Τελικά το ποδόσφαιρο δεν το ανακάλυψαν οι Άγγλοι αλλά οι Μάγιας πριν 1.000 χρόνια – Η περίεργη ανακάλυψη που τελειώνει τον... μύθο των Βρετανών (vids)

Μάγια

i

PrtScr

Τελικά το ποδόσφαιρο δεν το ανακάλυψαν οι Άγγλοι αλλά οι Μάγιας πριν 1.000 χρόνια – Η περίεργη ανακάλυψη που τελειώνει τον... μύθο των Βρετανών (vids)

Κώστας Τόπας 09:02 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 09:07 - 14.04.2023

Ενας πέτρινος πίνακας 1.000 ετών, που χρησιμοποιούσαν οι Μάγιας για το δικό τους... ποδόσφαιρο, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Μεξικό.

Αρχαιολόγοι στο Μεξικό ανακάλυψαν έναν πέτρινο πίνακα βαθμολογίας 1.000 ετών, που χρησιμοποιούσαν οι Μάγια. Σύμφωνα με το «Reuters», ο συγκεκριμένος πίνακας χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού που έμοιαζε με ποδόσφαιρο και ονομαζόταν «pelota» ή «Maya Ballgame», όπου οι μπάλες περιείχαν τις στάχτες των νεκρών κυβερνητών τους.

Ο συγκεκριμένος πίνακας βρίσκεται πλέον στον αρχαιολογικό χώρο των Μάγια Chichén Itzá στη χερσόνησο Γιουκατάν από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH).

Έχει διάμετρο περισσότερο από 32 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 40 κιλά. Εμφανίζει μια ιερογλυφική ​​γραφή που περιβάλλει δύο παίκτες που στέκονται δίπλα σε μια μπάλα. Ο παίκτης στα δεξιά φαίνεται να φοράει μια παραδοσιακή, προστατευτική ενδυμασία καθώς και μια ειδική κόμμωση καλυμμένη με φίδια.

Αυτό είναι γνωστό ως «τουρμπάνι φιδιού» και η εικόνα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί συχνά σε τεχνουργήματα στο Chichén Itzá - μια μεγάλη, προκολομβιανή πόλη που χτίστηκε από τους Μάγια. Το φίδι ήταν ιερό ζώο στον πολιτισμό των Μάγια και πίστευαν ότι είχε συνδέσεις με τον κάτω κόσμο και τον θεό της γονιμότητας.

Τουρμπάνι φιδιού φορούσαν συνήθως υψηλόβαθμα άτομα, όπως βασιλιάδες και ιερείς, κατά τη διάρκεια σημαντικών τελετών και τελετουργιών. Η παρουσία του στον πίνακα αποτελεσμάτων, καθώς και το γεγονός ότι κατασκευάστηκε ένας τόσο λεπτομερής πέτρινος δίσκος, αναδεικνύουν τη σημασία του παιχνιδιού για τους Μάγια.

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ότι παιζόταν για τελετουργικούς σκοπούς, πιθανώς για τον εορτασμό σημαντικών μελών της κοινωνίας. Κάποιες αναφορές λένε ότι οι στάχτες των νεκρών ηγετών ήταν μέσα στην μπάλα.

Ο άλλος παίκτης στις εικόνες φοράει φτερωτό κάλυμμα κεφαλής και ένα φύλλο με ένα λουλούδι το οποίοι μοιάζει με νούφαρο. Υπάρχει επίσης ένας κύλινδρος σε ευθυγράμμιση με το πρόσωπό τους, που οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως η αναπνοή ή η φωνή τους

Το Pelota, που σημαίνει «μπάλα», ήταν μια παραδοσιακή πρακτική των μεσοαμερικανικών λαών και παιζόταν με δύο ομάδες έως έξι παικτών. Ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, παιζόταν με μια μπάλα από καουτσούκ που μπορούσε να ζυγίσει έως και τέσσερα κιλά. Ο στόχος ήταν να περάσει μέσα από ένα κάθετο πέτρινο στεφάνι και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Οι παίκτες χρησιμοποιούσαν τους γοφούς, τους μηρούς και μερικές φορές ξύλινα ρόπαλα για να περάσουν την μπάλα στους συμπαίκτες τους και να κερδίσουν πόντους. 

Η ομάδα θα έχανε επίσης πόντους εάν η μπάλα άγγιζε το έδαφος και ένα μόνο παιχνίδι θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες. Υπάρχει ένα άλλο, μεγαλύτερο γήπεδο pelota, που ονομάζεται «Great Ball Court» που βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου Γιουκατάν, το οποίο πιστεύεται ότι έχει φιλοξενήσει αμέτρητους αγώνες. Το «Pelota» εξακολουθεί να παίζεται από ιθαγενείς κοινότητες σε μέρη της Κεντρικής Αμερικής.

Tags: