Από την προίκα του Κυπέλλου και την τεράστια αποτυχία στην κούρσα για την κορυφή

Ο Πέρεθ σε μονομαχία με τον Πινέδα.

i

©intime

Από την προίκα του Κυπέλλου και την τεράστια αποτυχία στην κούρσα για την κορυφή

Γιώργος Σακελλαρίου 15:43 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 15:44 - 30.04.2023

Ο Παναθηναϊκός από την τέταρτη θέση και την κατάκτηση του Κυπέλλου πέρσι, σκαρφάλωσε στην κορυφή. Η ΑΕΚ από την αποτυχία να πάρει ακόμα κι ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, φέτος έγινε ελκυστική και κυνηγάει το πρωτάθλημα.

Πόσο εύκολο είναι μία ομάδα να σκαρφαλώσει από την τέταρτη και την πέμπτη θέση στην κορυφή σε λιγότερο από έναν χρόνο;

Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο. Αλλά στη ζωή τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν υπάρχει πείσμα, επιμονή και μέθοδος. Στο ποδόσφαιρο, βέβαια, όπου όλα κρίνονται από την ομαδική δουλειά, όπως και σε άλλα αθλήματα, χρειάζεται συσπείρωση, πίστη, καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ διαθέτουν αυτά τα στοιχεία και κατάφεραν σε λιγότερο από έναν χρόνο να παίζουν τελικό για τον τίτλο του πρωταθλητή. Ένα σπουδαίο ματς αύριο, το οποίο μπορεί να κρίνει πολλά, μπορεί και να χρειαστεί να περιμένουμε τα επόμενα τρία ματς. Αλλά απόψε (30/4, 20:00) στη Λεωφόρο «πράσινοι» και «κίτρινοι» θα επιδιώξουν να ρίξουν την καλύτερη ζαριά τους. Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, τον τίτλο φέτος διεκδικεί ο τέταρτος και ο πέμπτος του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Το Κύπελλο

Ο Παναθηναϊκός πριν από 13 μήνες έδινε μάχη για να μπει στα playoffs. Ναι, ο Παναθηναϊκός των δέκα ηττών στην κανονική διάρκεια και των έντεκα συνολικά με το μίνι πρωτάθλημα. Προτελευταία αγωνιστική εξασφάλισε τη συμμετοχή στην εξάδα. Φέτος έχει τρεις ήττες, οκτώ λιγότερες. Στα playoffs της περασμένης χρονιάς έκανε σπουδαία πορεία και ηττήθηκε μόνο από τον ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική, μία εβδομάδα πριν τον τελικό του Κυπέλλου.

Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς είχε συνολικά 61 βαθμούς σε 36 αγώνες. Φέτος έχει 75 σε 32… Απομένουν να διεκδικήσει 12. Για να πάρει το πρωτάθλημα σίγουρα θα χρειαστεί 84 βαθμούς ακόμα κι αν νικήσει αύριο την ΑΕΚ. Γιατί η Ένωση με ήττα στη Λεωφόρο δεν θα έχει το πάνω χέρι, αλλά με τρεις νίκες μπορεί να πάει στους 84. Δηλαδή, ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει 23 περισσότερους από πέρσι. Στους 64 ήταν ο δεύτερος ΠΑΟΚ και στους 62 ο τρίτος Άρης.

Το «τριφύλλι», λοιπόν, μία εβδομάδα μετά το πρωτάθλημα, πανηγύρισε το Κύπελλο στον τελικό με τον ΠΑΟΚ κι επέστρεψε στους τίτλους μετά το 2014. Αυτό έδωσε πίστη και αυτοπεποίθηση στην ομάδα του Σέρβου τεχνικού. Η τρέχουσα σεζόν ξεκίνησε με αποτυχία στην Ευρώπη. Ο αποκλεισμός από τη Σλάβια Πράγας δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να παίξει σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους «πράσινους» να πιστεύουν στον τίτλο.

Οι μεγάλες νίκες

Από την αρχή ήταν στην κορυφή. Με ελάχιστες εξαιρέσεις που προσπέρασε η ΑΕΚ. Οι νίκες εντός με την Ένωση και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα στο ξεκίνημα, έδωσαν την απαραίτητη ώθηση και κινητοποίησαν τον κόσμο, ο οποίος από την πρώτη σεζόν ήταν κοντά στην ομάδα. Ο Παναθηναϊκός έμεινε έναν ολόκληρο γύρο αήττητος. Έχει δεχθεί 13 γκολ, ενώ πέρσι με τέσσερα ματς περισσότερα δέχθηκε τα διπλάσια (26).

Η πίστη, η καλή ψυχολογία, η πειθαρχία στο τακτικό κομμάτι, το πείσμα και το σφιχτό σύνολο, που μ’ εξαίρεση τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ εντός, δεν έχει εκτεθεί σε άλλο ματς, είναι τα στοιχεία που οδηγούν τον Παναθηναϊκό.

Προσθέστε ότι εκτός έδρας νίκησε σε έδρες που δυσκολευόταν τα τελευταία χρόνια, όπως σε ΟΦΗ και Γιάννινα. Πέρασε από το Αγρίνιο, όπου είχε ηττηθεί πέρσι και κυρίως μέτρησε 4 νίκες με Άρη, ΠΑΟΚ. Πήρε 12 βαθμούς, ενώ πέρσι είχε 1… Ο Παναθηναϊκός πέρσι νίκησε εντός-εκτός μία φορά την ΑΕΚ, μία τον ΠΑΟΚ, δύο τον Άρη και δύο τον Ολυμπιακό. Έξι νίκες. Φέτος μετράει ήδη επτά κι έχει τους υπόλοιπους τέσσερις μεγάλους μπροστά του ακόμα μία φορά. Και τα τρία ματς θα γίνουν στη Λεωφόρο.

Η καλύτερη άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με έπαθλο τον... τίτλο
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

11:24 - 29.04.2023

Η καλύτερη άμυνα κόντρα στην καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με έπαθλο τον... τίτλο

Στο Κυριακάτικο ντέρμπι της Λεωφόρου (30/4, 20:00), η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος (Παναθηναϊκός) θα αντιμετωπίσει την καλύτερη επίθεση (ΑΕΚ) με αμφότερο στόχο τη νίκη που θα δώσει... μισό τίτλο.

Επιστροφή στο σπίτι

Η ΑΕΚ την περασμένη σεζόν απέτυχε. Μέτρησε 56 βαθμούς σε 36 αγώνες και τερμάτισε πέμπτη. Στις 14 Μαϊου 2022, πριν από 11,5 μήνες, στο ματς που έκρινε την Ευρώπη, προηγήθηκε στη Θεσσαλονίκη 2-0 κόντρα στον Άρη και τελικά ηττήθηκε 3-2!

Είχε δώδεκα ήττες, πολλές εκ των οποίων εντός. Στο ΟΑΚΑ ηττήθηκε δύο φορές από τον Ολυμπιακό και μία από ΠΑΟΚ, Άρη, Παναιτωλικό, Βόλο, ΟΦΗ. Οι επτά από τις 12 ήττες δηλαδή ήταν εντός! Φέτος έχει δύο. Μία από τον Βόλο, αλλά στη Ριζούπολη, πριν μπει στην OPAP Arena και μία από τον Ολυμπιακό.

Η επιστροφή στο σπίτι της, έδωσε στην ΑΕΚ τεράστια δυναμική. Το γήπεδο γεμάτο, η ψυχολογία στα ύψη. Από τη μιζέρια, στην ανυπομονησία για να έρθει το επόμενο ματς στα Φιλαδέλφεια. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Ένα νέο γήπεδο, ένα παλάτι, θέλει και τον κατάλληλο βασιλιά και τους συνεργάτες του.

Ο Ματίας Αλμέιδα έφερε άλλον αέρα. Ασφαλώς η πρόσληψή του ήταν ένα στοίχημα. Αλλά ο Αργεντινός δούλεψε και μετέτρεψε το κακό σε καλό. Η αποτυχία στην Ευρώπη, έδωσε αυτό που κάθε νέος τεχνικός χρειάζεται. Ειδικά όταν υπάρχουν αλλαγές στο ρόστερ. Κέρδισε χρόνο χωρίς την Ευρώπη. Δούλεψε χωρίς την πίεση των καλοκαιρινών προκριματικών, χωρίς αγώνα μεσοβδόμαδα και αυτό τον βοήθησε να προσθέσει ένταση στην ομάδα. Ένα χαρακτηριστικό που βοήθησε και βοηθάει την ΑΕΚ. Άλλο να έχεις δέκα ματς περισσότερα, δεν είναι εύκολο να πιέζεις συνέχεια ψηλά σε απαιτητικό βαθμό.

Μεταγραφές κι άμυνα

Στο ρόστερ, παράλληλα, υπήρχαν Αραούχο, Λιβάι, Άμραμπατ, Μάνταλος, Σιμάνσκι, Τσούμπερ, όμως, αυτοί πλαισιώθηκαν από Βίντα, Μουκουντί, Γιόνσον, Πινέδα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς, Σιντιμπέ. Ακόμα και οι Φαν Βέερτ, Φερνάντες είναι δύο παίκτες ικανοί να δώσουν βαθμό ή βαθμούς. Η ΑΕΚ πέτυχε ουσιαστικά 100% στις μεταγραφές. Δεν συμβαίνει συχνά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις καλύτερες οικογένειες (στις μεγάλες ομάδες Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Γαλλίας).

Η ΑΕΚ απέκτησε ποιότητα, έχει παίκτες που μπορούν με μία ενέργεια να κρίνουν έναν αγώνα. Απέκτησε και τσαμπουκά. Η ΑΕΚ φέτος είχε 56 γκολ υπέρ και 42 κατά! Σε 36 ματς δέχθηκε 42 γκολ. Φέτος έχει 7 γκολ περισσότερα (63) με τέσσερα ματς λιγότερα και παθητικό 16 γκολ…