Παναθηναϊκός: Πώς ορίζεται πιθανή επιτυχία ή αποτυχία στον όμιλο του Europa League

H ενδεκάδα του Παναθηναϊκου

i

Intime

Παναθηναϊκός: Πώς ορίζεται πιθανή επιτυχία ή αποτυχία στον όμιλο του Europa League

Το Sportal εξηγεί πως θα αξιολογηθεί στον Παναθηναϊκό η παρουσία στον όμιλο του Europa League ως επιτυχημένη ή αποτυχημένη και ποια κριτήρια θα ληφθούν υπόψη.

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει απόψε σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά τις 3 Νοεμβρίου του 2016. Τότε, είχε ηττηθεί από τη Σταντάρ Λιέγης με 3-0, στο πλαίσιο του Europa League στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Εφτά χρόνια αποχής από αυτή τη φάση είναι πολλά για έναν σύλλογο που έχει εντυπώσει στο DNA του τις επιτυχίες στην Ευρώπη.

Ασφαλώς, ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να νικήσει το βράδυ της Πέμπτης στο ΟΑΚΑ. Ωστόσο, εκτός από το μεμονωμένο αποτέλεσμα, το ζητούμενο είναι ο στόχος που έχει τεθεί για τη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία του Τριφυλλιού. Τι θα λογιστεί ως επιτυχία και τι ως αποτυχία.

Ο όμιλος έχει τρεις δύσκολους αντιπάλους, σαφώς με διαβαθμίσεις. Η Βιγιαρεάλ είναι το ακλόνητο φαβορί, η Ρεν έχει μεγάλη ποιότητα και η πρωταθλήτρια Ισραήλ, Μακάμπι Χάιφα μόνο αμελητέα δεν είναι. Επίσης, οι τρεις ομάδες παίρνουν μέρος κάθε χρόνο σε φάση ομίλων και έχουν πείρα, την οποία δεν διαθέτει ο Παναθηναϊκός.

Η σύνθεση του ομίλου δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύκολη λόγω της χαμηλής βαθμολογίας του Τριφυλλιού. Μετά από χρόνια απουσίας, ο Παναθηναϊκός είχε μόνο τον εθνικό συντελεστή και συμπεριλήφθηκε στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Φέτος, οι «πράσινοι» έχουν την ευχέρεια να διορθώσουν τα πράγματα και να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκές κληρώσεις στο μέλλον.

Για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού και ο Γιοβάνοβιτς η πρόκριση στους ομίλους ήταν ο αυτοσκοπός του καλοκαιριού. Αλλά δεν σημαίνει ότι αποστολή εξετελέσθη και πια δεν υπάρχει καμία πίεση. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν περιέγραψε επακριβώς τους στόχους για τη συμμετοχή στο Europa League. Ο Σέρβος έθεσε ως προϋπόθεση να παρουσιαστεί ο Παναθηναϊκός ανταγωνιστικός και να διεκδικήσει τη νίκη σε κάθε παιχνίδι.

Εξυπακούεται ότι η τέταρτη θέση και ο αποκλεισμός από κάθε συνέχεια στην Ευρώπη, θα θεωρηθεί αποτυχία. Το Τριφύλλι δεν θα αρκεστεί στη… χαρά του παιχνιδιού και θα ψάξει κάτι καλό.

H απόλυτη επιτυχία θα είναι η πρωτιά και η απ’ ευθείας πρόκριση στους «16» του Europa League. Η δεύτερη θέση οδηγεί στον προκριματικό γύρο της φάσης των «16» και ενδεχόμενη κατάληψη της, θα θεωρηθεί επιτυχημένη παρουσία. Αν ο Παναθηναϊκός αναδειχτεί τρίτος, θα υποβιβαστεί στο Conference League, αλλά τουλάχιστον θα συνεχίσει στην Ευρώπη και αυτό θα διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ασφαλώς, η αξιολόγηση των «πράσινων» θα εξαρτηθεί και από την απόδοση τους, όχι μόνο από τα αποτελέσματα. Αλλιώς θα είναι να χαθεί ένας στόχος στο όριο και διαφορετικό εάν θα δούμε εικόνα κατάρρευσης. Οπότε, το τελικό πόρισμα θα έχει πολλές παραμέτρους.