Tα γήπεδα 4 αστέρων στην Ελλάδα που μπορούν να φιλοξενήσουν τα ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού και στο βάθος... Λεωφόρος

OPAP Arena και Γ. Καραϊσκάκης

i

© SS Youtube

Tα γήπεδα 4 αστέρων στην Ελλάδα που μπορούν να φιλοξενήσουν τα ευρωπαϊκά ματς του Παναθηναϊκού και στο βάθος... Λεωφόρος

Τζιοβάνι Ζάκαρη 22:55 - 29.09.2023 / Ανανεώθηκε: 22:55 - 29.09.2023

Σε... αναζήτηση έδρας για τα παιχνίδια του Europa League είναι ο Παναθηναϊκός μετά τις εξελίξεις με το ΟΑΚΑ. Τα τέσσερα γήπεδα στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές που απαιτεί η UEFA και πώς η επιστροφή στη Λεωφόρο μοιάζει το πιθανότερο σενάριο για τους «πράσινους».

Σαν... βόμβα έσκασε η είδηση μη στατικότητας της στέγης Καλατράβα, η οποία ανάγκασε τη διοίκηση του ΟΑΚΑ να βάλει λουκέτο στο μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας. Ένα γεγονός το οποίο δημιουργεί αρκετά προβλήματα στον Παναθηναϊκό, που αναμένεται να κληθεί να βρει νέα έδρα για τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια.

Στο φόντο υπάρχει η Λεωφόρος, ωστόσο εκεί δημιουργείται το εξής ζήτημα. Το «Απόστολος Νικολαΐδης» δεν μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει παιχνίδια επιπέδου Europa League, αφού δεν πληροί τα κριτήρια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η UEFA ζητάει γήπεδο τουλάχιστον τεσσάρων αστέρων και η έδρα του Παναθηναϊκού είναι τριών.

Tι σημαίνει αυτό, λοιπόν; Για την ώρα τίποτα αφού στο στρατόπεδο του «τριφυλλιού» βρίσκονται σε μία στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν αν το ΟΑΚΑ θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει την αναμέτρηση κόντρα στη Ρεν, στις 26 Οκτωβρίου. 

Το επερχόμενο ματς στην Ευρώπη είναι εκτός έδρας (σ.σ. κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα), επομένως - με το διάλλειμα των εθνικών στη μέση - υπάρχει ένα «μαξιλαράκι» ασφαλείας μέχρι τον αγώνα εναντίον των Γάλλων. Επιπλέον, ο Παναθηναϊκός θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να αγωνιστεί στη Λεωφόρο, καθώς η UEFA έχει ως άτυπη αρχή να μην «ξεσπιτώνει» τις ομάδες όταν προκύπτουν λόγοι ανωτέρας βίας. 

Έστω, τώρα, ότι το πρόβλημα στο ΟΑΚΑ δεν διορθώνεται τελικά και η UEFA αρνείται το αίτημα του «τριφυλλιού» για παιχνίδια στην έδρα του. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, αφού στην Ελλάδα μόνο τέσσερα γήπεδα - πέραν του Ολυμπιακού Σταδίου - μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες Europa League. Ωστόσο, το ένα είναι πιο... αφιλόξενο από το άλλο και δύσκολα θα μπορούσε να διεξαχθεί ματς των «πράσινων» εκεί. 

Πρώτη επιλογή είναι το «Γ. Καραϊσκάκης» το οποίο είναι κατηγορίας 4 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες Champions League. Ωστόσο με τις δύο ομάδες να αποτελούν τους μεγαλύτερους αντίπαλους στην Ελλάδα, φαντάζει δύσκολο να δοθεί το «πράσινο φως» για διεξαγωγή των αγώνων της ομάδας του Γιοβάνοβιτς στο φαληρικό γήπεδο. Ακόμα και να συμφωνούσαν Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός θα υπήρχαν δύο σημαντικά προβλήματα.

Σε πρώτο χρόνο θα έπρεπε να αλλάξει όλο το πρόγραμμα κάποιου από των δύο, ειδάλλως θα έπρεπε να παίζουν... ταυτόχρονα. Σε δεύτερο, αν και εφόσον λυνόταν και αυτό το ζήτημα, τότε θα υπήρχε το θέμα της Euroleague. Δηλαδή την ημέρα που θα έπαιζε ο Παναθηναϊκός στο «Γ. Καραϊσκάκης», λίγα μέτρα μακριά θα αγωνιζόταν ο Ολυμπιακός. Όπερ σημαίνει οπαδοί των δύο συλλόγων στο ίδιο τρένο και με τον ίδιο προορισμό. 

Το πρόβλημα της αλλαγής προγράμματος υπάρχει και στις περιπτώσεις Τούμπας και «OPAP Arena», αφού ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αγωνίζονται επίσης στην Ευρώπη. Άλλωστε ακόμα και να γινόταν αυτό, στην μεν πρώτη περίπτωση το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη είναι μία επιπλέον κούραση και ένας επιπλέον «μπελάς» για την ΕΛ.ΑΣ. 

Στη, δε, δεύτερη οι σχέσεις ΠΑΟ και Ένωσης σε διοικητικό επίπεδο δεν βρίσκονται και στο καλύτερο... φεγγάρι. Επιπλέον, εφόσον πει το «ναι» η πλευρά των «κίτρινων», τότε προκύπτει το ζήτημα των φιλάθλων. Η έχθρα τους είναι μεγαλύτερη από ποτέ, οπότε φαντάζει δύσκολο να επιτραπεί από την Αστυνομία η παρουσία οπαδών του «τριφυλλιού».

Τέλος, υπάρχει και το «Κλεάνθης Βικελίδης» το οποίο είναι επίσης κατηγορίας 4 και θα μπορούσε να φιλοξενήσει ματς του Παναθηναϊκού. Ξανά όμως τίθεται θέμα μετακίνησης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πρόβλημα αντιπαλότητας με τους φιλάθλους του Άρη.