Όταν το ποδόσφαιρο συναντάει τη μουσική δημιουργούνται αριστουργήματα (vids)

Οπαδοί της Λίβερπουλ

i

©intime

Όταν το ποδόσφαιρο συναντάει τη μουσική δημιουργούνται αριστουργήματα (vids)

Δημήτρης Χούπης 09:20 - 26.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:20 - 26.04.2023

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι οπαδοί μιας ομάδας να «κλέβουν» τραγούδια, βάζοντας δικούς τους στίχους και να τα κάνουν συνθήματα. Όταν γίνεται αυτό λοιπόν πολλές φορές δημιουργούνται μερικά αριστουργήματα.

Το ποδόσφαιρο με τη μουσική μπορεί να πει κανείς πως έχει άμεση σχέση. Κυρίως από τα συνθήματα που οι οπαδοί μιας ομάδας τραγουδούν. 

Τις περισσότερες φορές οι φίλαθλοι βάζουν τη μελωδία ενός τραγουδιού και προσθέτουν δικούς τους στίχους, κάνοντας στην ουσία το τραγούδι «δικό» τους. Άλλοτε όμως παίρνουν τα τραγούδια αυτούσια. Είτε πριν από τον αγώνα ως τελετουργικό, είτε μετά από μία νίκη τα τραγουδούν. Όταν λοιπόν η μουσική με το ποδόσφαιρο γίνονται ένα, τότε δημιουργούνται αριστουργήματα. Όχι από απόψεως στίχων, αλλά από άποψη ατμόσφαιρας. 

Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια που ακούγεται συνέχεια στα γήπεδα του εξωτερικού είναι το «Freed from Desire». Το τραγούδι της Gala έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητό από τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Φυσικά και η πιο γνωστή ποδοσφαιρική του εκδοχή είναι το «Will Grigg' s on fire», που τραγουδούσαν οι Βορειοϊρλναδοί στο Euro του 2016 στα γήπεδα της Γαλλίας. Από και πέρα το έχουν πάρει πολλές ομάδες. Από τη Μίλαν και τον Άγιαξ, μέχρι και τους οπαδούς της εθνικής Σκωτίας, που μετά από κάθε νίκη το τραγουδάνε, κάνοντας το Hamden Park να σείεται. 

Οι Beatles και ο Neil Diamond έχουν την τιμητική τους στη Μεγάλη Βρετανία

Η Αγγλία έχει βγάλει μερικά από τα πιο γνωστά και κορυφαία συγκροτήματα. Μερικά από αυτά όμως φαίνεται ότι στο ποδόσφαιρο έχουν περισσότερη έλξη. Οι Beatles με το «Hey Jude» ακούγονται σχεδόν σε κάθε γήπεδο της Αγγλίας. Από το Etihad της Μάντσεστερ Σίτι, στο Community Stadium της Μπρέντφορντ. Πρόσφατα μάλιστα έγιναν και σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Λίβερπουλ. Δεν μπορούσε να μην γίνει αυτό, αν αναλογιστούμε ότι τα «Σκαθάρια» ξεκίνησαν από το Λίβερπουλ. Κι ας είναι ο, μοναδικός επιζών του συγκροτήματος, Πολ ΜακΚάρτνεϊ οπαδός της Έβερτον.  

Όταν ο Neil Diamond έβγαζε το «Sweet Caroline» δεν θα του περνούσε από το μυαλό ότι το τραγούδι του θα ακουγόταν στα γήπεδα. Οι οπαδοί της Βορείου Ιρλανδίας και της Εθνικής Αγγλίας το έχουν πάρει, τραγουδώντας του κάθε φορά που η ομάδα τους κερδίζει, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα. 

Το «You ll Never Walk Alone» που έγινε ο απόλυτος ποδοσφαιρικός ύμνος

Προφανώς και το καλύτερο βρίσκεται στο τέλος. Το «You ll Never Walk Alone» δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 40', αλλά μια πιο νέα εκδοχή του άρχισε να χρησιμοποιείται. Αρχικά από τους φίλους της Λίβερπουλ μετά από την τραγωδία του Χίλσμπορο και στη συνέχεια από αυτούς της Σέλτικ της Ντόρτμουντ, αλλά και πολλών άλλων ομάδων. Παρόλα αυτά η εκδοχή των οπαδών των «κόκκινων» είναι αυτή που έχει συνδυαστεί περισσότερο με το τραγούδι.