Σε δύσκολη θέση Παναθηναϊκός και ΑΕΚ – Στους ανίσχυρους στα προκριματικά του Champions League

Ο Λιβάι Γκαρσία σε μονομαχία με τον Σένκεφελντ.

i

©intime

Σε δύσκολη θέση Παναθηναϊκός και ΑΕΚ – Στους ανίσχυρους στα προκριματικά του Champions League

Γιώργος Σακελλαρίου 10:15 - 01.05.2023 / Ανανεώθηκε: 14:15 - 01.05.2023

Ο Παναθηναϊκός ή η ΑΕΚ, όποιος πάρει το πρωτάθλημα, θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Ο Παναθηναϊκός κρατάει την τύχη στα χέρια του μετά το 0-0 με την ΑΕΚ.

Εύκολο δεν είναι να κάνει τρεις νίκες, αλλά στην παρούσα φάση δεν περιμένει τον αντίπαλο, κάτι που ισχύει για την ΑΕΚ που ό,τι κι αν κάνει στα δικά της ματς, ενδιαφέρεται και για τ’ αποτελέσματα του «τριφυλλιού».

Σε κάθε περίπτωση, όποιος κι αν πάρει το πρωτάθλημα θα μπει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και το έργο του για συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης, ασφαλώς και δεν θα είναι εύκολο.

Στον τρίτο προκριματικό θα μπουν δώδεκα ομάδες. Οι έξι ισχυρές, οι υπόλοιπες αδύναμες. Και στις ισχυρές είναι αρκετοί υπολογίσιμοι αντίπαλοι με συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως η Κοπεγχάγη, η Γαλατασαράϊ και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Με τα έως τώρα δεδομένα, βέβαια. Από τους δώδεκα οι δέκα θα είναι ομάδες που θα έχουν προκριθεί από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και ς’ αυτές προσθέστε τον πρωταθλητή Ελλάδας και της Ελβετίας. Η ΑΕΚ έχει 11.000 βαθμούς και δεν μπορεί να μπει στους ισχυρούς, όπως και ο Παναθηναϊκός που έχει 5.045 στο ranking της UEFA.

Η Ρωσία θυμίζουμε είναι εκτός, ενώ ο Ερυθρός Αστέρας από τη Σερβία μπήκε ήδη στους ομίλους της διοργάνωσης. Στην περίπτωση που ο πρωταθλητής Ευρώπης κατακτήσει εισιτήριο κι από το πρωτάθλημα (η Σίτι και η Ρεάλ είναι δεδομένα στους ομίλους, ενώ παίζεται για Ίντερ-Μίλαν), τότε η πρωταθλήτρια Ουκρανίας Σαχτάρ μπαίνει στους ομίλους και κερδίζει έναν γύρο ο πρωταθλητής Ελβετίας. στην προκειμένη η Γιουνγκ Μποϊς.

Από το μονοπάτι των πρωταθλητών 4 ομάδες θα μπουν μέσω των προκριματικών στους ομίλους και οι αγώνες του τρίτου γύρου θα διεξαχθούν στις 8-9 το πρώτο ματς και η ρεβάνς στις 15 Αυγούστου, ενώ η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου. Φυσικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο πρωταθλητής δεδομένα θα παίξει σε όμιλο στην Ευρώπη, διότι αν αποκλειστεί στον τρίτο γύρο θα συνεχίζει στα playoffs του Europa League κι αν αποτύχει κι εκεί θα «υποβιβαστεί» στο Conference League. Ο δεύτερος θα παίξει στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Από το μονοπάτι των μη πρωταθλητών δύο θα παίξουν στους ομίλους. Η κλήρωση θα γίνει στις 21 Ιουνίου, το πρώτο ματς 25-26 Ιουλίου και η ρεβάνς 1-2 Αυγούστου. Η ΑΕΚ στο δεύτερο μονοπάτι, πάντως, αναμένεται να είναι ισχυρή κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, αν δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά, σύμφωνα και με τον συντελεστή στη βαθμολογία της UEFA, ας δούμε τι μπορεί ν’ αντιμετωπίσουν Παναθηναϊκός ή ΑΕΚ.

Κροατία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον δεύτερο προκριματικό. Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ κατέκτησε τον τίτλο.

Δανία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον δεύτερο προκριματικό. Πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε η Κοπεγχάγη είναι μπροστά με δύο βαθμούς από τη Νόρτζελαντ.

Ελβετία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον τρίτο προκριματικό. Αλλά αναφέραμε πριν τι θα συμβεί με Σίτι, Ρεάλ, Μίλαν, Ίντερ. Έχει πιθανότητες να προβιβαστεί στα playoffs.

Τουρκία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο προκριματικό, αλλά μπορεί ν’ ανέβει στον δεύτερο γύρο. Η Γαλατάσαραϊ είναι πρώτη στο +3 από τη Φενέρ, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος.

Ουγγαρία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο προκριματικό και η πρωτοπόρος Φερεντσβάρος είναι στο +6.

Αζερμπαϊτζάν: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο προκριματικό και τέσσερα ματς πριν το τέλος, η Καραμπάχ είναι στο +4 από τη Σαμπάχ.

Νορβηγία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο προκριματικό και η Μόλντε κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Μολδαβία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο προκριματικό και η κυρίαρχος Σέριφ τρία ματς πριν το τέλος είναι στο +5 από την Πέτροκουμπ.

Τσεχία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον δεύτερο προκριματικό, αλλά έχει τη δυνατότητα ν’ ανέβει στον τρίτο. Είναι πρώτη η Σπάρτα, δύο βαθμούς πίσω από τη Σλάβια. Απομένουν οι πέντε αγωνιστικές για τα playoffs.

Ισραήλ: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον δεύτερο προκριματικό. Απομένουν τρεις αγωνιστικές και η Μακάμπι Χαϊφα είναι στο +7 από τη δεύτερη Χάποελ Μπερ Σεβά.

Βουλγαρία: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο προκριματικό. Η Λουντογκόρετς είναι έναν βαθμό μπροστά από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας κι απομένουν δύο αγωνιστικές κια τα playoffs.

Κύπρος: Ο πρωταθλητής μπαίνει στον πρώτο γύρο. Ο Άρης Λεμεσού προηγείτια έναν βαθμό του ΑΠΟΕΛ.

Στην παρούσα φάση ας δούμε τους ισχυρούς στο μονοπάτι των πρωταθλητών, όπως είναι τώρα τα πράγματα:

ΙΣΧΥΡΟΙ

Ντιναμό Ζ.55.000
Κοπεγχάγη 40.500
Γιουνγκ Μποϊς34.500
Γαλατά31.5600
Φερεντσβάρος27.000
Καραμπάγκ25.000

ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ

Σλόβαν 24.500
Μόλντε24.000
Λουντογκόρετς21.000
Σέριφ19.000
Σπάρτα Πράγας14.000
Παναθηναϊκός5.045

*Η ΑΕΚ θυμίζουμε έχει 11.000 βαθμούς κι αν πάρει τον τίτλο θα είναι επίσης ανίσχυρη.

Το δεύτερο μονοπάτι και η ισχυρή ΑΕΚ

 Σε ό,τι αφορά το μονοπάτι των μη πρωταθλητών από το οποίο θα προκύψουν δύο εισιτήρια για τους ομίλους του Champions League. Εκεί αν πάει η ΑΕΚ, τότε θα είναι ισχυρή και με τα έως τώρα δεδομένα, θα έβρισκε στον δρόμο της τη Ντνίπρο ή τη Λουκέρνη. Ο Παναθηναϊκός αντίθετα με βαθμολογία 5.045, θα είναι ανίσχυρος και θα παίξει με τον δεύτερο του βελγικού πρωταθλήματος ή με τον δεύτερο της Ουκρανίας κι αυτή τη στιγμή οι ομάδες είναι η Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και η Ντνίπρο. 

Στο Βέλγιο, λοιπόν, έξι αγωνιστικές πριν το τέλος είναι πρώτη η Γκενκ (18.000) στο +3 από τη δεύτερη Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ (19.000) και στο +5 από την Αντβέρπ (17.000). Στην Ελβετία απομένουν επτά αγωνιστικές και δεύτερη είναι η Λουγκάνο (6.235) στο +1 από Λουκέρνη (6.235) και Σερβέτ (6.235) Στην Ουκρανία μένουν οκτώ αγωνιστικές και δεύτερη είναι η Ντνίπρο (8.000) στο +2 από τη Ζόρια (16.000) και στο +7 από τη Ντινάμο Κιέβου (35.000).