Παναθηναϊκός 2022 VS Παναθηναϊκός 2023: Ο απολογισμός του πρώτου γύρου

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού

i

Intime

Παναθηναϊκός 2022 VS Παναθηναϊκός 2023: Ο απολογισμός του πρώτου γύρου

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:51 - 06.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:51 - 06.12.2023

Ο Παναθηναϊκός απέσπασε δύο συνεχόμενες χρονιές τον άτυπο και ανούσιο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα, όντας ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας στο φινάλε του Α' Γύρου. Το Sportal συγκεκρίνει τα αποτελέσματα και τις προϋποθέσεις.

Το τέλος του πρώτου γύρου της Stoiximan Super League 2023 βρίσκει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή. Ασφαλώς, η πρωτιά σε αυτό το τάιμινγκ δεν σημαίνει κάτι περισσότερο από μία ψυχολογική τόνωση. Αξία έχει η κατάκτηση του τίτλου και όλα τα υπόλοιπα αφορούν τα στατιστικά.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε και πέρυσι στην ίδια θέση με φέτος. Η διαφορά έγκειται στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, εξαιτίας του οποίου οι δύο γύροι είχαν μεταξύ τους ένα κενό έξι εβδομάδων. Φέτος, η επόμενη αγωνιστική έπεται το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο.

Με την ψυχρή εξέταση των αριθμών, το Τριφύλλι πέρυσι είχε καλύτερες επιδόσεις. Σε σύνολο 13 παιχνιδών, ο Παναθηναϊκός είχε δώδεκα νίκες και μόλις μία ισοπαλία, με συγκομιδή 37 βαθμών. Με διαφορά 8 βαθμών από τη δεύτερη ΑΕΚ και 12 βαθμών από τον τρίτο Ολυμπιακό.

Φέτος, το γκρουπ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει 31 βαθμούς, με δέκα νίκες, μία ισοπαλία και δύο ήττες. Δηλαδή, έξι βαθμούς λιγότερους, επειδή έχει ηττηθεί από την ΑΕΚ και τον Άρη. Η δεύτερη ΑΕΚ απέχει έναν πόντο, ο τρίτος ΠΑΟΚ δύο πόντους και ο τέταρτος Ολυμπιακός τρεις πόντους. Άρα, οι διώκτες ακολουθούν σε απόσταση μικρότερη του ενός αποτελέσματος.

Αυτή είναι η μία ανάγνωση. Η δεύτερη φορά σχετίζεται με τις παραμέτρους υπό τις οποίες, η πρωτιά του Παναθηναϊκού έχει μεγαλύτερη σημασία. Την περασμένη σεζόν, οι «πράσινοι» είχαν λιγότερες υποχρεώσεις, σε αριθμό και σε ένταση. Στην τρέχουσα περίοδο, οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παίζουν σε… διπλό ταμπλό.

Καταρχάς, το φετινό καλοκαίρι του Τριφυλλιού ήταν πολύ πιο έντονο, με τρεις προκριματικούς γύρους για το Champions League και με πολύ ισχυρούς αντιπάλους, όπως η Ντνίπρο, η Μαρσέιγ και η Μπράγκα. Το καλοκαίρι του 2023, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποκλείστηκε αμέσως από τη Σλάβια Πράγας και μετά αφοσιώθηκε στο πρωτάθλημα.

Το φθινόπωρο, ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να ανταποκριθεί παράλληλα στη Super League και στον όμιλο του Europa League. Ίσως οι «πράσινοι» να μπορούσαν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα απέναντι στη Ρεν ή με τον Άρη, αλλά ο απολογισμός κρίνεται θετικός. 

Διότι επιβάλλεται να συνυπολογίσουμε πως οι παίκτες του Τριφυλλιού δεν είχαν συνηθίσει σε τόσο πυκνό καλεντάρι. Είναι μία ολότελα νέα ρουτίνα, στην οποία ανταπεξήρθαν με επάρκεια, τουλάχιστον στην πλειονότητα των αγώνων. Για αυτό και ο Γιοβάνοβιτς κρίνει πως στον μεγαλύτερο βαθμό, πήρε αυτά που ήθελε από την ομάδα του μέχρι σήμερα. Και είναι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να τα παίρνει μέχρι το τέλος της σεζόν…