε το 2011 με 24 εκατ. ευρώ στη Μάλαγα.

Η Μονακό

Το καλοκαίρι του 2016, έπειτα από 17 χρόνια, ένας τεράστιος κύκλος έκλεισε (προσωρινά) για τον Κορδόν, όχι μόνο στη Βιγιαρεάλ, αλλά και στην Ισπανία. Τον Ιούλιο του 2016 εντάχθηκε στη Μονακό και μαζί της έγραψε ιστορία, συνεργαζόμενος με τον πάμπλουτο Ρώσο Ριμπολόβλεφ. Επέλεξε τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού, τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και κατέκτησε στην πρώτη του κιόλας σεζόν το πρωτάθλημα Γαλλίας. Έπαιξε, παράλληλα, στα ημιτελικά του Champions League, ενώ ήταν φιναλίστ στο League Cup. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, η Μονακό πούλησε παίκτες αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ. Άγγιξε στο πάρε δώσε συναλλαγές ύψους μισού δις. Πουλήθηκαν συγκεκριμένα, οι Εμπαπέ, Μπερνάρντο Σίλβα, Μεντί, Μπακαγιόκο, Φαμπίνιο.

Σε ό,τι αφορά τον Κιλιάν Εμπαπέ, βασικό ρόλο στην έκρηξη του Γάλλου ποδοσφαιριστή είχε ο Αντόνιο Κορδόν. Με την άφιξή του, έπεισε την ιδιοκτησία των Μονεγάσκων για τη σκοπιμότητα να αποδεχθεί το αίτημα της οικογένειας του παίκτη για ανανέωση της συνεργασίας.γ

Εκείνη την εποχή ο Εμπαπέ έπαιζε στο πρωτάθλημα Νέων και σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Κορδόν αποφάσισε ότι θα προαχθεί σε μέλος της πρώτης ομάδας του συλλόγο. Σταδιακά, δουλεύοντας δίπλα στον Ζαρντίμ ο Εμπαπέ κατέληξε να έχει μία εξαιρετική σεζόν, παίζοντας 44 επίσημους αγώνες, στους οποίους σημείωσε 26 γκολ. Αυτοί οι αριθμοί τον οδήγησαν σε μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν την επόμενη σεζόν.

Το κινεζικό πρότζεκτ

Στη Μονακό ο Κορδόν έμεινε 1,5 χρόνο. Ο Νταβίντ Μπελενγκέρ, διευθύνων σύμβουλος της Hope Group, τον έπεισε να ηγηθεί ενός νέου πρότζεκτ. Η Hope Group, που ανήκει στον Κινέζο επιχειρηματία Γιον Γιανγκ, δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τα ποδοσφαιρικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, η οποία εκείνη την εποχή είχε υπό τον έλεγχό της τις Γρανάδα, Τσονκγκινγκ, Πάρμα και Τοντέλα.

Ο Κορδόν διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος του αθλητικού τομέα της εταιρίας και είχε την εποπτεία σε ομάδες τεσσάρων χωρών ( Ισπανία, Κίνα, Ιταλία και Πορτογαλία).

Υπό την καθοδήγησή του, η Γρανάδα προβιβάστηκε στη La Liga, με προπονητή τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ και παίκτες όπως οι Χερμάν, Μοντόρο, Ρουί Σίλβα, Βίκτορ Ντίαζ, Πουέρτας. Στο ίδιο διάστημα η Πάρμα ανέβηκε από τη Serie C στη Serie A, αλλά υποβιβάστηκε για οικονομικούς λόγους.

Το Εκουαδόρ

Στις 30/12/19 η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Εκουαδόρ τον προσέλαβε ως αθλητικό διευθυντή. Εκείνος με τη σειρά του έδωσε τα ηνία στον Ζόρντι Κρόιφ, τον γιο του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ, με θητεία σε Μπαρτσελόνα, Ισραήλ, Κύπρο, Ολλανδία. Ο Κρόιφ έπρεπε να ηγηθεί της εθνικής ομάδας του Ισημερινού στο Κόπα Αμέρικα της Κολομβίας το 2021 και στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ, αλλά λόγω της πανδημίας του Covid19, το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν συνεχίστηκε.

Η Μπέτις

Ο Κορδόν επέστρεψε το καλοκαίρι του 2020 στην πατρίδα του και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 κατείχε τη θέση του γενικού αθλητικού διευθυντή της Μπέτις, όπου συνεργάστηκε και με τον σπουδαίο Χοακίν. Η Μπέτις επί των ημερών του είχε ανοδική πορεία και μία εξαιρετική αλλαγή δυναμικής. Συμμετείχε στο Europa League, ενώ η μεγαλύτερη επιτυχία ήταν η κατάκτηση του Copa del Rey το 2022.

Στον Κορδόν πιστώνεται η παρουσία παικτών, όπως οι Ιγκλέσιας, Φεκίρ, Μπάρτρα, Μπεγερόν, Χοέ, Ρουί Σίλβα, Λουίς Φελίπε και η ενεργοποίηση στην πρώτη ομάδα των Έντγκαρ, Πολ, Ρόντρι. Όλες αυτές οι επιλογές, ήρθαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερη αξία στη «μέθοδο Κορδόν», όπως την αποκαλεί ο ισπανικός αθλητικός Τύπος.

Οι προπονητές

Πλην των Ζαρντίμ, Κρόιφ, Μαρτίνεθ, στο διάστημα που έμεινε στη Βιγιαρεάλ, ο Κορδόν είχε συνεργασία με σπουδαίους τεχνικούς. Ανάμεσά τους ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο πρώην του Ολυμπιακού Ερνέστο Βαλβέρδε, ο πρώην του Παναθηναϊκού Βίκτορ Μουνιόθ, αλλά και οι Μαρθελίνιο, Κάρλος Γαρίδο, Μιγκέλ Άνχελ Λοτίνα, Χοακίν Καπαρός, Μπενίτο Φλόρο.