Γιοβάνοβιτς vs Αλμέιδα – Δύο τεχνικοί «κοσμήματα» που λατρεύονται από τους οπαδούς

Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Ματίας Αλμέιδα.

i

©intime

Γιοβάνοβιτς vs Αλμέιδα – Δύο τεχνικοί «κοσμήματα» που λατρεύονται από τους οπαδούς

Γιώργος Σακελλαρίου Βασίλης Πολυχρονόπουλος 16:21 - 30.04.2023 / Ανανεώθηκε: 16:28 - 30.04.2023

Ο Παναθηναϊκός με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και η ΑΕΚ με τον Ματίας Αλμέιδα βρήκαν τον δρόμο προς την κορυφή, αλλά αυτή χωράει μόνο έναν.

Η Ελλάδα διανύει έντονη προεκλογική περίοδο.

Στις 21 Μαϊου μπορεί να προκύψει, μπορεί και όχι η νέα κυβέρνηση. Σίγουρα μία εβδομάδα νωρίτερα, πάντως, θα προκύψει πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο. Κι αν γίνονταν εκλογές στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ για τον προπονητή, το ποσοστό λατρείας για τον καθένα, από τον κόσμο του «τριφυλλιού» και του «Δικεφάλου», θα άγγιζε το 100%. Απόλυτη αυτοδυναμία.

Ο Γιοβάνοβιτς τον ερχόμενο Ιούνιο θα συμπληρώσει δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό. Ο Αλμέιδα σαν χθες, στις 28/4/22, συμφωνούσε με την Ένωση για 2+1 χρόνια. Αλλά δεν χρειάστηκε να περάσουν λίγες μήνες για να επεκτείνει τη συνεργασία του. Σέρβος και Αργεντινός αναμόρφωσαν τις ομάδες τους. Έδωσαν όραμα στον κόσμο. Και τώρα είναι μερικά βήματα από το να γράψουν ιστορία.

Ο Αλμέιδα να δώσει τον τίτλο στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα, ο Γιοβάνοβιτς να φέρει τον Παναθηναϊκό στην κορυφή έπειτα από 13 χρόνια. Δύο προπονητές που παλεύουν με τη δουλειά τους, αλλά και με το ήθος τους να βελτιώσουν όχι μόνο τις ομάδες τους, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δύο προπονητές που κοσμούν το πρωτάθλημα, σύμφωνα με όσα έχουμε δει έως τώρα.

Νοοτροπία νικητή

Ο Γιοβάνοβιτς παρέλαβε μία προβληματική ομάδα μετά τον Μπόλονι. Προσπάθησε να κάνει προσεκτικές μεταγραφές, σταδιακά βελτίωσε το ρόστερ κι ενώ ανέβαινε και το μπάτζετ από τον μεγαλομέτοχο Γιάννη Αλαφούζο.

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα πελαγοδρομούσε. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα είχε ταυτότητα. Είχε τακτική πειθαρχία. Η καλή πορεία στα περσινά playoffs και η κατάκτηση του Κυπέλλου ήταν μία πρόγευση για το τι θ’ ακολουθήσει φέτος. Ο 60χρονος Γιοβάνοβιτς, έγραψε ιστορία στον ΑΠΟΕΛ, πήρε πρωταθλήματα, αλλά είχε καιρό να ζήσει μετά την Κύπρο την πίεση του πρωταθλητισμού.

Τη βιώνει στον Παναθηναϊκό, στον οποίο εκτός από το γεγονός ότι του έδωσε σοβαρότητα στον αγωνιστικό χώρο, του πρόσφερε κι αυτό που έχει ανάγκη κάθε μεγάλη ομάδα. Το «τριφύλλι» απέκτησε ξανά νοοτροπία νικητή. Αυτή η σοβαρότητα και η πίστη οδηγεί τον Παναθηναϊκό από την πρώτη αγωνιστική την τρέχουσα περίοδο. Χωρίς μεγάλα λόγια.

Ο Σέρβος έχει δώσει και υπομονή. Μαχητικό πνεύμα. Η ομάδα δεν παρασύρεται εύκολα όταν στραβώνει το ματς ή δεν βρίσκει εύκολα γκολ, κάτι που έχει συμβεί σε αρκετά ματς. Είναι απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που θυμούνται τον Γιοβάνοβιτς, δεν κάνει έκπληξη η σοβαρότητα που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός. Έτσι ήταν και ως ποδοσφαιριστής. Όσοι δεν τον έζησαν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Σέρβος ήταν ένας βραχύσωμος, ξερακιανός, ποιοτικός μεσοεπιθετικός, που πάντα έπαιζε με την ομάδα. Δεν θα έβλεπες τακουνάκια εύκολα, αλλά δεν θα έβλεπες και αδιαφορία.

Πέρσι ο Παναθηναϊκός δέχθηκε 26 γκολ. Φέτος έχει δεχθεί τα μισά με τέσσερα ματς λιγότερα. Πριν έρθει, τη σεζόν 2020-21, ο Παναθηναϊκός είχε παθητικό σε 36 αγώνες 34 γκολ… Ο Παναθηναϊκός σε αρκετά ματς φέτος δεν ήταν ελκυστικός. Ζορίστηκε. Εκτέθηκε, όμως, μόνο με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Σε όλα τα υπόλοιπα, όσο κι αν δυσκολεύτηκε, στο τέλος βρήκε τον τρόπο να πάρει αυτό που θέλει. Ακόμα κι αυτά που έχασε ή δεν πήρε, κρίθηκαν στη λεπτομέρεια.

Βελτίωσε μία πληγωμένη ομάδα

Ο Ματίας Αλμέιδα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ πέρυσι περίπου τέτοια εποχή. Στα τέλη του Απρίλη. Και πριν καν φτάσουν τα μέσα του Μάη, είχε ήδη ένα ξεκάθαρο πλάνο για το ρόστερ και τις κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν. Παρόλο που ουσιαστικά έπρεπε να φτιάξει από την αρχή, μια ομάδα που μόλις παρέλαβε.

Η μάλλον για να είμαστε ακριβείς μια άρρωστη ομάδα, η οποία είχε περάσει μια μαύρη τετραετία με αποκορύφωμα την τελευταία χρονιά που κατάφερε να μείνει εκτός ευρωπαϊκών θέσεων, αφού τερμάτισε 5η. Έναν χρόνο μετά, ο Αργεντινός τεχνικός έχει οδηγήσει την Ένωση να είναι για τα καλά μέσα στο κόλπο όχι μόνο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και για το νταμπλ.

Πως; Τηρώντας απλά την υπόσχεση που έδωσε. Ποια ήταν αυτή; Πως θα φτιάξει μια ομάδα που οι ποδοσφαιριστές του θα απολαμβάνουν και θα είναι χαρούμενοι μ’ αυτό που θα κάνουν μέσα στο γήπεδο και ο κόσμος θα γουστάρει να την βλέπει. Και το έκανε, φτιάχνοντας -πάνω απ' όλα- μια οικογένεια.

Κάτι το οποίο αποτελεί μεγάλη ομοιότητα με τη δουλειά που έχει κάνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό. Γιατί και ο Σέρβος τεχνικός του τριφυλλιού πέρα απ' όλα τ' άλλα, αυτό που έχει καταφέρει είναι να έχει ένα απίστευτο κλίμα στα αποδυτήρια. Υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά όμως ανάμεσα στους δύο τεχνικούς.

Και αυτή δεν είναι άλλη από το στιλ παιχνιδιού, που έχουν περάσει αμφότεροι στις ομάδες του. Ο Πελάδο παρουσίαζει ένα σύνολο με άκρως επιθετική φιλοσοφία και δυνατό στο κομμάτι της δημιουργίας, ενώ ο Γιοβάνοβιτς παρουσιάζει στο γήπεδο μια ομάδα πιο σφιχτή και δυνατή κυρίως στο τακτικό κομμάτι.

Εξάλλου και οι αριθμοί μαρτυρούν τη διαφορετική φιλοσοφία των δύο προπονητών και κατ' επέκταση των ομάδων τους. Από τη μία η ομάδα του Αλμέιδα, που έχει βάλει 63 γκολ και έχει δεχθεί 16 σε 32 αναμετρήσεις και από την άλλη η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που έχει βάλει 45 τέρματα (18 λιγότερα από την Ένωση!) και έχει δεχθεί 13.